BAIA MARE – Cum primești 3,7 milioane de lei pentru reconstrucția a peste 20 de acoperișuri și cheltui (după 2 ani!) 8,7 milioane de lei pentru doar două

0
2362
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

CONTRACTE DE CALAMITATE. Din timp în timp, ca oriunde altundeva pe planetă, (și) Maramureșul e calamitat. În 2017, furtuna care s-a abătut asupra Maramureșului s-a încheiat cu distrugeri semnificative. Asta e vestea proastă. Vestea bună, dacă poate fi ceva bun în asta, e că în cazul calamităților pentru clădirile publice banii necesari reparațiilor sunt repartizați de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Gonflarea aprobată tacit și reacția

 

După furtuna din 2017, administratorii publici (ai județului și ai localităților calamitate) s-au îngrămădit să-și treacă pe lista distrugerilor toate clădirile la care trebuiau să le schimbe acoperișul, porțile, unii chiar indicatoarele rutiere de pe drumuri.

 

Cu larga înțelegere a responsabililor cu girarea obiectivelor calamitate, județul Maramureș a primit suma de aproape 9,5 milioane de lei (echivalentul a 2 milioane de euro – suma exactă este 9.468.000 de lei).

 

Din acești bani, mai bine de o treime, peste 3,7 milioane (3.720.000 de lei) a revenit municipiului reședință de județ, unde lista obiectivelor calamitate cuprindea peste 20 de acoperișuri care, conform administratorului, trebuiau refăcute (au fost înscrise ca fiind calamitate școli, licee, patru blocuri sociale, chiar Primăria, dar și Clădirea Minoriților, care aparține doar parțial municipalității).

 

În pofida faptului că daunele au fost gonflate cu pompa administrativă și a repartiției financiare generoase (3,72 milioane de lei), banii sunt insuficienți, primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș semnând în 2019 (mai exact luna trecută) două contracte în urma cărora se vor reface două acoperișuri cu suma de 8,7 milioane de lei. Cele două acoperișuri au fost raportate ca fiind calamitate în 2017 și incluse în lista obiectivelor pentru care s-a repartizat suma de 3,7 milioane de lei. Reparațiile, însă, abia acum se produc. În plus, Primăria va mai plăti încă câteva zeci de mii de lei pentru servicii de dirigenție de șantier.

 

Practic, acum se plătește pentru două acoperișuri mai mult decât dublul acordat de stat în 2017 pentru refacerea celor două acoperișuri și a încă peste 20 de acoperișuri raportate ca fiind calamitate. În fine, scrierea de față face un studiu de caz privind doar două obiective: Clădirea Minoriților și o școală din Baia Mare.

 

Studiu de caz

 

Sereleul local Rustic, controlat de Cornel Cușner, va încasa din bugetul orașului peste 4 milioane de lei pentru refacerea acoperișului Școlii „Petre Dulfu” din Baia Mare (situată în Piața Cetății nr. 4, peste drum de Teatrul Municipal). Clădirea este finalizată în anul 1748, fiind o clădire istorică la care intervențiile pot fi efectuate doar de firme acreditate (Rustic SRL are respectiva calificare).

 

Deși lucrarea este considerată de primă urgență (deși calamitatea a avut loc în urmă cu 2 ani), termenul contractual maxim de execuție a proiectului este de un an și o lună (o jumătate de an fiind prevăzut pentru proiectare). De altfel, refacerea acoperișului Școlii „Petre Dulfu” a fost inclusă de primarul Cherecheș și în bugetul pe anul trecut, fiind prezentat ca atare în februarie 2018… Mai mult, priviți cu atenție acoperișul școlii (foto mic stânga). Fotografia a fost făcută în septembrie 2018. Pare calamitat? Atât de calamitat încât reparația sa să coste 4 milioane de lei?

 

Conform contractului, serviciile de proiectare, asistență tehnică și execuția propriu-zisă a lucrării costă 3.481.012,31 lei la care se adaugă TVA (661.392,34 lei). Serviciile de proiectare și asistență tehnică au fost subcontractate, urmând să fie realizate de sereleul local 9 Opțiune (care va încasa astfel puțin peste 207.000 de lei – sumă care conține TVA – din valoarea totală a contractului).

 

Tot firma lui Cușner, Rustic SRL, va presta și refacerea acoperișului la Clădirea Minoriților (clădire care găzduiește Direcția de Venituri a Primăriei Baia Mare, situată pe strada Crișan nr. 6 – foto mic dreapta), lucrare pentru care Primăria Baia Mare îl va plăti cu peste 4,5 milioane de lei (exact: 4.572.918,37 lei – sumă care conține TVA). Și în acest caz, Cușner a subcontractat proiectarea și asistența tehnică firmei 9 Opțiune (care va încasa pentru aceasta 228.645,92 de lei – sumă care conține TVA). Subliniere: și intervențiile la această clădire istorică pot fi făcute doar de firme autorizate (Rustic SRL are această calificare).

 

Ultima comparație și gongul de final

 

La finalul acestei scrieri, vă mai împărtășesc ceva, așa, cu inima strânsă ținând cont de situația în care se află primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș. Refacerea celor două acoperișuri a fost introdusă în sistemul public de licitații în vara anului trecut. Conform estimărilor specialiștilor Primăriei, valoarea cumulată era de… 5.260.210 de lei (defalcat: 2.407.110 lei pentru acoperișul școlii și 2.853.100 lei pentru Clădirea Minoriților).

 

La mai puțin de un an de la această glorioasă acțiune, se semnează două contracte (scară 1:1 cu lucrările estimate în iulie 2018 la 5,2 milioane de lei) care însumează 8,7 milioane de lei. Ceva s-a umezit în timpul ploilor și a furtunii din 2017 și a putrezit după furtuna din 2019, pentru că diferența de la 5,2 milioane de lei la 8,7 milioane de lei e destul de mare (3,5 milioane de lei, echivalentul a peste 700.000 de euro)…

 

Grupul de Investigații 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here