VALOAREA EXACTĂ – Reabilitarea și extinderea fostului Centru de Planificare Familială din Baia Mare costă peste 6 milioane de lei

0
535

PROIECT ȘI BANI. Fostul sediu al Centrului de Planificare Familială al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, localizat pe str. Moldovei nr. 14, va fi transformat de proprietar (Consiliul Județean Maramureș) în noul sediul al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Maramureș, instituție care acum își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ din municipiul reședință de județ.

 

Conform indicatorilor tehnico-economici și a devizului general estimativ pentru această investiție, rezultați din documentația concepută de firma Brilio Concept SRL și deja aprobați la nivelul administrației județene, valoarea totală a investiției se ridică la 6,3 milioane de lei (exact: 6.333.837,03 lei, sumă care include TVA).

 

Evident, județul neavând bani, se încearcă obținerea măcar a unei părți necesare finanțării a proiectului prin Planul Național de Redresare și Reziliență (a fost avizată depunerea spre obținerea unei finanțări nerambursabile de 2,12 milioane de lei). Restul cheltuielilor (cele neeligibile) vor trebui finanțate din pușculița județului (cel mai probabil dintr-un credit bancar).

 

Centrul de Planificare Familială din Baia Mare a fost mutat în noiembrie 2015 la Spitalul Județean, iar în 2019 CJ Maramureș retras Spitalului Județean dreptul de administrare a imobilului, pentru că acolo nu se mai desfășurau activități medicale.

 

Acum, administrația județeană vrea să supraînalțe clădirea, să o recompartimenteze, să o reabiliteze (prin reparații la sistemul de încălzire, montarea a 12 panouri solare fotovoltaice, modernizarea instalațiilor de climatizare, a celor de iluminat  etc.) și să o anvelopeze termic. De asemenea, vrea să instaleze și o stație de încărcare rapidă pentru autovehicule electrice (cu două puncte de încărcare).

 

Lucrările de intervenție sunt estimate la o durată de 2 ani și se estimează că în urma acestora se va economisi 185.748 kWh/an, durata de recuperare a investiției în condiții de eficiență economică fiind calculată la 17,6 ani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here