ANALIZĂ – Magazinul Maramureșul din centrul Băii Mari a înregistrat în prima jumătate a anului o scădere a cifrei de afaceri, dar o creștere a profitului

0
7903

MAGAZIN UNIVERSAL MARAMUREȘ SA. Magazin Universal Maramureș SA, firma care deține cel mai mare centru comercial construit în Baia Mare în perioada comunistă (Magazinul Universal Maramureșul), a înregistrat în prima jumătate a anului o cifră de afaceri mai redusă cu 7,18% față de aceeași perioadă a anului trecut (1,48 milioane de lei față de 1,55 milioane de lei), însă a raportat un profit net în creștere cu 29,59% față de prima jumătate a anului 2022 (de la 584.124 lei la 756.983 lei), explicată în special cu o reducere cu 1,5% a cheltuielilor de exploatare (scădere generată de stabilizarea prețurilor la energia electrică).

 

Magazinul Universal Maramureșul este controlat de miliardarul clujean Dorin Goia (foto sus dreapta, – care deține 74% din acțiunile firmei Magazin Universal Maramureș SA prin firmele sale Info Sport SRL din Cluj-Napoca și Silvania Center SRL din Zalău). Centrul comercial Maramureșul din centrul municipiului Baia Mare a fost edificat în anul 1980 (inaugurarea a avut loc în luna mai), fiind la acel moment un punct de referinţă al comerţului retail. Comuniștii l-au trecut în proprietatea și administrarea ICSMI, transformată după decembrie 1989 în Industrialcom SA.

 

În 1994, Industrialcom SA s-a divizat în 4 firme, cea mai mare dintre ele fiind denumită Magazin Universal Maramureş SA și primind proprietatea asupra magazinului. La acel moment, firma era deținută tot de stat, prin Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) – 70% și Fondul Proprietăţii Private Banat-Crişana I – 30%. În 1995, prin Programul Acţiunilor Salariaţilor, aceștia au intrat în posesia a 40% din acțiunile societății (transferate de la FPS).

 

Începând din 1997, societatea a fost listată la bursă, iar acțiunile acesteia s-au tranzacționat liber. În timp, milionarul clujean Dorel Goia a ajuns să dețină acțiunile majoritare și, implicit, să controleze deciziile societății.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here