LUPTA PENTRU FINALĂ – Detalii inedite despre adversara Minaurului în semifinala EHF European Cup: meciul tur, la Baia Mare, sâmbătă

0
329

SEMIFINALA EHF EUROPEAN CUP. Sâmbătă, 23 aprilie 2022, de la ora 17.00, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în meci tur al semifinalei EHF European Cup (a treia competiție valorică intercluburi de pe continent), Minaur Baia Mare va întâlni echipa suedeză Alingsås HK. Meciul va fi arbitrat de o brigadă din Azerbaidjan, Emil Aghakishi & Ernest Aghakishi. Returul va avea loc peste o săptămână, în 30 aprilie 2022, de la ora 18.00 (ora României), la Alingsås.

 

Cum s-au calificat

 

Echipa suedeză s-a calificat în această fază a competiției după ce a trecut de sârbii de la RK Metaloplastika Sabac (29-23 și 34-30), ucrainenii de la Donbas (34-25 și 31-23 – ambele meciuri s-au disputat la Alingsås), estonii de la HC Tallinn (36-18 și 32-32), românii de la AHC Potaissa Turda (31-30 și 41-30) și de cehii de la Talent tym Plzenskeho kraje (29-29 și 29-25).

 

Minaur s-a calificat în semifinală după ce a trecut de bulgarii de la HC Lokomotiv G. Oryahovitsa (44-22 și 33-21), israelienii de la Hapoel SP Ashdod HC (35-32 și 33-29, ambele meciuri s-au disputat la Baia Mare), sârbii de la RK Partizan (26-30 și 28-23), grecii de la AC PAOK Salonic (32-21 și 27-28) și rușii de la HC Victor Stavropol (excluși din competiție în urma restricțiilor impuse de EHF cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina).

 

Echipa suedeză

 

Suedezii își desfășoară meciurile de pe teren propriu la Estrad Alingsås, un complex inaugurat în urmă cu 9 ani, care nu are doar destinație sportivă, ci și de agrement și relaxare, cuprinzând săli de conferințe și evenimente, restaurant (unde au loc, des, concerte, spectacole de Stand-Up Comedy, lansări de cărți, albume muzicale etc.), cafenea (evident, puțin mai jos veți afla de ce), o zonă de business (unde în schimbul unei taxe beneficiezi de un birou temporar cu toate facilitățile), parcare subterană și, desigur, sala de sport (Estrad Alingsås Arena) cu tribune pe trei laturi și cu o capacitate de… 2.600 de locuri (pe scaune).

 

Echipa este formată din jucători suedezi cu doar două importuri, interii danezi Mathias Bach Møller (dreapta) și Mathias Pedersen (stânga). În această ediție a EHF European Cup cele mai multe goluri le-a înscris interul stânga Mathias Pedersen (24 de ani), 68 – în topul marcatorilor mai sunt extrema dreaptă Rasmus Torbjörnsson (40 de goluri) și interul stânga Daniel Blomgren (37 de goluri – în foto). Alingsås se clasează de regulă în prima jumătate a Ligii naționale (este de două ori campioană națională – în 2009 și 2014).

 

Monitorizarea modului în care atacă formația suedeză indică elemente care ar putea fi interesante pentru staff-ul tehnic al echipei Minaur. Aproape 63% din golurile suedezilor au fost marcate de interul stânga și de extrema dreaptă. O defalcare procentuală arată așa: 44,31% din golurile marcate de formația suedeză au fost marcate din poziția inter stânga; 18,46% din poziția extremă dreapta; 16,31% din poziția inter dreapta; 10,46% din poziția extremă stânga; 6,46% din poziția centru; 4% din poziția pivot.

 

Câștigătoarea din dubla manșă va juca finala cu o echipă din Norvegia, respectiv cu câștigătoarea celeilalte semifinale, care se dipută între echipele norvegiene Drammen HK și Naerbo IL (Norvegia).

 

Despre Alingsås

 

Adversarii lui Minaur din semifinalele EHF European Cup vin dintr-un orășel de dimensiunile Borșei, situat la aproximativ 45 de km de Göteborg (al doilea mare oraș al Suediei dupa Stockholm), la vărsarea micului râu Säveån în lacul Mjörn. Deși este supranumit Orașul cartofilor (în Stora Torget, în centrul urbei, tronează bustul lui Jonas Alströmer, cel care a adus cartofii în Suedia și cel care este supranumit Pionierul agriculturii și industriei suedeze), Alingsås este un orășel cu o viață culturală bogată (cu numeroase festivaluri) și multe cafenele de calitate (trei din cele 27 de cafenele existente în orășel fiind incluse în prestigiosa Carte Albă a Cafenelelor din lume).

 

De asemenea, micul orășel suedez este pasionat de sport, aici fiind cluburi de natație, patinaj, hochei pe gheață, atletism, orientare sportivă, fotbal, handbal și floorball (un fel de hochei pe parchet). Echipa de handbal este gazda unui tradițional turneu (numit Turneul Cartofilor) în care echipe din toată țara pot juca una împotriva celeilalte. Pentru că numărul participanților este foarte mare și locurile de cazare în orășel sunt limitate, chiar și marile echipe din Suedia se cazează în internatele școlilor din zonă.

 

* Foto: @eurohandball.com

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here