ACHIZIȚIE PENTRU POZE PE FB – De ce n-au venit autobuzele la Vișeu de Sus: pentru că Primăria mai trebuie să plătească 3 milioane de lei, are deja penalități de întârziere de 200.000 lei și e amenințată cu sechestru asigurator

3
5909
Vasile Coman și Mircea Cirț

EXPLICAȚIA UNUI FAPT: VIȘEU DE SUS. La 24 octombrie 2022, primarul orașului maramureșean Vișeu de Sus, Vasile Coman „Vărzaru’”, a făcut frumos la electorat în pozele de Facebook, anunțând că a semnat contractul de achiziție a 10 autobuze electrice de la firma pe atunci colegului său de partid, Mircea Cirț, respectiv ATP Motors Ro SRL. Între timp, ambii au fost dați afară din PNL și s-au repliat politic (unul în PSD, celălalt în Verticala Nouă), dar afacerea e afacere, contractul e contract și, desigur, vorba neamțului, Geld ist Geld („Banul e ban”). Mai ales că e vorba de circa 13,5 milioane de lei (exact. 13.429.628,38 lei).

 

Firma lui Cirț a montat autobuzele, le-a inscripționat și le-a garat în curtea sediului ATP Group, așteptând să fie finalizată plata. De atunci, cele 10 autobuze stau acolo, în soare, ploaie, bine că n-a prea nins în Baia Mare… De ce stau acolo și nu sunt pe circuitele de transport public în comun din Vișeu de Sus? … să aflăm explicația…

 

Primăria Vișeu de Sus a achitat până acum circa 75% din contract și pentru restul nu mai are bani. Câți bani mai trebuie plătiți? Peste 3 milioane de lei (exact: 3.357.407,09 lei). Plus niscaiva penalități de întârziere, de peste 200.000 lei, pentru că plata e scandentă de vreo jumătate de an. Și penalitățile curg. De aceea autobuzele plătite cu 10 milioane de lei de administrația controlată de Coman „Vărzaru’” nu pot fi folosite de vișeuani: pentru că în pușculița Primăriei nu mai sunt bani. Bine, nu mai sunt bani pentru autobuze, chiar dacă neplata acestora crează în fiecare zi prejudicii bugetului local, pentru alte lucruri sunt.

 

De pildă, ca un adevărat gospodar, deși nu are autobuze (sau le are, dar neoperaționale, acestea fiind în curtea producătorului), edilul Coman a plătit pentru ele… RCA-ul (polițele de asigurare obligatorii). Asta s-a-ntâmplat în 28 martie 2024, când a încheiat 10 polițe RCA cu valabilitate 12 luni pentru cele 10 autobuze electrice pe care nu mai are bani să le plătească și să intre în posesia lor. Dar bine că a intrat în posesia polițelor RCA, care au fost contractate cu brokerul de asigurări Safe Invest Romania Broker de Asigurare SRL. Și, mai ales, bine că a avut bani să plătească aceste polițe: 73.167,27 lei (suma include TVA și este echivalentă cu circa 14.600 euro).

 

Deci, cetățenii din Vișeu de Sus pot să se așeze liniștiți la locurile lor, așa cum îndemna Elena Ceaușescu în decembrie ’89, de la tribună: n-au autobuze, dar au polițe RCA. Și au de plătit din bugetul orașului penalități de întârziere cu fiecare zi ce trece și autobuzele nu sunt achitate integral.

 

Firma lui Cirț a notificat Primăria Vișeu de Sus în februarie, dar e mai dificil acum, e o perioadă preelectorală tensionată, au trebuit plătite și polițele RCA… În consecință, producătorul a mai notificat o dată Primăria Vișeu de Sus, de această dată anunțând-o prin avocat că dacă nu procedează de urgență la achitarea restului de plată și a penalităților de întârziere va acționa administrația locală în instanța de judecată, urmând să ceară sechestru pe bunurile Primăriei, poprirea sumelor care ar intra în conturile Primăriei și blocarea conturilor și activelor.

 

… ce multe s-au întâmplat de la poza de mai sus, nu-i așa?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Dan…
    …pt ca probabil exista o clauza contractuala si acceptata de comun acord , (interse-explic mai jos ) care prevede achitarea integrala a valorii facturate, conditie care trebuie indeplinita de catre beneficiar pt a se livra obiectul contractului ( cele 10 BUS -uri) de catre executant/producator.
    …dau cu presupusul, ca si orbul care facea de paza in foisor. Intrebat ce face in foisor , orbul a raspuns: stau de staja. Pai cum stai de straja, ca esti orb. Ce vezi? ,,Nu vad, dar presupun ,,…
    En fine..treaba lor.
    Nasol e ca :
    1. banii publici sunt blocati/cheltuiti,
    2. obiectul contractlui( banii cheltuiti/investiti, in speta) rugineste in curtea producatorului.
    3. Penalitatile curg…( o fi fost intelesi ca sa poata lua bani mai multi(diferenta in minus ,care l-a desemnat in castigator pe furnizor fata de participantii la licitatie …adica smecherie…pt cine are un neuron in plus sa o vada si doreste sa o demaste ) Surplusul se pate intoarce in buzunarele private sub alte forme .Dar asta e treaba altor truditori in intertesul cetateanului…Cei indriduiti sa faca astfel de verificari, conexiuni etc si sa le demaste luand masuri legale ,ce se impun.
    4. Cetateanul viseuean , (in intetresul caruia munceste administratia in frunte cu respectabilul primar) …ciuciu , conditii de transport fara emisii si moderne , , promise.
    Pe scurt, afacere romaneasca …finalizata in gard.
    Ce e hilar, ca au RCA /CASCO..dar nu circula..Aceste asigurari (RCA /CASCO) au o valabilitate. Expira si ea.
    Alti bani…
    Chiar nu se sesizeaza nimeni, ca se cheltuie acesti bani pt ceva care in fapt rugineste (degradeaza moral ) in curtea ATP
    Cirt M. (admin ATP) e in stare sa le ceara si chirie de locare ( parcare) . Si e dreptul lui.
    Daca penalitatile curg…Cirt v-a incepe sa vanda din ele ca sa-si recupereze transa neachitata + penalitatile.
    Domnule primar…de Viseu…parca Varzaru vi se spune …ati facut-o VARZA …
    Si COMAN …se incadreaz..ati facut-o de COMA ! Afacerea dintre UAT-dvs si ATP…mege ca si repetitia numelui celui care conduce destinele constructorului .Incercati sa repetati nenumarat , cu vovce tare : CIRȚ-CIRȚ_CIRȚ CIRȚ….
    Ei…ati sesizat sicopa…unei roti pe janta….de autobus in cazul dvs…inmultiti cu axele celor 10 autobuze si veti avea imaginea tranzactiei: PE JANTA!
    Dar banii..in geanta !
    Geanta cui? Asta voi stiti…supermanilor !
    DAN…ce zici?

  2. Finalul articolului este fabulos, felicitări autorului. Expresia „nu-i aşa?” este producția proprie a lui Mircea Cirț, o foloseşte des.
    Nu-i aşa, Mircea ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here