CAMPIONII HÂRTIILOR – După ce a prezentat proiectul noii Piețe Izvoare „pe model Covent Garden”, primarul Cherecheș plătește un studiu care conține… fix ceea ce cuprinde proiectul

0
1178

PIAȚA IZVOARE – BAIA MARE. În urmă cu circa un an (pentru statisticieni, în 23 iulie 2021 – vezi foto mic dreapta), primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a prezentat public un proiect privind reconfigurarea, reabilitarea și modernizarea Pieței agroalimentare Izvoare, cea mai mare din municipiu. Atunci a anunțat că acesta va fi “ca Naschmarkt din Viena sau Covent Garden din Londra” (de am râs toți în hohote). Tot atunci a subliniat că “în octombrie 2021 se intră cu buldozerele în piață” și că aceasta „va fi demolată în totalitate și construită de la zero”.

 

Sigur, nu s-a întâmplat nimic, doar și minciunile-s vorbe, piața rămânând tot așa cum o știm cu toții: jegoasă, prăginită și depășită moral și estetic, o rușine chiar pentru orice oraș din Lumea a III-a. În fine, ideea de reținut este că în iulie 2021 exista un proiect de reconfigurare-modernizare al Pieței Izvoare din Baia Mare.

 

După acest remember să revenim în actualitate. Acum, administrația Băii Mari și-a eliberat certificatul de urbanism pentru… un studiu de fundamentare care vizează “stabilirea modului de utilizare a terenului, pentru administrarea și exploatarea Pieței agroalimentare Izvoare”. Întrebarea legitimă este: De ce mai trebuie un studiu care să spună cum va fi utilizat terenul, în contextul în care proiectul (care chiar asta arată: cum va fi utilizat terenul) era deja făcut în iulie 2021?

 

Cronologia modernizării declarative a pieței

 

Sigur, poezia electorală despre modernizarea celei mai mari piețe agroalimentare din Baia Mare ni se recită din timpuri imemoriale, în 2015 fiind aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Piața Izvoare, care reglementa clar că respectivul teren își va păstra funcțiunea de piață agroalimentară (pentru că atunci, chiar și după aceea, erau câțiva pretinși “specialiști” care mințeau public, acreditând ideea că acolo se va face un hipermarket Kaufland).

 

În 2017, Primăria Baia Mare anunța public că s-au finalizat procesele (cu SC Aliment SA, controlată de Constantin Mureșan) privind proprietarul de drept al Pieței Izvoare, instanțele de judecată dând soluția definitivă că acesta este Primăria Baia Mare. La 21 februarie 2018, consilierii municipali au aprobat documentaţia tehnico-economică, în faza SF-DALI, pentru investiția “Reabilitarea și reconfigurarea Pieței Izvoarele din municipiul Baia Mare”.

 

Conform respectivei documentații, valoarea totală a investiţiei era de 33.818.140 lei + TVA, din care construcția efectivă va costa 29,3 milioane de lei, iar durata de realizare a investiției era de un an calendaristic (12 luni).

 

Istoria Pieței Izvoare
• Piața agroalimentară din Baia Mare, care astăzi este cunoscută sub numele Izvoare, a fost construită în 1952 la ordinul Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare. Construit e mult spus: au fost aduși militari și s-au montat câteva mese de lemn, niște barăci din PFL ș-apoi un gard.  

• În urmă cu 50 de ani, în 1972, s-au construit bazarul de pe laterala actualei străzi Vasile Alecsandri, magazii și un restaurant (numit Restaurantul Lăpuș, apoi Izvoare și cunoscut colocvial sub denumirea Birtul Pieței sau Doi Păduchi). Toate aceste edificii au fost înregistrate în gestiunea/patrimoniul fostei întreprinderi comuniste TAPL Baia Mare (Trustul de Alimentație Publică Locală), pentru că investițiile (construcții, instalații, dotări) s-au realizat, după cum precizează fostul șef al TAPL, Mircea Șuteu, „din fondul de reparații capitale și modernizări a TAPL, neexistând prevederi de investiții cuprinse în planul de stat”.  

• Terenul și clădirile erau ale orașului (prin administrația publică locală, Primăria). Serviciul piețelor trebuia să plătească 70% din banii produși orașului (“la Comitetul Executiv al Băii Mari și la Direcția Comercială”, după spusele lui Adiel Florian, șef al piețelor din 1968). Până în 1991, administrarea piețelor era făcută de un serviciu public din Primăria Baia Mare.  

• După schimbarea regimului comunist și apariția legii societăților pe acțiuni, administrarea piețelor din Baia Mare au fost trecute ilegal (conform documentelor deținute de 2mnews și asumate de instituții ale statului român) de la serviciul public al Primăriei la o firmă privată, denumită SC Piața Aliment SA.

Apoi a început nebunia privind proprietarul real al pieței… După care a început, așa cum am precizat în scurta cronologie, nebunia cu modernizarea acesteia, nebunie care mai durează și astăzi, de parc-ar trebui să construim o centrală nucleară, nu o piață agroalimentară.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here