FAPT – Firmele Romaltyn, prin care miliardarul Rakishev vizează exploatarea prin cianurare a piritelor aurifere din Baia Mare, au declarat pierderi de 31,8 milioane de lei

0
1051

REALITATE ECONOMICĂ. Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration, firmele prin care miliardarul kazah Kenes Rakishev (în foto) speră (mai speră?) să poată exploata prin cianurare piritele aurifere din Baia Mare ale fostului Transgold, se apropie vertiginos de pierderi cumulate de 200 de milioane de lei în cei 16 ani de existență (perioada 2006-2021).

 

Anul trecut, Romaltyn Mining, firma controlată de Rakishev (ginerele fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev), a declarat pierderi de aproape 26,5 milioane de lei (exact: 26.484.585 lei), iar Romaltyn Exploration de 5,37 milioane de lei. Interesant este că numărul angajaților la serleul băimărean rămâne neschimbat, 25 de oameni la Romaltyn Mining și 8 oameni la Romaltyn Exploration fiind menținuți pe poziții în condițiile realizării unei cifre de afaceri anuale totale de… 78.298 de lei.

 

Firmele Romalyn Mining și Romaltyn Exploration totalizează în acest moment pierderi financiare totale (cumulate de la înființare și până la 31 decembrie 2021) de peste 195,5 milioane de lei (exact: 195.547.854 lei). La aceste pierderi legate de activitatea (mai exact inactivitatea) Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration cumulează și datorii de peste 301,3 milioane de lei.

 

Firmele Romaltyn au apărut pe firmamentul economic maramureșean în anul 2006, când KazakhGold (controlat de familia kazahă al lui Kanat Assaubayev) și grupul minier britanic Oxus Gold au achiziţionat (în proporție de 50%-50%) activele Transgold Baia Mare, firmă aflată în lichidare, transformând-o în Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration.

Cele două firme (Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration) sunt controlate prin Romaltyn Limited, un joint-venture înregistrat în orășelul Douglas din paradisul fiscal Isle of Man, la o adresă la care mai sunt înregistrate alte 15 firme. În ultimii 16 ani, controlul asupra Romaltyn a fost translatat de la kazahul Kanat Assaubayev la miliardarul rus Mihail Prokhorov și apoi la miliardarul kazah Kenes Rakishev (din 2012, tranzacție pentru care Rakishev a plătit 20 de milioane de dolari).

 

Din decembrie 2017, Rakishev deține Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration prin BTA Bank JSC, o bancă din Kazahstan cu sediul central în Almatyv și cu subsidiare în Belarus, Ucraina și Kârgâzstan – Rakishev deține 93,28% din acțiunile băncii.

 

Compania Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone (care însă nu este operaţională). Romaltyn (Mining și Exploration) sunt conduse din 31 decembrie 2020 de Ovidiu Paul Opriș (administrator unic/director general), care l-a înlocuit în funcția de conducere pe Czigler Arthur – Opriș este fostul director economic al firmei.

 

Romaltyn Mining mai are încă are valide 4 licențe de exploatare a produsului rezidual minier, toate în Baia Mare, pentru: Iaz de decantare-Flotația centrală, Iaz de Decantare-Meda, Iaz de decantare-Aurul Săsar, Uzina de preparare Aurul SA.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here