FUZIUNI – Acționarii minoritari îi cer milionarului-decident Goia să transforme Magazin Universal Maramureș într-un “balaur imobiliar al activelor comerciale”

3
9562

STRATEGII, CERERI ȘI ȘANSE. O grupare de 10 acționari minoritari care dețin împreună 10,39% din firma care are în proprietate Centrul Comercial Maramureșul din municipiul Baia Mare îi cer celui care controlează societatea pe acțiuni, milionarul clujean Dorel Goia (68 de ani), să aprobe fuziunea Magazin Universal Maramureș SA, din postura de societate absorbantă, cu alte 6 firme din Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj, care au obiect de activitate similar și acționariat comun.

 

Declarativ, propunerea este făcută sub umbrela eficientizării operaționale a respectivelor firme, care au, în mare parte, organe de conducere similare, reevaluarea societății Magazin Universal Maramureș SA la “o valoare apropiată de valoarea sa justă” și, desigur, apariția unei firme cu capitalizare mai mare, fapt care crește atracția investitorilor de pe piața bursieră, implicit și atragerea unor noi capitaluri financiare care ar determina creșterea potențialului firmelor fuzionate.

 

Pentru cititorii mai puțin familiarizați cu acest gen de strategii ale jucătorilor de pe piața de capital, să explicăm în termeni simplificați solicitarea celor 10.

 

Sfera de influență la Magazin Universal Maramureș

 

Firma Magazinul Universal Maramureș este controlată de clujeanul Dorel Goia, care deține 51,6306% din acțiunile firmei din Baia Mare prin firma Info Sport SRL din Cluj-Napoca (firma clujeană îi aparține în totalitate lui Goia, care deține împreună cu soția sa circa 95% din părțile sociale, restul de 5% fiind controlate prin firma cipriotă Consciaco Limited, înregistrată în Nicosia și administrată de Fiduco Limited, al cărei mandatar este Goia).

 

Ceilalți acționari (minoritari) ai Magazin Universal Maramureș SA sunt firma Silvania Center SA din Zalău (17,3986%), diverse persoane fizice (printre care și cei 10 solicitanți) care totalizează (28,1441%) și diverse firme care totalizează 2,8267% din acțiuni.

 

Să conchidem: Magazinul Universal Maramureșul din Baia Mare (acum redenumit, Centrul Comercial Maramureșul), aflat în proprietatea firmei Magazin Universal Maramureș SA, este sub controlul decizional al multimilionarului clujean Dorel Goia, unul dintre influenții din economia zonei, care deține participațiuni semnificative la mai multe societăți comerciale, controlând și producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa, Parc SA și Hermes SA

 

Cine sunt cei 10 acționari minoritari și ce au cerut ei, practic

 

Cei 10 acționari minoritari (dar nu chiar nesemnificativi, aceștia capitalizând 10,39% din acțiunile Magazin Universal Maramureș) au convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor. Cei 10 sunt toți din categoria așa-numită a “jucătorilor pe bursă” (piața de capital): Dan Segal (un investitor român stabilit în Elveția, care, ca și ceilalți solicitanți, deține acțiuni la multe societăți comerciale listate pe piața de capital), Marius Viorel Motogna (49 de ani, și el pasionat de bursă și acționar minoritar inclusiv la Unio SA), vâlceanul Constantin Iulian Croitorescu, familia Plaștin (Nicoleta Mariana și Petru Cristian Plaștin, broker și managerul Romcapital din Satu Mare), Constantin Gîrbou (membru în Romanian Business Exchange), Laurențiu Ioan Marius Nistor, Lucian Dan Marina și Gheorghe Dănuț Marina.

 

În principal, cei 10 au cerut votul pentru fuziunea firmei din Baia Mare cu societatea LCS Imobiliar SA Cluj-Napoca, companie controlată tot de milionarul Goia și evaluată de investitorii de pe piața de capital la 47 de milioane de lei. Însă aspectul semnificativ constă în faptul că firma clujeană deține acțiuni semnificative (evaluate la 61,5 milioane de lei) la producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (controlat tot de Goia, care deține 47% din acțiuni în nume personal și 3% prin firma LCS Imobiliar SA).

