FAPT – În Maramureș s-a emis avizul de mediu pentru platformele de deșeuri care se construiesc lângă Pădurea Două Veverițe: vezi ce prevede proiectul

2
3747

DEȘEURI – MARAMUREȘ. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș a emis avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal care permite amenajarea platformelor de compostare a deșeurilor (inclusiv amenajarea uneia pentru depozitarea deșeurilor biodegradabile care nu pot fi supuse procesului de compostare) în satele Arieșu de Pădure și Hideaga din comuna Satulung. Platformele vor fi amenajate pe un teren de circa 6 hectare, pe pășunea din apropierea Pădurii Două Veverițe, pe teritoriile administrative ale satelor Hideaga și Arieșu de Pădure.

 

Conform planului, respectivele platforme de depozitare vizează reducerea cantității de deșeuri menajere care trebuie depozitate la un depozit conform, în contextul în care în Maramureș nu există niciunul autorizat, iar deșeurile produse sunt transportate în alte județe cu costuri ridicate de transport și depozitare.

 

De asemenea, avizul de mediu emis de APM Maramureș permite și construirea drumului de acces la respectivele platforme pe care autoritatea publică județeană (Consiliul Județean Maramureș) vrea să le edifice la Arieșu de Pădure și Hideaga, acesta presupunând redimensionarea drumului agricol existent, de circa 2,2 km, care face legătura cu DN 1C (E58) – drumul actual va fi dimensionat la două benzi, respectiv 7 metri lățime.

 

Ce vor să construiască

 

În principal, proiectul de pe pășunea din apropierea Pădurii Două Veverițe va servi pentru procesarea și sortarea deșeurilor colectate din județul Maramureș, adică aproximativ 250 tone de deșeuri pe zi, pentru a reduce cantitatea de deșeuri care urmează să fie transportată și depozitată în depozitele din alte județe cu care administrația județeană/operatorii de salubritate au contracte.

 

Pe aceste platforme tehnologice se vor face operațiunile preliminare (de preprocesare) de sortare, sfărâmare, compactare, granulare, mărunțire uscată, separare și amestecare. Practic, deșeurile vor fi colectate din întreg județul, vor fi aduse pe aceste platforme și vor fi supuse unor tratamente mecanice. Deșeurile solide necompostabile vor fi sortate și pregătite pentru a fi trimise la instalații de incinerare/coincinerare, fiind considerate combustibili solizi care pot fi utilizați pentru recuperarea energiei în respectivele instalații (de pildă, stații de producere a cimentului).

 

Fiind platforme de depozitare temporară a deșeurilor, acestea nu pot fi stocate pe o perioadă mai mică de un an (în cazul deșeurilor umede – menajere) sau de 3 ani (în cazul deșeurilor necompostabile). Această investiție este prevăzută să funcționeze în prima etapă până la operaționalizarea (punerea în funcțiune) a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș – programată a avea loc în vara anului viitor. După aceea, platformele vor fi utilizate exclusiv pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări, a celor biodegradabile necontaminate și a gunoiului de grajd provenit din ferme mici sau gospodării de subzistență, care nu au posibilitățile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului.

 

În acest moment, în Maramureș operatorii de salubritate colectează o cantitate totală de 90.600 tone pe an, din care 83.352 de tone o constituie fracția umedă (deșeurile menajere), 92% din cantitatea de deșeuri menajere nefiind colectate selectiv (ci amestecat). Din cantitatea totală, doar puțin peste 600 de tone de deșeuri sunt fracție uscată colectată selectiv (carton, sticlă, plastic, aluminiu).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Soluții viabile și practice există!!!!
    EcoHornet – inventatorul român, a primit o finanțare și dezvoltă afacerea în România.
    https://youtu.be/Us_xm-72bjY

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here