EXCLUSIV – Vor să majoreze cu 57% (!) taxa de salubritate în Baia Mare, în baza unui calcul făcut cu date falsificate: demonstrația unui abuz instituțional

2
4649

AFACEREA DE 1 MILION DE EURO. Fapta: abuz instituțional – se vizează majorarea taxei de salubritate în Baia Mare cu 57% (!) în baza unui calcul făcut pe date falsificate.

 

Făptuitorii: primarul Cătălin Cherecheș și toți șefii din Primăria Baia Mare care au propus, întocmit, asumat și avizat documentele care stau la baza argumentației viitoarei decizii/hotărâri, respectiv: Lia Augustina Mureșan – secretarul municipiului, Cornelia Luca – director general Direcția Generală de Dezvoltare Publică, Marius Aoșan – director executiv Direcția Generală de Dezvoltare Publică, Carmen Pop – director Direcția Economică, Melania Mureșan – director Direcția de Venituri, Rodica Iosip – șef Serviciu Utilități Publice, Diana Bonaț – șef Serviciul Executări Silite.

 

Mobilul: banii, peste 1 milion de euro pe an (exact: 5.300.592 de lei).

 

Și acum să dezvoltăm…

 

În acest moment, în Baia Mare fiecare familie plătește taxă de salubritate de 7 lei/ persoană/lună (respectiv 84 de lei/persoană/an). Documentele propuse, redactate, asumate și girate/vizate de cei de mai sus acreditează că este obligatoriu ca începând din 1 ianuarie 2021 băimărenii să plătească mai mult, respectiv 11 lei/lună/persoană. Creșterea este de peste 57%.

 

Grupul de Investigații 2mnews și-a propus să descopere argumentul economic care generează această propunere, majorarea fiind una substanțială procentual. Așa am descoperit că motivația constă într-un calcul, corect făcut, dar cu date falsificate evident, fapt din care rezultă (fals) că majorarea este acoperită juridic și economic.

 

Pentru început, suntem datori TOȚI…

 

În perioada decembrie 2019 – octombrie 2020, în Baia Mare cheltuielile totale cu serviciul de salubrizare au fost de aproape 2 milioane de euro (exact: 9.365.785,32 lei). Adică, pentru ridicatul tomberoanelor s-a plătit o medie de 851.435 de lei/lună. Numărul persoanelor care trebuie să plătească această sumă (ca taxă specială de salubrizare în municipiul Baia Mare) este de 110.429.

 

Nu se știe exact cum a fost stabilit numărul plătitorilor taxei de salubritate în Baia Mare, dar se știe cine l-a comunicat: NIMENI. Mai exact, în documentație este învinuit “organul fiscal”. În accepțiunea publică, organ fiscal local poate fi: Direcția Venituri/Impozite și Taxe a Primăriei, sau Direcția Finanțelor Publice a Județului Maramureș. Niciuna dintre aceste instituții nu au atribuții (nici nu au cum) să decidă care este populația unei localități – pentru că, conform legii și regulamentelor, toată populația unei localități are obligația de a plăti această taxă.

 

Oricum, numărul plătitorilor taxei nu a fost stabilit de organul fiscal, cum se afirmă mincinos în documentația de susținere a majorării taxei de salubrizare, ci de băimăreni. Mai exact, persoanele fizice proprietare de imobile în Baia Mare depun o declaraţie cu privire la numărul de persoane care locuiesc în imobil, acesta nefiind verificat de nimeni, niciodată, pentru că Primăria, care are multe sute de angajați, nu a delegat nimănui atribuții în acest sens.

 

Mai mult, strategia plății taxei de salubritate de persoanele declarate este un abuz, aceasta trebuind plătită de toți cetățenii orașului, pentru că gunoi produc toți, și cei din zonele defavorizate (eventual, Consiliul Local poate decide să suporte – tot din bugetul orașului – plata taxei pentru persoanele paupere, care nu au posibilități, dar a-i obliga pe cei care plătesc taxa să plătească mai mult doar pentru că unii, în majoritate masă de manevră electorală, nu plătesc, este un abuz evident).

