ALTFEL DE MAGISTRAT – Ioan Pop, procurorul modest care vine pe jos la serviciu și nu capitalizează active imobiliare impresionante, a câștigat concursul pentru funcția de prim-procuror al Parchetului Maramureș cu media 9,29

5
4240

CINE ESTE NOUL ȘEF AL PROCURORILOR MARAMUREȘENI. Noul șef al procurorilor din Maramureș, Ioan Pop (43 de ani), a câștigat concursul pentru funcția de prim-procuror al Parchetului județean, organizat în baza deciziei Consiliului Superior al Magistraturii de Institutul Național al Magistraturii, cu media 9,29. Procurorul Pop a candidat pentru funcție împreună cu alți doi colegi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, procurorul Roxana Andreea Couți (șef al Secției Urmărire Penală, care s-a retras în timpul derulării concursului, înaintea ultimei probe) și procurorul Vasile Adrian Buzan (șef al Secției Judiciară, care a realizat și el o medie foarte bună, 8,17).

 

Ioan Pop are grad profesional de Parchet de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție (cel mai mare grad profesional). Absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și al Institutului Național de Magistratură, Pop și-a început cariera profesională în Poliție, ca ofițer de poliție judiciară la Borșa, de unde a fost transferat la Serviciul Investigații Criminale de la Poliția Municipiului Baia Mare.

 

După absolvirea Institutului Național de Magistratură, stagiatură și promovarea examenului de capacitate, în 16 ianuarie 2012 a fost numit prin decret prezidențial în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Ulterior s-a transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, unde a ajuns șef Secție Urmărire Penală (funcție din structura organizatorică de conducere a instituției).

 

La 17 octombrie 2018, procurorul Pop a fost numit, pe o perioadă de 3 ani, în funcția de șef al DNA Maramureș (funcție care era vacantă în 1 septembrie 2018, în urma transferului procurorului Ioan Ulici la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș). Cu 5 luni înainte de finalizarea mandatului, la 9 iunie 2021, Pop a demisionat, cerând să își continue activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș (după expirarea celor 3 ani, Pop mai putea fi reînvestit pentru încă 3 ani în funcția de conducere, de CSM, la propunerea procurorului șef DNA).

 

Pop este un magistrat atipic, extrem de modest, fără capitalizări imobiliare semnificative (are o casă, din 2011), familia sa deține o singur autoturism (un Renault Clio, din 2014), dar el vine pe jos la serviciu. Este căsătorit (soția sa este asistent medical la Spitalul Județean) și are o fetiță. Toate referințele profesionale primite de 2mnews despre procurorul Pop sunt pozitive (fapt atipic pentru sistem 😊).

 

În acest moment, Parchetul județean este condus cu titlu interimar (prin delegare) de procurorul Adela Dorina Mociran, fostă prim-procuror adjunct. Funcția de prim-procuror a rămas vacantă după pensionarea procurorului Dana Mirela Borcuti, cea care a condus Parchetul Maramureș în ultimii 7 ani (din iulie 2016).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Doamne Ajută!!!
    În sfârșit cu bucurie observ o excepție care ar trebui sa fie o regulă în sistemul judiciar din România.
    Acest OM a promovat doar prin munca sa, fiind de o rară modestie pe tot parcursul carierei.
    Felicitări și mult succes în continuare!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here