64 MILIOANE DE EURO – Felician Cerneștean: „La depozitul de deșeuri de la Fărcașa s-au săvârșit fapte grave, unele intenționate”

0
2217

LA SFÂNTU AȘTEAPTĂ. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș, investiție de peste 64 de milioane de euro, gestionată execrabil de Consiliul Județean (CJ) Maramureș, demarată în anul 2006 și departe de a fi finalizată după 13 ani (!), zace atârnată ca o piatră de moară cu multiple valențe penale de gâtul șefilor administrației județene.

 

În contextul în care 85% din finanțarea lucrărilor eligibile provine din fonduri europene și al faptului că lucrarea de pe dealurile satului Sârbi a mai fost finanțată pentru multiple lucrări neeligibile din bugetul județului (pentru tentativele eșuate de reparare ale unui proiect prost întocmit), am încercat să aflăm care este stadiul actual al Centrului de Management, inima sistemului care se presupune că atunci când ar funcționa ar alinia sistemul de salubrizare din județ la normativele impuse de UE.

 

Mihai Felician Cerneștean, consilier județean și președinte al Comisiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Protecția Mediului din cadrul forului administrativ al Maramureșului, admite că erorile comise în timpul derulării proiectului din comuna Fărcașa sunt grave și ar putea transforma SMID Maramureș în al doilea caz Runcu (barajul nefinalizat nici după 32 de ani!).

 

“Nu e un proiect ușor, tocmai pentru că, aveți dreptate!, consider și eu că s-au comis erori extrem de grave încă de la început, în principal cauzate de alegerea locației. Dealurile pe care a început să fie edificat Centrul de Management din Sârbi au alunecat de atât de multe ori și atât de mult, încât acum o parte din edificii nu mai sunt pe terenul Consiliului Județean, ci pe proprietăți private! E o insulă plutitoare, asta ca să înțelegeți dimensiunea alunecărilor de teren de acolo…

 

Ideea de bază, însă, e că noi, consilierii județeni, am aprobat bani de fiecare dată când ne-a cerut conducerea administrației județene, spunându-ni-se că problemele vor fi rezolvate și sistemul finalizat, pentru a-l pune în funcțiune. S-au dat bani enorm de mulți, mă refer la bani din bugetul județean și tot nu s-a finalizat.

 

În acest moment, se lucrează doar la consolidarea terenului și lucrările acestea vor dura până în luna ianuarie 2020! Când expertul de la București plătit pentru găsirea soluției tehnice de stabilizare a terenului a venit în plenul CJ să argumenteze o suplimentare financiară pentru finalizarea soluției, a spus că e atât de sigur că soluția oferită e funcțională încât el, ipotetic, își face casă la baza dealului.

 

Am aprobat banii – eu, împreună cu câțiva colegi, am fost în prealabil la fața locului -, s-a dat soluția tehnică, omul a plecat la București cu banii (fără să-și facă casă, evident) și acum așteptăm ca noul constructor să implementeze soluția tehnică și să ne raporteze stabilizarea totală a dealului și punerea în siguranță a investiției. În caz contrar, cineva trebuie să răspundă, pentru că mulți oameni sunt foarte bine plătiți pentru finalizarea proiectului și punerea sa în funcțiune”, a precizat Cerneștean.

 

 

 

Acesta a subliniat existența unei dileme, despre care se vorbește prea puțin spre deloc: starea în care au ajuns utilajele, camioanele, containerele etc., cumpărate chiar la începutul proiectului, pentru a se raporta un procent ridicat de cheltuire a banilor, și care acum, după atâția ani de nefuncționare, stocate prin tot felul de locații de conjunctură, s-au deteriorat, sau unele chiar au dispărut.

 

Proiectul SMID Maramureș a demarat în anul 2006 și nu este finalizat nici după 13 ani, inima sistemului fiind proiectată la confluența a trei dealuri greu încercate de continue alunecări de teren, fiind început, prin încălcarea legii, fără un studiu geotehnic, și pe care nu se reușește stabilizarea terenului în pofida cheltuielilor făcute exclusiv din bugetul județului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here