EXCLUSIV – Cine vrea să fie administrator public al municipiului Baia Mare: nimic nu se pierde, totul se recuperează și detalii despre candidații cu notorietate

0
6243
Vida Noémi Erika și Anton Ardelean

ADMINISTRATOR PUBLIC – BAIA MARE. Funcția de administrator public al municipiului Baia Mare a fost scoasă la concurs. Este fosta funcție de city manager, un fel de mână dreaptă a primarului, de 2 ani și 8 luni neocupată de nimeni.

 

 

Ultimul city manager, 7 ani în funcție

 

 

Ultimul city manager al urbei a fost numit de fostul primar Cristian Anghel, în 1 aprilie 2011(fără păcăleală), în persoana fostului viceprimar din perioada 1996-2004 și fost director executiv al Direcţiei Servicii şi Achiziţii Publice din Primărie (din perioada 2004-2011), Vasile Marcel Barbul (foto mic stânga).

 

 

Acesta a demisionat, la presiunile actualului primar, Cătălin Cherecheș, după 7 ani, în 2 martie 2018, reproșându-i-se, amuzant, că ar fi boicotat buna desfășurare a serviciului de deszăpezire din urbe. De atunci, iată, se împlinesc 2 ani și 8 luni de când Baia Mare și-a trăit zbuciumul fără administrator public.

 

 

În fine, după 2 ani și 8 luni, adică acum, resimțind acut, aproape cronic!, lipsa unui administrator public, Întâiul edil Cătălin Cherecheș (foto mic dreapta) a scos la concurs “funcția contractuală de conducere de Administrator Public”. Viitorul administrator public/city manager, adică “viitorul Vasile Barbul” va ocupa această funcție bine remunerată, pe durată determinată, respectiv pe durata cât va fi Cherecheș primar.

 

 

Cine își dorește funcția

 

 

Pentru că diverse reîncarnări ale Cucuvelei Mov, mai mult sau mai puțin informate (dar mai ales mai mult informate) ne-au remis informații care îl nominalizau pe “viitorul administrator public al municipiului Baia Mare” (încă de pe vremea când încă nici nu era anunțat concursul), am zis că e bine să aflăm și adevărul.

 

 

Depunerea dosarelor s-a încheiat (25 noiembrie 2020), urmează concursul, adică o probă scrisă (progrmată în 9 decembrie) și apoi o probă orală (care constă în susținerea proiectului de management al candidatului). Și apoi, rezultatul. Pe care 2mnews, ca de obicei, vi-l comunică de pe acum, pentru că emoțiile pot cauza sănătății. Însă înainte, câteva detalii privindu-i pe candidații cu notorietate publică. Cine-și dorește funcția?

 

 

S-au depus cinci dosare, unul fiind respins. Condiția fiind studii superioare (de orice fel, nu contează, chiar și-n cibernetică, sau arte plastice-s considerate valabile) + 3 ani experiență profesională în domeniul studiilor. Pentru că Primăria Baia Mare, ca și majoritatea administrațiilor publice din România, încalcă legea, interpretând abuziv și greșit legislația privind protecția datelor personale și considerând că numele unei persoane e dată personală, identitatea participanților și chiar a câștigătorilor concursurilor publice sunt anonimizate.

 

 

2mnews îndreaptă ilegalitatea și vă comunică identitățile a doi dintre cei patru candidați admiși la concursul pentru funcția de administrator public al municipiului Baia Mare, respectiv a celor doi candidați cu notorietate publică: Anton “Toni” Ardelean și Vida Noémi Erika.

 

 

Toni de la Tăuții

 

 

Anton “Toni” Ardelean (foto mic stânga) este fostul primar din orășelul Tăuții Măgherăuș. Pesedistul Toni Ardelean a controlat localitatea limitrofă Băii Mari timp de 20 de ani (în perioada 2000-2020) și în 27 septembrie 2020 a pierdut funcția de primar în favoarea tânărului Dumitru Marinescu (PNL).

 

 

Toni Ardelean este considerat un “bun administrator public”, iată un exemplu/argument: când a plecat din Primăria care gestionează orașul plin dolora de bunăstare, Ardelean a lăsat în urma sa 10.000 de euro în conturile Primăriei și datorii de… 1 milion de euro. Din datorie, 75% (adică peste 3,5 milioane de lei) erau creanțe (datorii) către firmele care au lucrat și n-au fost plătite. În popor există o vorbă: cu bani împrumutați, orice sărac pare bogat.

 

 

După ce a pierdut alegerile, Ardelean, spre surprinderera tuturor, a rămas un simplu consilier local în Tăuții Măgherăuș. Obișnuit cu leafa de bugetar, el s-a angajat tot la stat, fiind plătit în acest moment de Primăria Baia Mare pentru funcția de consilier personal al primarului Cătălin Cherecheș. Pentru că edilul Băii Mari îl consideră, și el, unul care gestionează bine administrația publică (dovadă, modul în care a administrat Tăuții Măgherăuș: 10.000 euro în pușculiță, 1 milion de euro datorii).

 

 

Noemi de la Primărie

 

 

Vida Noémi Erika (foto mic dreapta, liderul UDMR Baia Mare) a fost în mandatul trecut, 2016-2020, viceprimar al municipiului Baia Mare. În timpul mandatului de viceprimar, Agenția Națională de Integritate a declarat-o pe Vida incompatibilă cu orice funcție publică și i-a emis o interdicție de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani de la încetarea mandatului (adică până în anul 2023) – pentru că în mandatul 2008-2012, când era consilier local, firma sa, Opus Media SRL, a derulat contracte comerciale cu Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, respectiv Primăria Municipiului Baia Mare. Pe principiul: ea centrează, ea dă cu capul. Sigur, despre banii publici, Dumnezeu cu mila, nu i-a recuperat nimeni.

 

Dar Vida a rămas în funcția de viceprimar și consilier local, cu leafă semnificativă din bugetul orașului, și după decizia definitivă a instanței de judecată (din mai 2019), care îi interzicea acest lucru. Aceast abuz a fost posibil din cauza faptului că majoritatea aleșilor băimăreni, controlați de primarul Cătălin Cherecheș, dar și prefectul județului (pe atunci pesedistul Vasile Moldovan, acum primar în municipiul Sighetu Marmației), nu au respectat legile țării – în contrapartidă, Vida a oferit suportul UDMR în alegerile din 27 septembrie Alianței Cherecheș & PSD.

 

 

Vida a încercat chiar să rămână consilier local și în acest mandat, dar mandatul său a fost invalidat definitiv de Tribunalul Maramureș (în 4 noiembrie 2020). Dar nici Vida nu a rămas pe din afară, ci a fost recuperată tot de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, ea primind și în acest moment leafă de la stat, din pușculița publică a Băii mari, din postura… tot de consilier personal al edilului Cherecheș.

 

 

Deci, doi dintre consilierii personali ai primarului Cherecheș, Toni Ardelean și Vida Noemi, și-au depus candidaturile pentru a deveni administrator public al municipiului Baia Mare. Cine câștigă? Vă spunem acum…

 

 

And the winner is…

 

 

… nimeni nu va câștiga concursul. Pentru că niciunul dintre candidați nu are anvergura visată. Treceți această informație într-un memento și verificați-i verdicitatea prin 14 decembrie, după susținerea ultimei probe a concursului.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here