DECIZIA: CARIERA TĂUL ROȘU. Așa cum 2mnews a informat încă din 25 iunie 2022 (aveți detalii AICI), administrația publică din municipiul Baia Mare vizează prelungirea cu încă 20 de ani, până în 2042, a unui teren de peste 20 de hectare, aferent carierei Tăul Roșu din cartierul Ferneziu.
În schimbul folosirii terenului din perimetrul de exploatare a carierei de andezit cu amfiboli Tăul Roșu, firma Romcim, subsidiară a holdingului irlandez CRH (Cement Roadstone Holdings), va plăti Primăriei Baia Mare 700.000 lei pe an (trimestrial, în tranșe egale), chiria pe primii 5 ani urmând să o plătească în avans (3,5 milioane de lei).
Prelungirea închirierii a fost retrasă la prima tentativă chiar de inițiator, primarul Cătălin Cherecheș, care a recitat ceva despre interesele unor consilieri locali (ca de obicei, fără să nominalizeze pe cineva) și despre bieții localnici care sunt supuși unui disconfort, de parcă nu el a fost cel care a inițiat proiectul. În fapt, proiectul a fost retras de primar pentru că acesta nu avea majoritatea pentru ca proiectul să devină hotărâre (sunt necesare 12 voturi, el controla 11). Însă acest proiect va fi reintrodus pe ordinea de zi a forului deliberativ al urbei, cel mai probabil în proxima ședință.
Consilierul local Bogdănel Gavra a fost unul dintre cei care s-au opus proiectului încă de la comunicarea sa publică. 2mnews i-a cerut să explice de ce este împotriva unui act care, în aparență, aduce bani la bugetul local (faptic, 700.000 lei/an sunt nimic, această sumă asigură funcționarea și plățile pe care le face Primăria în… mai puțin de o zi – Primăria Baia Mare plătește lunar circa 24 milioane de lei – salarii, datorii, servicii, achiziții etc. -, o medie de peste 1 milion de lei pe ziua lucrătoare).
![]() |
În Ferneziu, cetățenii i-au explicat alesului local situația, din perspectiva lor. “Acum, drumul este distrus. În multe locuri nu există trotuar (localnicii circulă pe carosabil, cu riscul de a fi accidentați), iar oamenii de acolo nu agrează coborârea mașinilor de mare tonaj pe strada Tăul Roșu, cerând fie o altă variantă de coborâre a acestora de la exploatație, fie refacerea infrastructurii rutierere pe străzile Limpedea și Tăul Roșu și spălare zilnică a drumului – acum doar se stropește, nu se spală și se mătură, iar casele și vegetația sunt acoperite de praful rezultat în urma exploatării).
De asemenea, localnicii își doresc din partea autorității publice limitarea vitezei de circulație a mașinilor (oamenii au pereții și fundațiile caselor afectate de crăpături) și a tonajului acestora, dar și controlul tonajului, pentru că acum limita de tonaj e depășită cu până la 80%, iar cei care verifică sunt… cei care exploatează cariera”, a precizat Gavra.
În urma întâlnirii cu locuitorii afectați direct de potențiala aprobare a prelungirii închirierii terenului de lângă cariera Tăul Roșu, Gavra și-a format o opinie, care ar împăca ambele părți: și administrația locală și cetățenii.
![]() |
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.