BLITZKRIEG CU DEDICAȚIE – În doar 16 minute, firma de casă a unui primar din Maramureș a primit, fără licitație, 4 contracte în valoare de peste 1,2 milioane de lei

2
12561

MICII DUMNEZEI DIN MICILE COMUNITĂȚI. În 17 noiembrie 2023, în doar 16 minute, între orele 11.08 și 11.24, sereleul Ony Vlady Trans din Vișeu de Sus, firma de casă a primarului din orașul maramureșean Vișeu de Sus, Vasile Coman zis Vărzaru’ (în foto), a primit 4 contracte, fără licitație, care au totalizat peste 1,2 milioane de lei (exact: 1.278.183,28 lei, sumă care include TVA).

 

Firma Ony Vlady Trans este specializată în lucrări de apă-canal, dar toate cele 4 contracte de achiziție directă se referă la reabilitarea termică a 4 grădinițe din oraș. Contractele au fost postate pe siteul public de licitații între orele 11.08 și 11.24, firma a acceptat prețurile avansate de primărie într-un minut (între ora 11.23 și 11.24) și primăria a închis ofertarea la ora 11.24 (cererea postată la 11.24 a fost închisă la 11.26).

 

Contractele se referă la renovarea energetică a 4 grădinițe din Vișeu de Sus: Veronica (de pe str. Păcii), nr. 2 Țipțerai (de pe str. 9 Mai), nr. 11 (de pe str. Brazilor) și nr. 5 Vișeu de Mijloc (de pe strada Mălinului). Toți banii sunt din fondurile nerambursabile ale statului român, prin Programul Național de redresare și Reziliență (PNRR), virați administrației locale din Vișeu de Sus pentru reabilitarea moderată a clădirilor publice. Anunțul execuției de lucrări a fost postat pe site-ul oficial al administrației locale în 9 noiembrie 2023, dar pe site-ul public de licitații doar în 17 noiembrie, fiind închis în aceeași zi, după 16 minute (cu tot cu atribuire), așa cum am precizat (vezi dovezile în galeria foto).

 

 

 

Sereleul Only Vlady Trans din Vișeu de Sus este controlat de Ioan Bora (asociat unic), un apropiat al primarului Coman Vărzaru’, care în 2020 l-a și inclus pe lista consilierilor locali PNL (este pe loc neeligibil, 21, de aceea nu a acces în forul deliberativ). Sereleul specializat pe lucrări civile de apă-canal este un exemplu clasic din panoplia firmelor de casă îndestulate de acești mici dumnezei ai comunităților locale (primarii).

 

Doar în 2023, în mai puțin de 8 luni, firma acestui prieten al primarului Coman Vărzaru’ a primit 20 de contracte, toate prin achiziție directă (fără licitație) care totalizează peste 3,4 milioane de lei (exact: 3.416.906,68 lei, sumă care include TVA). Lucrările sunt din cele mai diverse categorii, de la amenajări de teren și reparații străzi/drumuri, la reparații de acoperișuri, termoizolări, curățirea coșurilor de fum ale centralelor termice, reparații a rețelelor de apă-canal, livrarea unui boiler, montaje de uși, geamuri, corupuri de iluminat, finisaje interioare etc.

 

În 2022, sereleul a raportat o cifră de afaceri de 3,41 milioane de lei și un profit net de 472.770 lei realizat cu 9 angajați, dar și datorii de 3,22 milioane de lei. În acest an, sereleul și-a depășit cifra de afaceri a anului trecut, doar din contractele prin încredințare directă (20!) cu Primăria Vișeu de Sus din perioada martie-noiembrie 2023.

 

Primarul Vasile Coman Vărzaru’ este edilul orășelului cu 15.349 de locuitori din anul 2012 (este la al treilea mandat). Este tipul clasic al traseistului politic: inițial a candidat ca independent, apoi a trecut la PSD, în acest mandat a candidat de la PNL, iar în 2024 va candida tot de la PSD. Controlează în totalitate forul deliberativ al orașului, reușind să introducă în Consiliul Local Vișeu de Sus 11 din cei 17 aleși locali. A fost anchetat (fără succes) de ANI și a primit un premiu local pentru bună administrație publică, chiar în ziua următoare livrării celor 4 contracte către firma sa de casă.

 

* Foto: @Primăria Vișeu de Sus

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here