ANTREPRENORIAT LA ÎNCEPUT – Un tânăr din satul Hărnicești a demarat proiectul construirii unei fabrici de sucuri naturale din mere

1
3018
Gheorghe Marian Hotea

* 2mnews a demarat o campanie de promovare gratuită a inițierii afacerilor locale mici și mijlocii,
în semn de apreciere și susținere a antreprenoriatului din Maramureș aflat la  început de drum,
pentru a le încuraja și a le aduce la cunoștința publicului. Acest articol este parte a campaniei.

 

DESEȘTI. Un tânăr din satul Hărnicești (com. Desești), Gheorghe Marian Hotea (Popanu), a demarat proiectul edificării unei fabrici de sucuri naturale. În vârstă de 26 de ani și absolvent al Facultății de Horticultură de pe lângă Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Hotea s-a gândit să eficientizeze la maxim producția de fructe dintr-o livadă de măr de circa 2 hectare, așa că a început demersurile realizării unui spațiu de procesare a fructelor și producerea sucului natural.

 

În acest moment proiectul se află pe circuitul obținerii avizelor (de mediu) necesare, însă 2mnews a dorit să afle dificultățile cu care se confruntă tinerii antreprenori, aflați la început de drum în economia privată, cea care menține în viață România.

 

“Livada este de măr, prun și nuc, dar preponderent este mărul. Ideea este să finalizez și să demarez producția unei fabrici de suc natural din mere. Inițial doar din livada noastră, însă apoi putem procesa și fructele produse în zonă, deși cele mai multe livezi sunt îmbătrânite și ar fi necesară o revitalizare prin replantare, pentru creșterea eficienței economice.

 

Principala problemă, exceptând costurile de realizare, constă în faptul că în comună nu există o rețea de apă potabilă omologată, avizată – a început un proiect, prin 2012, dar s-a realizat doar circa jumătate din rețeaua necesară. În consecință, costurile proiectului cresc semnificativ, pentru că e necesar să forăm un puț, să îl avizăm la Apele Române, prin care să certifice că apa este potabilă.

 

Fonduri financiare încerc să obțin prin programul Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, estimez că voi obține circa 60.000 de euro (acestea sunt sumele totale pentru care am aplicat), însă necesarul doar pentru linia de procesare s-ar ridica la circa 70.000 euro, conform sumei avansate de firma din Timișoara care importă astfel de instalații. O să mă ajute financiar și familia, însă investiția mai presupune și edificarea clădirii în care vor fi procesate fructele, depozitul, spațiul de pasteurizare și ambalare, utilajele, investiția în livadă…

 

Proiectul estimează că în primă fază vom avea un flux de producție de până la 20.000 litri de suc de mere (ulterior urmând să-l creștem până la 30.000 litri și să introducem și amestecul de fructe/legume, dar preponderent să rămână mărul), ambalarea acestuia urmând să se facă în pungi și cutii de tip bag-in-box, însă pe viitor vizez și alte tipuri de ambalarea (sticlă, de exemplu). O altă mare problemă ar fi desfacerea,  pentru că, în primă fază, producția este una redusă, însă sper să o rezolvăm dacă ajungem până acolo”, a declarant inginerul horticol Gheorghe Marian Hotea.

 

* Antreprenorii unor afaceri locale mici și mijlocii aflați la început de drum (în faza de inițiere sau la debutul demarării afacerii) pot să își promoveze afacerile în ziarul on-line 2mnews trimițând o solicitare în acest sens și datele de contact la adresa de e-mail [email protected]. Demersul este GRATUIT, în cadrul campaniei 2mnews Antreprenoriat la început”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. O altă inițiativă excelentă a implicării în comunitate din partea celui mai bun ziar, de departe , din județ. Vă felicit sincer, iar tânărului inginer îi doresc succes și satisfacții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here