FAPT – Înglodarea în datorii a Maramureșului: Gabriel Zetea și povestea neromanțată a datoriei 4,5 milioane de euro care crește pe zi ce trece

2
1539
Mircea Man și Gabriel Zetea (foto: Ciprian Dragoș)
Mircea Man și Gabriel Zetea (foto: Ciprian Dragoș)

DATORIE. … aceasta este trista poveste reală a “așezământului neputincioșilor”, administrat de pesedistul Gabriel Valer Zetea (foto mic dreapta), care, cu fiecare zi ce trece, înglodează în datorii județul Maramureș. În principal, este povestea datoriei pe care Consiliul Județean (CJ) Maramureș trebuie să o plătească, în urma unei sentințe judecătorești definitive din 4 aprilie 2019, asocierii de firme Selina SRL (în insolvență) – Drumuri Poduri Bihor SA – Drumuri Poduri Maramureș SA Baia Mare – Readymix România SRL Oradea.

 

Banii trebuie plătiți pentru lucrările efectuate și neplătite pe drumul județean Baia Sprie – Bârsana. Câți bani? Conform deciziei judecătorești, definitive, până în 18 februarie 2019 datoria era de 21.270.342,72 de lei, la care se adaugă penalități de întârziere până la momentul plății efective a debitului principal (care este de 6.878.481,16 lei).

 

Și datoria crește pe zi ce trece, pentru că debitul principal nu s-a achitat, deși există o hotărâre a consilierilor județeni de a achita datoria din creditul de 116 milioane de lei contractat la CEC Bank la sfârșitul anului 2013 – la momentul contractării împrumutului, s-a spus că banii din credit sunt necesari pentru cofinaţarea reabilitării drumului Baia Sprie – Bârsana, a Spitalului Judeţean  și edificarea SMID Maramureș. Doar primele două obiective au fost finalizate, cu mari costuri.

 

Un an care a durat patru luni

 

La finalul anului trecut, în a doua decadă a lunii decembrie 2018, Zetea le-a recitat consilierilor județeni că trebuie făcut un nou contract (adică să vireze alți bani din pușculița județului) cu societatea de avocatură pe care instituția administrativă a Maramureșului o plătea să o reprezinte în procesul cu Selina (Societatea Civilă de Avocatură Bohâlţeanu şi Asociaţii).

 

Motivul suplimentării financiare era că procesul cu Selina durează mai mult decât s-a estimat inițial. Firma de avocatură a estimat că procesul va mai dura încă “cel puţin un an”. S-a aprobat, s-a făcut un nou contract, s-au dat alți bani, procesul n-a mai durat “cel puţin un an”, ci exact o treime – adică patru luni, soluția definitivă fiind comunicată în 4 aprilie 2019.

 

În 23 aprilie 2019, Zetea, lacrimogen și învinduindu-l exclusiv pe fostul președinte al CJ Maramureș Mircea Man (de parcă el și mulți alți consilieri județeni erau în 2011-2012 pe Lună, nu tot în CJ), anunță drama: forul administrativ al județului a pierdut glorios și trebuie să achite către Selina peste 21 de milioane de lei + penalități de întârziere. Scremutul public dă roade, consilierii județeni aprobă plata datoriei din creditul contractat la CEC în 2013, ura și la gară!

 

Iresponsabilitatea creșterii datoriei

 

Numai că subiectul datoriei nu este încheiat. Deși decizia instanței (Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României) a fost luată după zeci de termene, două expertize tehnice de specialitate, o expertiză contabilă şi o expertiză evaluatorie – adică, se presupune că are la bază realități -, în 11 iunie 2019, Zetea le cere consilierilor județeni să aprobe (și aceștia o fac) contractarea unei case de avocatură care să reprezinte Maramureșul în litigiul cu Selina. Se vizează o acțiune în anulare și recurs, ba chiar și o eventuală contestație la executare, cu căile de atac aferente acesteia.

 

Cel mai probabil, previzibil, noii bani cheltuiți pentru serviciile de avocatură vor avea următorul rezultat: un nou proces pierdut și adâncirea datoriei către Selina. Ce cere, de fapt, Selina? Să i se plătească lucrările efectuate și (atenție!) recepționate de beneficiar (CJ Maramureș) din anii 2011 și 2012 – contractul a fost reziliat unilateral, în 2014, de CJ Maramureș.

 

Am avut nevoie de un timp…”

 

“Recunosc că nu am fost pregătit pentru această veste, că am avut nevoie de un timp să îmi revin și nu am știut unde să găsesc rezolvarea problemei”, zicea Zetea în confesionalul forului deliberativ al județului. Poate timpul a fost prea scurt? Poate, într-adevăr, nu și-a revenit nici măcar acum, cu o sentință definitivă și o obligație de plată fermă, clară?

 

Cine răspunde (nominal) de erorile grave pe care le fac acești politruci care pozează în mari reprezentanți ai județului doar atunci când fac chermeze cu mâncare și băutură scumpe din banii maramureșenilor? A făcut Zetea o plângere penală (chiar in rem) privind cele 15 milioane de lei (dobânzi, penalități etc.) în plus față de suma pentru lucrările efectuate, bani pe care trebuie să-i plătească județul firmei Selina? Să nu lăsăm și întrebarea asta retorică: răspunsul e NU.

 

“Una mano lava l’altra” (“O mână spală pe alta”), cum se spune în Sicilia cu referire la apărarea reputației și schimbul de favoruri, înțelegeți voi…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Ce ma bucur ca in CJMM exista oameni fara coloana vertebrala! Baietii vor merge in pensie, unii in privat, unii la amante si Maramuresul ramane inglodat in datorii inca vreo doua generatii! Ceea ce nu stiu eu este daca conducerea CJMM si Yetea au invatat asta de la MICUL PRINT Kake sau invers?! Domnule Vischi poate ne explicati intr un viitor articol, ca de la cotidienele maramuresene SLBE SPERANTE!

  2. La asa probleme chiar trebuia un secretar de judet de anvergura lui Todoran. Nimeni nu putea sa suporte asemenea greutati si fundaturi. Doamna, va multumim ca existati. Traiasca transferul ! Coafura rezista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here