 

În fine, ideea e că suma totală a salubrizării (9,36 de milioane de lei) a fost împărțită la 110.429 de băimăreni și a reieșit că fiecare trebuie să plătească în 2020 suma de 84,81 lei/persoană/an. Numai că în 2019, când s-a stabilit cuantumul taxei de salubritate în Baia Mare, aceasta a fost de 7 lei/lună/persoană, respectiv 84 lei/an. Implicit rezultă un rest neîncasat de 0,81 de lei/persoană.

 

Nu vă gândiți că plătește (tot din banii voștri) “bogata” Primărie controlată de primarul Cherecheș câte 81 de bănuți pentru fiecare băimărean. Nu! Acești bani “se vor include în cuantumul taxei speciale lunare de salubrizare datorate pentru anul 2021 de către fiecare persoană fizică”. Deci, se adaugă la ce veți plăti anul viitor. Sigur, nu veți observa când veți plăti taxa anul viitor că vi se cer mai mult cu 81 de bani, dar la nivel macro suma care se va strânge este de peste 18.000 de euro (0,81 lei x 110.429 persoane = 89.447,49 lei).

 

Cum se mărește o taxă

 

Pentru stabilirea taxei de salubrizare pentru anul 2021 s-a avut în vedere un raport din 3 decembrie 2020 asumat de Direcția Utilități Publice. Acest raport susține că în 2021 cheltuielile ESTIMATE pentru colectarea deșeurilor de la populația municipiului Baia Mare nu mai sunt de aproape 2 milioane de euro, ci de… 2,8 milioane de euro! Adică o creștere de 40%. Atâta au estimat ei. Deci, nu mai costă 9,36 milioane de lei pe an, ci 13,74 milioane de lei pe an (exact: 13.743.876,74 lei). Adică în 2020 s-au golit tomberoanele cu 851.435 de lei/lună, în 2021 se golesc aceleași tomberoane cu 1.145.323 lei/lună.

 

Nu se știe cum s-a calculat creșterea, pentru că acest calcul-argument a fost secretizat de Primărie (nefiind făcut public). În fine, să nu ne-ncurcăm în mizilicuri d-astea de 800.000 de euro – cum ar spune primarul doctor în economie – și să rețineți suma: 13,74 milioane de lei (necesarul financiar în 2021 pentru salubritate/ridicat gunoiul de la populație).

 

Bine. Mai departe, la suma aceasta (estimată cu 40% mai mare!) s-au adăugat cei 81 de bănuți (deja e ca-n Glasgow), s-a făcut totalul și acest total s-a împărțit la numărul de populație comunicat de organ (110.429 de băimăreni). A ieșit că fiecare băimărean trebuie să plătească în 2021 o taxă de salubrizare de 125,26 de lei, adică 10,43 lei/lună. Drept urmare, s-a rotunjit (în sus, să fie) și au zis: hai să-i obligăm să ne plătească 11 lei/lună/persoană. Rotunjirea s-a făcut, la fel, fără niciun argument logic, financiar, juridic. Doar s-a făcut.

 

În urma majorării cu 57% a taxei de salubritate, la bugetul local s-ar aduna în anul 2021 mai mult cu 5,3 milioane de lei decât în 2020, adică cu peste 1 milion de euro (4 lei plătiți suplimentar în 2021 x 12 luni = 48 de lei/an/persoană; 48 lei x 110.429 persoane = 5.300.592 de lei). Ai o familie mai numeroasă?, 4-5 persoane, să zicem, anul viitor o să plătești 500-625 de lei să-ți ducă ăștia gunoiul.

 

Bine, ș-acum să ne permiteți să-ntrebăm mințile luminate care calculează banii la Primăria Baia Mare cum rezolvăm o problemă: mai sus cu două paragrafe v-am rugat să rețineți o sumă, 13,74 milioane de lei (necesarul financiar gonflat pentru 2021 pentru salubritate/ridicat gunoiul de la populație). Deci, ăștia zic că atâția bani sunt necesari să se golească tomberoanele anul viitor (cu 800.000 de euro mai mult decât anul acesta).

