ACEASTA ESTE SITUAȚIA OFICIALĂ – Primăria Baia Mare a închis anul 2023 cu datorii de peste 210 milioane de lei la bănci și la firme

10
12328
Cătălin Cherecheș și Ioan Doru Dăncuș

DATORIILE ORAȘULUI: BAIA MARE. La 31 decembrie 2023, Primăria Baia Mare avea datorii la băncile comerciale în contul celor trei credite aflate în derulare care totalizau 151,75 milioane de lei (exact: 151.749.544,72). La această sumă se adaugă dobânzile și comisioanele bancare.

 

Doar în acest an, din bugetul public al Băii Mari trebuie plătite rate, dobânzi și comsioane bancare de aproape 15 milioane de lei (exact: 14.716.760 lei) în contul celor trei credite bancare active, așa că gradul de îndatorare relativ redus al municipalității, de doar 5,75% (din 30% cât este pragul maxim), nu este generator de optimism financiar. Practic, în fiecare lună Primăria va trebui să plătească din bugetul orașului 1,25 milioane de lei în contul creditelor bancare pe care le-a luat și încă nu le-a achitat în totalitate.

 

În luna decembrie 2023, după fuga fostului primar Cătălin Cherecheș, viceprimarul Ioan Doru Dăncuș, care a preluat cu titlu interimar atribuțiile de primar, a dispus trageri de 5,38 milioane de lei (exact: 5.380.644,88 lei) din singurul credit în care Primăria Baia Mare mai avea bani (cel de 130 de milioane de lei luat în 18 noiembrie 2020 de la BCR). A fost a doua cea mai mare sumă lunară trasă din acel credit, după cea din octombrie 2023, când Cherecheș a dispus trageri de 7,18 milioane de lei.

 

De asemenea, 2023 a fost anul în care s-au tras cei mai mulți bani din creditul de 130 de milioane de lei: peste 52 de milioane de lei (exact: 52.125.384,05 lei) – pentru comparație, în 2020 s-au tras 4.384.782,35 lei, în 2021 s-au tras 16.005.949,80 lei, iar în 2022 s-au tras 46.194.444,74 lei.

 

Astfel, la 1 ianuarie 2024 Primăria mai avea în unicul cont de credit în care mai avea bani (împrumutați) doar 11,29 milioane de lei (exact: 11.289.439,06 lei) din cei 130 de milioane împrumutați la sfârșitul anului 2020.

 

În plus, la finalul lunii octombrie 2023, Primăria avea datorii la firme de circa 57 de milioane de lei (exact: 56.982.693,01 lei) – explicație pentru datele lunii octombrie și nu decembrie, cum ar fi normal și legal: după fuga lui Cherecheș, care nu putea fi acuzat că ar fi un executiv ce emana transparență financiară, date edificatoare fiind publicate cu întârziere (pentru a nu mai fi considerate de actualitate), substituentul Dăncuș procedează fix la fel, iar datele cele mai recente ale datoriei Primăriei către firme datează din octombrie (cu o la fel de mare întârziere sunt făcute publice orice date financiare – contracte, plăți ș.a.m.d. -, executivul Primăriei comportându-se de parcă ar conduce o firmă de tip boutique în Burkina Faso).

 

… aceasta este situația oficială, cea reală fiind mai gravă, multe firme neînregistrând facturi pentru lucrări executate decât atunci când primeau permisiunea fostul edil condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție, care, cu mult curaj, a fugit din țară, fiind prins în Germania și plasat în închisoare, unde așteaptă soluționarea cererii de extrădare într-un penitenciar din România.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

10 COMENTARII

  1. Nu moderati mesajele lasati oamenii sa se exprime. Daca ei zic ceva gresit sau fac acuzatii nefondate e pe cârca lor, de ce trebuie sa cenzurati? Sa nu vada edilii nostrii mobilați intelectual si gospodari desavarsiti ai orasului comentarile rautacioase si sa se supere pe voi? Suntei cu ei pe o mana? Sunteti si voi astia de la 2mnews niste securisti îmbâxisti ca cenzurați tot ce e jignitor la adresa liderilor nostrii supremi, poftim, o acuza fondată. Intru maine sa vad daca ati postat mesaju asta, sau l ati sters sa nu vada lumea ca zice cineva ceva rau de voi

