AR FI DE RÂS, DACĂ NU E DE PLÂNS – Primarul Cherecheș îi cere firmei Drusal, la care are datorii uriașe, să-i returneze dobânzile plătite la datorii istorice câștigate în instanță

7
16503

AVENTURI DIN ORAȘUL PIERDUT. În Baia Mare, chiar în acest moment se consumă un nou episod în conflictul deschis/public dintre primarul municipiului Baia Mare și operatorul de salubritate Drusal SA, cauzat de datoriile uriașe pe care le are Primăria Baia Mare la firma de salubritate.

 

Pentru că Drusal reușește să-și mai încaseze banii pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere doar în instanță (deși, în cea mai mare parte, cetățenii și firmele au plătit acest serviciu anticipat, la începutul anului, pe întreg anul 2022), edilul dispunând abuziv ca angajații Primăriei să nu primească și să nu înregistreze nicio corespondență a firmei (aveți detalii într-un articol 2mnews AICI), în acest moment, pe rolul instanțelor din Maramureș sunt peste 10 procese în care Drusal a chemat în judecată Primăria controlată de edilul Cherecheș pentru stingerea obligațiilor contractuale.

 

În contrapartidă, primarul municipiului face ce poate, iritat de faptul că e executat silit și că plătește pe lângă facturi și cheltuielile de executare – sigur, Camera de Conturi Maramureș, care ar trebui să solicite Primăriei să recupereze penalitățile și cheltuielile de executare silită de la vinovați, mimează că nu cunoaște aceste aspecte, cum mimează că nu cunoaște plățile amenzilor cauzate de ordinea date de edil, sau a proceselor pierdute tot din această cauză. O paranteză fără legătură cu subiectul: doi dintre fiii directorului adjunct ai Camerei de Conturi Maramureș, Viorica Pop, sunt legați ombilical de primarul Cherecheș, unul dintre ei fiind angajat ca șef birou la Poliția Locală, serviciu din subordinea Primăriei Baia Mare, iar celalălalt, la operatorul de apă-canal Vital, care are ca acționar majoritar covârșitor Primăria Baia Mare.

 

Beneficiind tocmai de controlul de audit al Camerei de Conturi Maramureș la Primăria Baia Mare, aflat în desfășurare, cea mai recentă contra-reacție a primarului Cherecheș a fost să trimită firmei Drusal o adresă prin care le solicită să ramburseze o parte din dobânzile penalizatoare și cheltuielile de executare. C-așa ar fi zis Camera de Conturi. Că a plătit prea mult, în consecință să recupereze banii.

 

Cei familiarizați cu sistemul economic zâmbesc, desigur, Camera de Conturi neavând nicio atribuție în privința firmelor private. Sumele solicitate de Primăria Baia Mare (sub semnătura edilului) – observați că Drusal primește corespondența trimisă de Primărie, spre deosebire de aceasta – se referă la niște datorii istorice câștigate de Drusal, în 2019, în instanță. Rămânând neplătite, pentru că Primăria Baia Mare plătea concerte și luminițe, nu serviciile recepționate, sau hotărârile instanțelor de judecată, Drusal a apelat la un executor judecătoresc. Care nu prea avea simțul umorului și care a poprit conturile bancare ale Primăriei.

 

Atunci, primarul Cherecheș a chemat decidenții Drusal la negocieri și în schimbul deblocării conturilor a semnat o convenție de plată. Conform convenției de plată, redactată de casa de avocatură care reprezintă firma Drusal, edilul se obliga să plătească eșalonat respectivele datorii, în caz contrar fiind de acord să plătească penalități semnificative (practic, Drusal a acceptat plata cu întârziere a datoriilor istorice, însă s-a asigurat că în cazul în care edilul nu se ține de înțelegere suma va crește semnificativ).

 

Sigur că primarul a plătit așa cum a construit cel mai mare aquapark din Europa, adică nu. În consecință au fost activate penalitățile cuprinse în convenția de plată semnată de primarul Cherecheș și firma Drusal în mai 2020. Acum, în timpul auditului Camerei de Conturi, Primăria solicită firmei să-i ramburseze o parte din acei bani plătiți în baza unei convenții semnate de ambele părți. Ș-apoi, edilul Băii Mari e ditamai doctorul în economie, ar fi știut la momentul respectiv că plătește mai mult decât îl obliga convenția… Iar el nu plătește niciodată mai mult, doar mai puțin.

 

… e în derulare asta, spuneam (pronostic: problema va fi elucidată în instanță), însă am vrut să afle cei interesați cum sunt manageriați banii publici ai orașului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. De ce nu se fac mini-rampe la trotuare la traversarea unei străzi, pentru bolnavii țintuiți într-un scaun cu rotile. Așa cum sunt la Oradea, Timișoara și în toate țările civilizate, dincolo de granițele României. Există bani numai pentru bănci și coșuri stradale, exagerat de scumpe?

  2. Un oras frumos, urâțit de un primar in fruntea unui clan mafiot… Doamne… cand se va termina povestea aceasta coarte urata cu primarul bozszzzxssss

  3. Băimărenii nu au sânge în instalație să demareze procedura legală de al da jos pe acest om care a șters cu buretele tot ce a încercat să facă în primii 4 ani de mandat.Pe langa faptul că nu au sânge sunt și egoiști și individualiști.

  4. Omul nostru are studii economice foarte serioase,le are cu calculele la nivelul unuia care da bani cu camata.Ar fi bine sa plece spre Italia acolo unde si a cumparat casuta.Du te in pensie anticipata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here