 

Bine, însă majorând cu 4 lei taxa de salubritate pe lună pe persoană (de la 7 lei la 11 lei), la finalul anului Primăria adună o sumă mai mare decât cea care îi este necesară, respectiv 14,57 milioane de lei (132 lei x 110.429 persoane = 14.576.628). Ceea ce este ILEGAL, pentru că această taxă nu poate fi consumată pentru altceva (luminițe de Crăciun, de exemplu), decât pentru ridicarea tomberoanelor. Între ce zic că plătesc și ce zic că încasează rămâne un rest de 832.751 de lei/an. Houston, we have a problem…

 

Cum vor să ne fure

 

Acum, cu toate aceste estimări burtologice de tip Mama Omida (care previzionează cât de scump va fi anul viitor), cu toată zgârcenia de sărac a orașului care face chefuri peste chefuri, ca bogații, să vă spunem cum vor să fure acești oameni pe care-i plătim să gestioneze/administreze bine și corect orașul.

 

În municipiul Baia Mare, conform datelor de la Evidența Populației (SINGURA instituție abilitată să comunice numărul exact de locuitori ai unei localități, după aceste date fiind completat Registrul electoral), în 2 decembrie 2020 existau 119.320 cetățeni cu drept de vot (persoane peste 18 ani). Adică cu 9.000 mai mulți decât taxează Primăria pentru golitul tomberoanelor.

 

Să mai luăm în calcul, cu indulgență, încă vreo 20.000 de copii (6-18 ani) – conform Primăriei Baia Mare, care a anunțat că acesta e necesarul de tablete pentru elevii din municipiu (sigur, mai sunt încă vreo 10.000 de copii care nu sunt la școală, ci acasă, la creșe sau grădinițe, cei cu vârste de 0-6 ani, dar să considerăm că aceștia nu există). Aritmetica ne spune că acest calcul al taxei de salubritate trebuie făcut la o populație plătitoare de minimum 140.000 de oameni. Adică cu aproape o treime mai mult (cu 30.000 de oameni!) decât spune administrația și organu’ secret citat de aceasta.

 

Până aici s-a înțeles, presupun. Calculul taxei de salubrizare rezultă din costurile salubrizării, împărțit la numărul de beneficiari, adică la fiecare cetățean care locuiește în municipiu. Numai că ei (Primăria Baia Mare) calculează această taxă împărțind costurile salubrizării nu la numărul real al populației, ci la un număr fictiv și mult mai mic: 110.429 persoane. În consecință, rezultatul (suma de plătit / taxa de salubritate) este mult mai mare decât cea reală. Cu o treime.

 

Ce se mai poate face

 

Pașii pentru ca această decizie a executivului Primăriei Baia Mare, sprijinită de primitorii de lefuri publice îndestulătoare (șefii direcțiilor și serviciilor nominalizați în scriere), sunt:

  • Proiectul de majorare să parcurgă pașii legali: introducere în dezbatere publică (s-a făcut, este în dezbatere publică);
  • Proiectul să fie votat de majoritatea aleșilor băimărenilor (consilierii locali).

 

Ce se poate face să nu devină hotărâre (adică să fie pus în practică):

  • Băimărenii să atragă atenția asupra ILEGALITĂȚII și ABUZULUI (în timpul legal, expiră în 14 decembrie 2020, deci doritorii să conteste, chiar cu argumentele din această scriere, mai au puțin timp la dispoziție);
  • Aleșii locali (consilierii locali) să respingă proiectul de majorare (2mnews permite tuturor celor în drept de contestare sau anchetare utilizarea datelor din prezenta scriere, pentru că n-am scris-o să demonstrăm ce deștepți suntem, ci pentru a arăta și argumenta o tentativă de nou abuz instituțional la adresa băimărenilor).

 

Celor care o să creadă că prezumtiva respingere de primarul Cătălin Cherecheș a acestui proiect (nepopular electoral) care prevede majorare taxei de salubritate cu 57% în anul 2021 este generată de bune intenții, o precizare: edilul deja a avizat majorarea. Adică este de acord cu majorarea. Sigur, pentru electoratul volatil neuronal poate avea credibilitate o prezumtivă retragere a proiectului, pentru restul, nu. Noi v-am anunțat ce se pregătește AICI).

 

În rest, în Baia Mare e curat-lună (numeroasele poze cu jegul revărsat din tomberoane negolite sunt doar niște fake-uri… curat-murdar, coane Fănică), a fost frumos și la brad (mai înghesuiți, așa, mai ilegal, mai cu amenzi, dar e Crăciunul, ce Doamne-iartă-ne), s-au aprins luminițele, vine Moș Crăciun, noapte bună!

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here