APRECIERE – Fostul șef al SRI Maramureș, Valentin Bretfelean, distins în Republica Moldova pentru sprijinirea unor demersuri de aderare la UE și de apropierea de România

1
872

DISTINCȚIE. Fostul șef al SRI Maramureș, Valentin Constantin  Bretfelean (58 de ani), a fost distins în această lună de Pretura Sectorului Râșcani a orașului Chișinău (Rep. Moldova) cu titlul „Oameni și Destine”, distincția fiindu-i înmânată de viceprimarul Chișinăului, Ilie Ceban, și pretorul Sectorului Rîșcani, Mihai Furculiță, „pentru meritele sale pe parcursul ultimilor 15 ani de activitate în iniţierea, menținerea și promovarea unor relații deosebite între entităţile administrative ale municipiului Târgu Mureș și județului Mureș pe de o parte, respectiv Pretura Sectorului Rîșcani și Primăria orașului Chişinău pe de altă parte”.

 

Primăria Chișinău a precizat în motivarea acordării distincției că dorește, în acest fel, să evidențieze „eforturile constante ale domnului Valentin Constantin Bretfelean prin care – începând cu anul 2008, ocupând diferite funcții precum: director în Primăria Târgu Mureș (oraș înfrățit atât cu Pretura Rîşcani cât și cu Oraşul Chişinău), prefect al judeţului Mureş, consilier de stat în cancelaria Primului Ministru al Guvernului României, respectiv consilier judeţean al Consiliului Judeţean Mureş – a acționat constant pentru promovarea valorilor culturale ale chișinăuienilor în România și pentru menţinerea unor legături strânse în domeniile administraţie, artă-cultură, biblioteconomie, învăţământ liceal și universitar, academic, sănătate etc.

 

Bretfelean a fost unul dintre principalii promotori și contributori ai înfiinţării Bibliotecii Târgu Mureș din Chișinău donând peste 3.000 de volume de carte. De asemenea, el a organizat la Târgu Mureș și a sprijinit financiar mai multe spectacole artistice susținute de către artiști din Chişinău (printre care și recitalul susţinut de către Cristofor Aldea-Teodorovici și orchestra), precum și numeroase activități ale elevilor şi studenților din Republica Moldova aflați la studii în România. El este și este unul dintre inițiatorii proiectului ce vizează înființarea la Chișinău a unui Centru de Pregătire a Cadrelor de tip SMURD (aflat în faza de punere în funcțiune).

 

La înmânarea distincției, Bretfelean și-a exprimat convingerea că această colaborare va lua amploare o dată cu accelerarea procesului de aderare și integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, declarându-și angajamentul pentru cauza românească din Republica Moldova și pentru sprijinirea oricăror demersuri pro-europene ale autorităților basarabene și a românilor din Moldova de peste Prut menite să conducă la aderarea țării vecine la UE și la apropierea de România.

 

Bretfelean, fost director SRI Maramureș (a lucrat în SRI în perioada 1990-2008, a condus SRI Maramureș din martie 1999 și până în septembrie 2001), este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne – arma Informații (1990), al Facultății de Poliție din cadrul Academiei „Alexandru Ioan Cuza” din București – specializarea Drept (1993), al studiilor postuniversitare în Științe juridice la Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și master în Istorie al Facultății de Știinte și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here