 

Goia controlează firma LCS Imobiliar Cluj-Napoca prin Magazin Universal Maramureș (care deține peste 65% din acțiuni). Știm, e o încrengătură, dar ăsta e jocul de pe piața de capital. Practic, acționarii minoritari îi cer lui Goia să își introducă în firma Magazin Universal Maramureș firmele prin care controlează cele mai semnificative societăția de producție pe care le deține, în acest fel, va crește semnificativ valoarea de pe piața de capital a firmei băimărene (la care sunt ei acționari cu 10,39%).

 

Ce șanse de reușită sunt

 

Această tentativă de a transforma firma Magazin Universal Maramureș în societate absorbantă care să integreze cele mai mari firme din portofoliul lui Goia are șanse de reușită… 0 (zero), decizia fiind exclusiv a clujeanului, care are 51,3% din voturi (implicit decizia finală). Au mai fost incluse/enumerate în acest plan: Hermes SA Bistrița, Parc SA Cluj-Napoca, Alcom Invest SA Zalău, Silvania Center SA Zalău, toate fiind propuse pentru a fi absorbite în Magazin Universal Maramureș pentru că au obiect de activitate similar (închirierea/subînchirierea bunurilor imobiliare) și acționariat comun.

 

De ce este lipsită propunerea de șanse de reușită? Pentru că dacă ar fi dorit să o facă Goia (implicit dacă ar fi considerat că această strategie de creare a unui “balaur imobiliar al activelor comerciale” este una care îi aduce mai mulți bani), o făcea. Așa, propunerea este un fel de introducere în atenție a celor mai mici („Hei, suntem și noi pe aici”). Mai exact o reintroducere în atenție, pentru că în ultimii ani, cei 10 au mai încercat, de pildă, să impună repartizarea profitului sub formă de dividende, argumentând că firma nu are programate investiții semnificative, că inflația crește și că banii se devalorizează. N-au reușit. Pentru că și în acest joc de pe piața de capital, decide cel mare.

 

Cine este Goia

 

Dorel Goia (foto mic dreapta și foto mare sus) este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie în cadrul UBB Cluj, fost profesor de istorie și, începând cu 1990, antreprenor și acționar majoritar al firmelor TeraPlast Bistrița, Parc SA Cluj-Napoca, Hermes SA Bistrița, acţionar semnificativ al Rombat, ACI Cluj, Geainv, Omniconstruct, La Casa (cel mai mare operator de restaurante din Cluj Napoca) etc.

 

Istoria Magazinului Universal Maramureș
Magazinul Universal Maramureș a fost dat în folosinţă în luna mai 1980, fiind administrat  de fostul ICSMI, ulterior tranformat în Industrialcom SA. În 1994, Industrialcom SA s-a divizat în patru societăţi, cea mai mare (căreia i-a revenit gestionarea Magazinului  Universal Maramureș) luând denumirea bunului pe care urma să-l administreze – în vara anului 1994, Magazinul Universal Maramureș avea 225 de angajați și comerțul cu amănuntul ca activitate de bază.
Din 1997, firma își completează (și axează) activitatea cu închirierea de spaţii comerciale, fapt care a dus la creşterea cifrei de afaceri. În acest moment, închirierea suprafețelor din fostul magazin universal de pe vremea comunismului (care are o suprafață utilă închiriabilă de 8.700 de metri pătrați) este principala activitate.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Partial de acord cu articolul (de altfel uimitor de bine documentat) – e vorba incet-incet si de reputatia dlui GOIA, daca nu doreste sa reprezinte interesele tuturor actionarilor si sa dea dovada de transparenta, atunci are optiunea de a delista de la bursa firma baimareana. Riscul reputational este maricel – pentru ca se poate rasfringe si asupra Teraplast si a altor detineri ale dlui Goia pe piata de capital. Firma din Baia Mare a incercat sa elimine in mod josnic actionarii mici (mai ales vechii lucratori ai magazinului) printr-o majorare de capital foarte mare, invocind motive puerile. Dl Goia sa faca bine sa trateze bursa dupa cum spun legile si cutumele, altfel e posibli ca unii actionari sa se indoiasca si de Teraplast, unde de altfel dl. Goia se comporta foarte onorabil. PS. Nici un nu cred ca are sansa de reusita proiectul de mai sus, insa creste presiunea pe firma dlui Goia.

  2. Un magazin oribil ! Se vede ca nu are un management profesionist ! Parca ar fi o piata cu tarabe de inchiriat ! Pacat, magazinul a fost unul deosebit pana prin anii ’90 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here