ANIVERSARE – Planetariul Baia Mare, primul planetariu public din România: 50 de ani de la inaugurare

0
360

EVENIMENT. La 1 iulie 1969, în Baia Mare era inaugurat, aproape simultan cu planetariul din Constanța, un planetariu cu o cupolă în diametru de 8 metri, ce făcea posibilă imersiunea pe bolta cerească prin intermediul proiectorului stelar ZKP-1 de la Zeiss din Jena (Republica Democrată Germania) – o variantă ușor îmbunătățită și miniaturizată, adaptată unor domuri de proiecție mai mici, a primului proiector de planetariu al Zeiss.

 

Timp de aproape 50 de ani, planetariul băimărean s-a prezentat publicului ca primul planetariu public din România și unicul din Transilvania. În aceste 5 decade, însă multe alte planetarii instalate în România au realizat upgrade-uri tehnologice după numai câțiva ani (ex: Zeiss ZKP-2 la Constanța), pe când la Baia Mare, acest lucru nu s-a întâmplat până în 2015, când proiectul cofinanțat de Uniunea Europeană pl@NETour a repoziționat Baia Mare pe hartă, prin proiectorul stelar Zeiss Skymaster ZKP-4, un proiector opto-mecanic LED asistat digital.

 

Festivitățile aniversare se desfășoară în zilele de 25-26 iunie 2019 la sediul Complexului Astronomic Baia Mare și au următorul program:

 

25 iunie 2019

●       Orele 9.30-10.00: Conferință de presă. Trecut, prezent și viitor la Complexul Astronomic Baia Mare.

●       Orele 10.00-11.00: Deschiderea oficială a festivităților aniversare. Discursuri ale oficialităților și prezentarea invitaților participanți la simpozion (de la Planetariul Universității de Vest Timișoara, Planetariul Constanța, Planetariul Chișinău, Planetariul Muzeului Olteniei Craiova, Planetariul Galați, Planetariul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Planetariul privat din Horodniuc, Astroclubul din Sighetul Marmației, Asociația Astronomică „Sirius”, Astroclubul Meridian 0 Oradea, Astroclubul Cluj Napoca);

●       Orele 11.15-18.00: Simpozionul „Astronomia în Planetariile din România” (comunicări științifice prezentate de colegi de la planetariile din România și Chișinău – Republica Moldova și invitați de la astrocluburile și asociațiile astronomice importante din România);

●       Orele 13.00-13.30: Vernisajul expoziției de pictură în ulei și acril: „Galactic Fantasy” –  Victoria Labuhnn.

 

26 iunie 2019

●       Ora 10.30: Vernisajul expoziției de fotografii: „Astrofotografie” – Eduard Andrei Mociran.

 

Complexul Astronomic Baia MareATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here