    • După cum observați, am publicat comentariu dvs. chiar dacă ne jigniți gratuit și semi-analfabet cum dovediți că sunteți, nu pentru a demonstra transparență și încurajarea libertății de exprimare, ci pentru a explica, pentru ultima oară, sper, motivul moderării comentariilor care acuză nefondat/gratuit sau care folosește un limbaj licențios: o facem pentru că, în pofida faptului că dvs. credeți că sunteți anonimi (înregistrând un nume și un cont de e-mail inexistent/fals), nu sunteți. IP-ul celor comentează este stocat, conform legii, iar în cazul în care nu vă puteți conforma normelor sociale firești (puteți să vă exprimați dezaprobarea și civilizat) și cel lezat cere instanței să i se comunice datele celui care l-a lezat, noi le comunicăm IP-ul de la care a fost trimis comentariul respectiv. Însă nu moderăm comentariile doar pentru a-i proteja pe cei iresponsabili, vulgari, inconștienți, ci, mai ales, pentru că acest ziar este citit și de persoane care nu au împlinit vârsta majoratului. Și nu vrem să creadă că vulgaritatea, pseudocurajul ascuns în spatele unui fals anonimat, acuzele fără nicio bază legală sunt valori ale unei societăți normale. Simplificat: dejecțiile le veți exprima în alt loc, aici nu.

      • Vă dau un sfat. Nu vă mai consumați energia cu tot felul de personaje care nu înțeleg nimic și care își folosesc neuronul ca pe maidan. Ceilalți vă apreciază. Sunteți singurul ziar care contează în Maramureș.

  2. Cum a distrus un oraș acest individ! Fantastic de trist. Și l-au prins târziu și cu o culpă conexă, ca în cazul lui Al Capone. Cât de mult rău pot face niște proști, atunci când sunt mulți, unei comunități întregi. Mă refer la cei căzuți în idolatrie electorală și la băimăreni.

    • Culpa-i comună. Când îți exerciți opțiunea legală de a nu participa la vot, să nu te miri mai apoi de cum te conduc cei aleși de către ceilalți. Bune, rele, consecințele te afectează și pe tine, fie că ai votat, fie că nu!

  3. Asa e cand alegi toti hotii si incompetentii administrativi sa-ti conduca un oras. Reteta perfecta pentru jaf la drumul mare, ca daca se poate de ce nu? Adica cine ii deranjeaza pe toti hotii si delapidorii acesti? Absolut nimeni. Chereches, se stie, nu semna contract fara o sp(…)ga, nu semna autorizatie de bloc fara 2 apartamente, de ce credeti ca avem blocuri care sunt construite efectiv pe trotuar??? Toata lumea stie de cel putin 10 ani, doar justitia se face ca ploua … Dancus, e elevul care a depasit profesorul, dar nu la invatatura sau fapte bune ci la cor(…)tie si f(…)rt. Eu inca astept, sa il intrebe cineva pe Dancus asa franc in fata care a fost faza de anul trecut cu preturile duble oferite artistilor de la castane(bine ca nu s-a concretizat). Sau sa il intrebe, cum poate un bugetar ca el sa aibe o masina de 100k euro? Lista e lunga, mintea alegatorilor, scurta (comentariu moderat – acuze nefondate)

  4. Nu e nimic nou sub soare. Este tiparul te(…)ului Doru Ioan Dancus. Ani de zile a omis sa plătească datoriile făcute la firme, banci, buget. A băgat firma Art Tradition Production in faliment și acum este gospodarul din Baia Mere ? . Dancusule, mi(…)nos și țe(..)ar ai fost, mi(…)nos și țe(…)ar ai rămas.. Dar poate mai recuperezi ceva bani la păcănele, car(…)rule (comentariu moderat – acuze nefondate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here