FĂRĂ SĂ CLIPESCĂ – Cum i-a mințit Zetea, președintele CJ Maramureș, pe consilierii județeni: minciuna de 1,5 milioane de euro

0
1750
Gabriel Zetea (Foto: Ciprian Dragoș)

FAPT. Nu faptul că președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea, „Miezu’” pușculiței cu bani publici ai județului, i-a mințit public pe consilierii județeni a determinat această scriere, ci modul dezarmant în care a făcut-o: fără să clipească, fără nicio tresărire, dintr-un aparent gest reflex necondiționat.

 

Ca și câinele lui Pavlov, care saliva la vederea luminii dintr-un reflex devenit necondiționat, și Zetea a mințit gratuit în ședința publică a forului delibrativ al județului, doar pentru a induce ideea falsă că știe despre ce vorbește, că e informat, deși nu știa și nici nu era (informat).

 

Nevoia intrinsecă de mima că se pricepe la orice a președintelui forului administrativ al județului este îngrijorătoare, seamănând cu percepția despre sine a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Și tot despre Ceaușescu e povestea asta, din păcate adevărată, și despre Zetea, cel care oferă din ce în ce mai multe argumente că a devenit comunist după ce comunismul a murit. Să vedem…

 

Casa, Ceaușescu și poporu

 

În perioada 2013-2015, fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu a fost transformată scriptic într-un Centru Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă. Motivul a fost unul singur: astfel se puteau reabilita parțial uuna dintre clădirile complexului printr-un proiect finanţat din pușculița UE, prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră.

 

Oficial, clădirea folosită-ntr-o vreme pentru odihna prefecților de Maramureș care nu aveau domiciliul în Baia Mare, urma să devină un loc în care elevii ar fi învățat cum să reducă risipa de energie și să se familiarizeze cu diverse surse regenerabile de energie, pentru a proteja mediul înconjurător.

 

La patru ani de la reabilitarea parțială a respectivei clădiri, Gabriel Valer Zetea, din postură de președinte al CJ Maramureș (instituție care are în administrarea complexul), le-a cerut consilierilor județeni să voteze alocarea a 1,5 milioane de lei pentru lucrări prin care să fie reabilitat și etajul.

 

Zetea, fără să clipească

 

Însă, înainte de a vota alocarea a 1,5 milioane de lei din pușculița județului, trezit la rațiune, unul dintre consilierii opoziției (subțiri) pe care o întâmpină Zetea în forul delibrativ al județului, Felician Cerneștean, a cerut detalii despre locul și motivația investiției. Și Zetea a spus, apăsat, convingăor:

 

„Aceasta este o clădire frumoasă a Consiliului Judeţean, care este reabilitată parţial din fonduri europene. A fost un proiect în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, care s-a desfăşurat sub numele “Înfiinţare centru educaţional privind energia durabilă în clădirea corp B, complex Petofi – Baia Mare”. Au rămas însă spaţii care au nevoie de reabilitare şi care nu fac cinste judeţului prin modul în care arată şi considerăm că este normal să finalizăm acest proiect, iar prin contribuţia instituţiei judeţene întreaga clădire va fi modernizată”.

 

Suplimentar, Zetea le-a mai servit consilierilor județeni argumentul că anul viitor expiră termenul de cinci ani în care CJ este obligată să mențină destinația pentru care a fost finanțată reabilitarea parțială, sugerând că, după continuarea reabilitării, aceasta poate să aibă o altă destinație. OK, în fața argumentului suprem (“Nu putem lăsa incomplet reabilitată o clădire în care s-au investit deja 2 milioane de euro”), aleșii județului au votat eliberarea din pușculiță a 1,5 milioane de lei, să se facă frumos și etajul, adică să fie bine și să nu fie rău.

 

Minciuna lui Zetea

 

În fapt, reabilitarea parțială a clădirii edificate în anul 1960, fost sediu al PCR, fostă Casă de Oaspeţi şi apoi Casa Corpului Didactic, nu a fost făcută printr-un proiect în valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Mai exact, nu a fost făcută nici printr-un proiect în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Practic nu a fost făcută nici printr-un proiect în valoare de aproximativ o jumătate de milion de euro. Dar Zetea aruncă cu sume exorbitante, ca și un Bill Gates al administrației județene, ca un veritabil bogat pentru care banii nu contează.

 

Adevărul este că finanțarea transformării corpului B din Complexul Petőfi în scripticul Centru Educaţional Demonstrativ privind Energia Durabilă a fost de fix cinci ori mai mică decât suma enunțată de Zetea. Respectiv, 402.370 euro (din care 5% a fost cofinanțarea CJ – bugetul total al proiectului, în care au fost parte și o școală și o instituție din Ucraina, fiind de 650.310 euro).

 

Banii ăia au fost folosiți pentru ca respectiva clădire să aibă consum aproape zero, adică a fost izolată anvelopa interioară, a fost înlocuită tâmplăria exterioară, s-au montat noi sisteme de iluminat și climatizare (prin panouri fotovoltaice și o turbină eoliană instalate pe acoperiș).

 

În plus, s-a făcut o sală de conferință, birouri și săli dotate cu echipamente de instruire și demonstrații practice pentru vizitatori. Scriptic, repet, scriptic, Centrul acela trebuia să fie o instituție care să-i ajute pe cetățeni să-și schimbe modul în care gândesc și consumă energia. Minciuna lui Zetea, repet, nu a fost gravă – mă gândesc că “aleșii pe liste” ar fi votat pozitiv, chiar dacă li s-ar fi spus adevărul, însă tocmai acest aspect agravează gestul președintelui CJ Maramureș: minte gratuit.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here