ACHIZIȚIE DIRECTĂ – Firma 9 Opțiune va realiza proiectele de restaurare ale Casei Pocol și Casei Iancu de Hunedoara: contractele totalizează 425.000 lei

1
3162
Casa Iancu și Casa Pokol - Baia Mare

PROIECTARE – BAIA MARE. Firma locală 9 Opțiune SRL (controlată de Ildiko Mitru și Ioan Ștefan Paskucz, asociați în procente egale) va proiecta sistematizarea verticală a Casei Pocol și a Casei Iancu de Hunedoara. Cele două contracte, semnate cu Primăria Baia Mare înaintea Crăciunului 2022, au fost atribuite prin achiziție directă (fără licitație), la o valoare financiară totală de 425.020,40 lei (213.030,23 lei pentru Casa Pocol și 211.990,17 lei pentru Casa Iancu de Hunedoara – sumele includ TVA).

 

Casa Pocol

 

Casa Pocol/Pokol a fost edificată pe Valea Borcutului, în 1903-1904, și a fost reședința familiei lui Alexiu Pokol, unul dintre cei mai bogați și excentrici băimăreni de la începutul secolului XX. Clădirea avea 13 încăperi care se întindeau pe circa 440 mp.

În urmă cu 10 ani (în 2012), primarul Cătălin Cherecheș i-a prostit pe consilierii județeni (conduși la acea vreme de Mircea Man) să aprobe transferul Casei Pokol din patrimoniul județului în cel al municipiului Baia Mare, pe considerent că va reabilita clădirea și o va transforma în Academie de Arte. În 2016, când CJ Maramureș era sub controlul lui Zamfir Flore Ciceu, Primăria Baia Mare a intrat efectiv în posesia Casei Pocol.

 

La 30 iunie 2021, Consiliului Local Baia Mare a stabilit chiar indicatorii economico-financiari ai investiției în reabilitarea Casei Pocol, proiectul fiind de peste 10,6 milioane de lei (exact: 10.624.458 lei, sumă care cuprinde TVA). Mai mult, Primăria Baia Mare și-a emis anul trecut și o autorizație de construire, deși astăzi aflăm că nu aveau niciun proiect (pentru că îl face acum 9 Opțiune), declarând în fals o valoare mai mică decât cea reală, respectiv 6,5 milioane de lei (exact: 6.570.140,71 lei), pentru a plăti mai puțin în fază incipientă (taxa pe autorizația de construire se calculează în funcție de valoarea investiției). Sigur, din acest proiect nu s-a făcut nimic, imobilul fiind într-o stare avansată de degradare, în urmă cu câțiva ani plafonul prăbușindu-se peste parterul clădirii.

 

Casa Iancu de Hunedoara

 

Casa Iancu de Hunedoara (numită și Casa Hunyadi, Casa Elisabeta sau Erzsebet) este cea mai veche construcție civilă din oraș, fiind edificată la jumătatea secolului al XV-lea, la ordinul lui Iancu (Ioan) de Hunedoara (pentru soția sa, Elisabeta Szilágyi) și finalizată în timpul domniei regelui Matei (Matia) Corvin. Casa a ajuns în posesia mai multor proprietari (Primăria, persoane fizice și persoane juridice) și nu a putut fi inclusă în proiecte de reabilitare tocmai din cauza diferendelor dintre proprietari.

În urmă cu 4 ani (în 2018), edilul Cherecheș a cerut exproprierea și preluare în întregime în patrimoniul urbei, dar n-a făcut nimic și în 2022 a cerut din nou același lucru. Sigur, s-au sifonat niște bani (nu puțini) din bugetul orașului, cheltuială mascată sub întocmirea unor rapoarte de evaluare (pentru stabilirea valorii de piaţă a imobilelor teren şi construcţii).

 

Fără îndoială, reabilitarea celei mai importante clădiri istorice (și cea mai veche locuință din Baia Mare, edificată în evul mediu târziu, între anii 1446-1490) este în impas și din cauza numărului mare de proprietarilor și a inabilității autorității de a obține acceptul acestora de a susține financiar procentul care le revine din costurile de reabilitare. În acest moment, căldirea este deținută de 8 proprietari, printre care și municipalitatea, aceasta deținând peste o treime din suprafață (circa 35%).

 

Fiecare din acești proprietari dețin cote-parte din imobilul de pe Piața Libertății nr. 18 (câte un apartament cu una sau mai multe camere). Clădirea a intrat în proprietatea statului în 1918, iar în 1995 (anii haiduciei și în domeniul imobiliar al statului) a fost vândut de Primărie (controlată pe atunci de fostul edil Cristian Anghel, aflat la primul mandat) unor persoane fizice și juridice, fiind lăsată să-și continue nestingherită năruirea, fără ca proprietarii să fie sancționați în vreun fel.

 

Acum, se vor face proiectele de reabilitare pentru cele două imobile, deși nu există sursa de finanțare pentru lucrări. Dar la hârtii, butaforie și sifonatul banilor publici suntem campioni mondiali en-titre.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here