ILEGAL – În Baia Mare, oraș acaparat de Cătălin Cherecheș, primarul a dispus încălcarea legii în văzul tuturor, dar autoritățile mimează că nu văd nimic: Afacerea „Arteziana”

0
3609

PREMEDITAREA ȘI COMITEREA UNEI ILEGALITĂȚI. Scrierea de față și profil demonstrează fără niciun dubiu o încălcare a legii, flagrantă, asumată și premeditată, de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, candidat încă o dată la această funcție din partea PSD-ului ascuns în acest an după titulatura Coaliția pentru Maramureș. Primarul Cherecheș a ordonat unei firme locale să înceapă efectiv lucrările de construire/reabilitare cu o săptămână înainte ca respectivul proiect să aibă aprobată documentația tehnico-economice, cea care stabilește valoarea proiectului.

 

În mod legal, autorizația de construire, respectiv toate documentele/avizele necesare unei lucrări se acordă DUPĂ hotărârea forului deliberativ (în cazul de față, Consiliul Local Baia Mare) și cuprinderea/bugetarea acesteia în bugetul public al Băii Mari. Să vedem…

 

Premeditarea infracțiunii

 

În Baia Mare, în prima joi după Miercurea Ciuc, calendaristic în 26 august 2020, pentru că liberalii au cerut să li se aprobe o manifestație în Piața Revoluției și primarul pesedist în cuget și simțiri Cătălin Cherecheș (cu adeziune la PNȚCD) nu a vrut să-și dea acordul, că-i campanie electorală, s-a găsit o motivație: nu se poate, pentru că în zonă încep lucrările de reabilitare electorală a fântânii arteziene din fața fostului Hotel București (acum Rivulus).

 

N-a fost dramatic, liberalii au făcut manifestarea în altă locație din oraș, însă în Piața Revoluției (cunoscut de vechii locuitori sub denumirea Centru Nou) au început ilegal lucrările de reabilitare a artezienei construite în 1974 (și nu la sfârșitul anilor ’60, cum recită primarul după poeziile care i le dă nepricepuții din subordine), când Piața se numea Victoriei.

 

Bine, arteziana aia stă așa, stricată, defectă, nefuncțională de foarte mulți ani, iar proiectul de reabilitare datatează din octombrie 2012, când în urma unui concurs de proiecte pentru reabilitarea tristului Centru Nou a fost câștigat de firma bucureșteană de arhitectură Re-Act Now. Ulterior, proiectului i-a fost adăugat un alt proiect, făcut de sereleul local Taffo, prin care sub proiectul făcut de Re-Act Now s-a subpus o parcare de 200 de locuri.

 

Cum s-a petrecut infracțiunea comandată de Cherecheș

 

Să revenim la ziua de joi, 26 august 2020, când la fața locului au descins utilaje, muncitori, reprezentanți ai firmei constructoare și primarul Cherecheș (plus, evident, cei plătiți să imortalizeze magnifica realizare pentru ilustrarea articolelor laudative plătite în presa locală).

 

Primarul Cherecheș a recitat despre începerea lucrării, într-o postare publică (dacă reabilitarea după foarte mulți ani a unei fântâni din beton e o magnifică realizare…): “Am demarat lucrările pentru reabilitarea Pieței Revoluției din Baia Mare! În câteva săptămâni vă invit să ne bucurăm împreună de fântâna arteziană, așa cum o făceam acum mai bine de 30 de ani, iar vara viitoare în parcarea subterană cu 200 de locuri.” (vezi foto mic dreapta, click pe poză pentru a mări imaginea)

 

În ziua următoare, 27 august 2020, pentru că și site-ul public al administrației locale este folosit ilegal în scop electoral, era reluat pe baiamare.ro același text. Bine, acum să vedem ce nu e bine…

 

Proiectul a fost aprobat de forul deliberativ (Consiliul Local) al orașului în ședința din 1 septembrie 2020. Abia atunci, la 7 zile de la începerea lucrării a fost aprobată documentaţia şi indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea fântânii arteziene din Piaţa Revoluţiei. Pentru cei interesați și pentru cei triști, un zâmbet (trist, e drept, pentru că vorbim despre banii orașului): se vor plăti… 100.000 de euro (exact 480.014 lei). Am spus zâmbet, deși toți constructorii consultați în speță de 2mnews au râs în hohote.

 

O precizare: câteva săptămâni, înseamnă 6 săptămâni (aceasta este durata de realizare a investiţiei, conform proiectului). Ce se face? Se toarnă beton mozaicat, se montează niște duze și leduri. Frumos, nu? La final, o precizare: la vreo 100 de metri de fântâna aia dărăpănată de atâția ani, în direcții diferite, se află sediile Inspectoratului de Stat în Construcții Maramureș și Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș. Și două întrebări: se doarme bine? Se mimează bine că nu se vede ce se întâmplă?

 

Bine, acum nu se mai lucrează nimic, pentru că, exact ca în cazul când primarul Cherecheș ne-a construit cel mai modern Aquapark din Transilvania pe locul vechiului ștrand în bazinele căruia au crescut copaci (!), utilajele și muncitorii au rămas în peisaj doar până când s-au făcut pozele. Apoi, pentru că nu exista nicio autorizație de construire, niciun aviz (am mari dubii că ar exista măcar un contract, pentru că despre o licitație nici nu poate fi vorba), utilajele și muncitorii au dispărut și totul a rămas ca înainte. Zicea Andrieș (Alexandru): “Ce oraș frumos…”.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here