EVENIMENT – Vernisajul expoziției „Fortificația romană de la Coștiui – Imaș”, rezultat al cercetărilor celui mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis

2
175

SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ. Joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 13.00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (localizat în Baia Mare, pe strada Monetăriei nr. 1-3) are loc vernisajul expoziției temporare „Fortificația romană de la Coștiui – Imaș”, care prezintă rezultatele cercetărilor unei structuri de pământ localizată pe Dealul Imaș, în satul Coștiui, efectuate în toamna anului 2019 de arheologii muzeului. Expoziția va putea fi vizitată în lunile noiembrie-decembrie 2023, de marți până duminică între orele 10 și 17.

 

Fortificația este comparabilă cu un castru roman de marș, o bază temporară construită de armata romană în mișcare în timpul campaniilor. Punctul se află la 70 km nord de zona frontierei romane (linia castrelor auxiliare de la Cășeiu/Samum și Ilișua/Arcobadara). Este cel mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis.

 

Printre descoperiri se numără două cuie (clavii caligarii) de caligae, sandale romane, specifice legionarilor romani și câteva (șapte) cuie din fier folosite probabil la construcția unor clădiri din lemn. Unul dintre cuie, incomplet, este de tipul cu capul rotund, masiv, cu analogii directe în lumea romană. Deși mici ca dimensiuni, unele incomplete, aceste piese sunt foarte importante, deoarece confirmă prezența romanilor pentru o perioadă mai lungă în zonă.

 

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here