FRĂȚIA ASFALTULUI – Încă o infuzie pe peste 860.000 de euro pentru asfaltări în Baia Mare: în 15 luni, nota de plată a depășit 5 milioane de euro

0
1819
Marcel Zoicaș și Cătălin Cherecheș

BANI ȘI ASFALT. În 7 mai 2019, municipalitatea Băii Mari, prin primarul Cătălin Cherecheș, a livrat cel de-al 12-lea contract subsecvent, în cuantum de peste 4 milioane de lei (exact: 4.087.650 lei, sumă care conține TVA), asocierii de firme care prestează asfaltări și plombări ale străzilor din localitate.

 

Contractul se referă la plata lucrărilor efectuate din luna mai și până la la sfârșitul lunii iunie (adică în mai puțin de două luni) de asocierea de firme Antrepriza Reparații și Lucrări (ARL) Cluj SA  (societate deținută de austriecii de la Strabag) & Construrom SA (controlată de Marcel Zoicaș) & Nord Vest Infrastructură și Servicii SRL (controlată de Ioan Baltă, zis Oniza, prin fiul său, Ionuț Baltă).

 

În cele 15 luni care au trecut de la semnarea contractului cu municipalitatea Baia Mare, asocierea de firme a cuantificat lucrări de 24 milioane de lei (echivalentul a peste 5 milioane de euro), cu o medie de 1,6 milioane de lei pe lună – cu mențiunea că deși 2mnews monitorizează și acest contract, am contabilizat doar 8 din cele 12 contracte subsecvente, câte susține administrația publică locală că s-au semnat până acum, așadar suma s-ar putea să fie mult mai mare.

 

În fapt, media lunară este mult mai mare. Nefiind naivi și eliminând din calcul perioada de iarnă (patru luni) când nu se fac asfaltări – dar când două dintre firmele asocierii, cele ale lui Zoicaș și Baltă, cuplate, au prestat deszăpezirea în Baia Mare (contract de 3,4 milioane de euro) – media lunară a plăților se ridică la 2,2 milioane de lei (adică vreo 460.000 de euro lunar, lună de lună).

 

Contractul de gestiune, întreținere și reparații a străzilor din Baia Mare a fost semnat în urmă cu un an, în 6 martie 2018, și are valabilitate până în martie 2020, lucrările fiind executate de asocierea de firme prezentată mai sus. Subliniere: în 22 noiembrie 2018, acordul-cadru (baza) a fost modificat, în sensul că obiectul acestuia a fost modificat din „gestiune, întreținere și reparații a străzilor” în „modernizare, reparații, întreținere și gestiune a străzilor”.

 

Valoarea estimată de beneficiar (municipiul Baia Mare) a contractului-cadru a fost, la licitația din vara anului 2018, de 70 de milioane de lei + TVA, însă la semnarea contractului, primarul Cherecheș a subliniat că acesta va fi „de 30, chiar 40 de milioane de euro” – cam același lucru, doar 10 milioane de euro sunt, vorba lui Cherecheș, un mizilic. Final, citându-l pe dl. Miguel: „Honi soit qui mal y pense!” („Să-i fie rușine celui ce se gândește la rele!”).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here