ISTORIA ORAȘULUI – 30 de ani de la deschiderea în Baia Mare a primului laborator privat de analize medicale

0
615

BAIA MARE. În urmă cu 30 de ani, la 1 aprilie 1992, în Baia Mare s-a deschis primul laborator privat de analize medicale: Paraclinic. Acesta funcționa într-un spațiu închiriat pe strada Victoriei din Baia Mare (undeva în zona dintre actualul mall Vivo și pizzeria Gran Gala) și aparținea unei firme (Paraclinic SNC – Societate în Nume Colectiv – SNC era precursorul SRL-ului de astăzi) fondată de un medic specialist în medicina de laborator, dr. Maria Sebestyen (care ulterior avea să conducă, timp de 20 de ani, în perioada 1997-2017, Laboratorul de analize medicale al Spitalului TBC din Baia Mare, acum Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. N. Rușdea”), și de chimistele Virginia Stoica și Liana Rațiu.

 

Cele trei întreprinzătoare în domeniul medical prival, atunci în fază de pionierat, au fondat firma în mai 1991, însă amenajările, dotările necesare și, mai ales, birocrația vremii (acreditarea de Ministerul Sănătății, avizele Direcției Sanitare Județene – cum se numea pe atunci actuala Direcție de Sănătate Publică) au împins calendaristic inaugurarea primului laborator privat care făcea analize medicale în 1 aprilie 1992.

 

Această scriere a fost generată de o obligație morală față de generațiile viitoare: păstrarea nealterată a istoriei aproape pierdute a orașului.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here