AU DAT-O DE GARD, IAR – S-a scos la licitație deszăpezirea drumurilor județene din Maramureș: 415,5 kilometri, fărâmițați în 24 de loturi la valoarea totală de 1,47 milioane de lei

1
2249

DESZĂPEZIRE – DRUMURI JUDEȚENE MARAMUREȘ. Administrația județeană, prin firma pe care o deține, Drumuri Poduri Maramureș SA, a scos la licitație serviciul de deszăpezire pentru iarna 2023-2024, motivând că firma care prestează serviciul monopolist de administrare a drumurilor județene nu are utilajele necesare pentru a acoperi acest serviciu obligatoriu.

 

Recunoașterea limitelor e o normalitate, nu-i vorbă, însă strategia de abordare a deszăpezirii repetă scară 1:1 erorile făcute în iarna trecută, când drumurile județene au fost împărțite tot în 24 de loturi care însumau 423,2 kilometri, dar au fost adjudecate doar 5 loturi (care totalizau 80,2 kilometri), pe cea mai mare parte a drumurilor județene (343 kilometri) rămânând să activeze tot Drumuri Poduri Maramureș, adică firma județului, care se plângea că nu are suficiente utilaje pentru a presta acest serviciu.

 

Spre deosebire de anul trecut, a fost redus numărul kilometrilor care urmează să fie deszăpeziți, respectiv dacă anul trecut din cei 787 de kilometri de drum județean în Maramureș au fost programați pentru deszăpezire 423,2 kilometri (11 sectoare de drumuri județene fiind închise pe parcursul iernii), acum au fost programați doar 415,5 kilometri. În ritmul acesta, în 10 ani o să considere că nu mai trebuie deszăpezit niciun kilometru.

 

De asemenea, dacă cantitatea de deszăpezit a scăzut ușor (cu 8,3 kilometri), suma alocată deszăpezirii a crescut ușor (cu circa 267.500 lei), de la 1,2 milioane de lei (exact: 1.203.476,75 lei, toate sumele din articol includ TVA), la 1,4 milioane de lei (exact: 1.470.974,47 lei). De acești bani, deszăpezitorii trebuie să presteze 122 de zile de la semnarea contractului (adică aproximativ 4 luni). Ca și în iarna trecută, beneficiarul asigură materialul antiderapant necesar (sare/nisip), însă se decontează maximum 10 ore staționare/zi.

 

Contractele se vor atribui pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 90% și timpul de ieșire pe traseu în caz de ninsoare de 10% – acesta trebuie să se încadreze între 0 minute, adică instantaneu, și maximum 30 de minute). Termenul limită pentru ofertare este 26 octombrie 2023.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here