ANTICIPARE – Fiul fostului șef al procurorilor maramureșeni va fi condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri: a semnat acord de recunoaștere a vinovăției

1
2512

A RECUNOSCUT CĂ A FOST TRAFICANT DE DROGURI. Andrei Brisc, fiul lui Ioan Vasile Brisc, fostului șef al procurorilor maramureșeni în perioada 10 iulie 2007 – 5 mai 2009, reținut de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Maramureş în mai 2023 pentru trafic de droguri de risc, eliberat după 24 de ore din arest și pus sub control judiciar, va fi condamnat cu suspendare după ce a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, înregistrat în instanță la 14 noiembrie 2023.

 

Conform legii (Noul Cod de Procedură Penală), după încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei (care se poate se poate încheia în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani), procurorul sesizează instanţa căreia îi revine competenţa să judece cauza în fond (în această speță, Tribunalul Maramureș) şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală.

 

Într-un acord de recunoaștere a vinovăției se negociază, de regulă, propunerea unei pedepse cu suspendare pe o durată de timp („Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia, respectiv felul măsurii educative ori, după caz, soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.”).

 

O decizie în acest sens va fi oficializată la începutul anului viitor, ședința fiind programată la 23 ianuarie 2024. Tatăl inculpatului este Ioan Vasile Brisc (60 de ani), fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, care la 5 mai 2009 a fost revocat din funcție în urma unei decizii a CSM, considerată de CEDO în 2018 ca fiind abuzivă, fapt pentru care România a fost condamnată să-i plătească acestuia daune materiale și daune morale de 6.325 de euro. Brisc s-a pensionat în 3 octombrie 2017 din funcția de procuror-şef Secţie Judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here