AU PIERDUT – Minaur, înfrântă categoric la Baia Mare, în derby-ul campionatului cu Dinamo, o multinațională care joacă singură în campionat

0
1480

HANDBAL MASCULIN – LIGA I. Sâmbătă, 9 decembrie 2023, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 14-a a Ligii I la handbal masculin, Minaur Baia Mare a pierdut, cu 30-37 (16-16), partida cu Dinamo București. Meciul, arbitrat de cuplul, a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 2 (Minaur) și 1 (Dinamo).

 

Vicecampioana en titre și echipa clasată acum pe locul 2 împotriva campioanei en titre și echipa clasată acum pe locul 1. Ce derby al campionatului mai incontestabil decât acesta ar fi putut exista? Un sold-out care a pornit cu oaspeții din postură de favoriți care au făcut ca de atâția ani în handbalul românesc se se dispute campionate doar pentru a știi cine se clasează pe locul 2. Însă dacă există vreo echipă care o poate învinge în România pe Dinamo, aceea este Minaur.

 

Și băimărenii au început curajos în fața multinaționalei din Șoseaua Ștefan cel Mare, ținând aproape și din min. 16, după golul lui Botea, chiar preluând conducerea pe tabela de marcaj. A fost una dintre cele mai echilibrate reprize jucate de Dinamo în ultimii ani, o singură dată bucureștenii reușind să se despindă la două goluri (în min. 11, 4-6), dar pentru scurt timp, cele două echipe intrând la vestiare în situația de la începutul meciului: la egalitate (16-16).

 

În prima repriză, de la Minaur s-au remarcat Kotrc (4 goluri – procentaj 100%), Cumpănici, Botea și Da Silva Mollino (câte 3 goluri). De la Dinamo, Negru și Pascual Garcia (câte 3 goluri) – 9 jucători de la bucureșteni au marcat în primele 30 de minute, față de 6 de la băimăreni.

 

Repriza a doua este începută în forță de Dinamo, care se distanțează în două minute la 3 goluri (16-19), diferență pe care o păstrează în pofida jocului bun al băimărenilor (e totuși campioana ultimilor 7 ani consecutivi). Treptat, își intră în rol Andrii Akimenko și diferența se mărește, la 4, apoi la 5 și la 6 goluri (min. 46, 21-27). În ultimele 10 minute s-a intrat cu scorul 23-29.

 

Totuși, e greu ca cineva să se poată lupta cu un club ministerial (al Ministerului Administrației și Internelor), finanțat din banii tuturor românilor cu sume astronomice pentru prima ligă din România, o țară cu handbalul la pământ. La Dinamo, pe lista de joc, din 16 jucători, 11 sunt străini. Și ce străini de valoare, campioni europeni și mondiali! La diferențele de bugete dintre echipele din liga I, alte rezultate nu pot exista, decât minuni (cum a fost cea din decembrie 2021, când Minaur a câștigat la Baia Mare cu 29-27). E o diferență de două viteze între cele două echipe, cu oricâtă voință și dorință ar juca sportivii Minaurului, neplătiți de 5 luni.

 

Cu 5 minute înaintea finalului era 29-34. Nici Dinamo nu mai forțează, au și ei treabă în cupele europene, în campionat se întrebuințează doar cât este necesar. S-a terminat: 30-37.

 

Pentru Minaur au marcat: Nagy (8 goluri), Botea (6 goluri), Cumpănici și Kotrc (câte 5 goluri), Da Silva Mollino (3 goluri), Fotache (2 goluri), Vujovic (1 gol). Ambii portari ai Minaurului (Terekhov și Hayder) au avut câte 6 intervenții salvatoare. De la Dinamo s-au remarcat Pascual Garcia (6 goluri), Kasparek și Kukik (câte 5 goluri) și portarul Heidarirad (8 intervenții salvatoare).

 

Anul acesta Minaur încheie pe locul 2 doar pentru că CSM Constanța își dispută meciul din această etapă în 29 ianuarie 2024 (joacă acasă cu CSM Sighișoara și cel mai probabil vor trece pe locul 2). Următorul meci din campionat al Minaurului este programat anul viitor, la 4 februarie 2024, în deplasare, cu AHC Buzău 2012.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here