MISIUNE IMPOSIBILĂ – Platforma industrială a falimentarei Romplumb SA Baia Mare, scoasă la vânzare cu suma de… 5,26 milioane de euro

0
6341

EXCLUSIV – 2 MNEWS. Întreaga platformă industrială a fostei Romplumb SA Baia Mare (aflată în stare de faliment), un teren profund poluat în suprafață de peste 14 hectare, cu tot cu edificiile aflate într-un avansat stadiu de degradare, va fi scos la vânzare săptămâna viitoare (în 15 ianuarie 2020, ora 12) la prețul de peste 5,2 milioane de euro (exact: 5.265.000 de euro).

 

Practic, lichidatorul judiciar (Pro Insolv IPURL) intenționează să vândă la licitație publică cu strigare toate “bunurile imobile şi mobile, mai puţin deşeurile valorificabile și stocurile” fostei firme a statului, unica producătoare de plumb decuprat din țară (materie primă pentru industriile auto, electronică şi de armament). Firma băimăreană a fost obligată să-şi închidă producția pentru că nu se încadra în normele de mediu europene și a intrat în insolvență în 2012, iar apoi în faliment.

 

Misiunea imposibilă și poezia de final

 

Misiunea vânzării la acest preț (poate chiar la orice preț) pare una imposibilă, nu doar din cauza prețului cerut (care poate fi achitat în cel mult 6 tranșe lunare, adică într-o jumătate de an), ci și din cauza costurilor uriașe (de alte câteva milioane de euro) pe care le presupune o eventuală reluare a activităţilor tehnologice.

 

De altfel, s-a încercat, periodic, găsirea unei soluții pentru repunerea în circuitul economic al fostei uzine Romplumb, cea mai recentă datând din urmă cu 3 ani, când administratorii județului visau cai verzi pe pereți (doar visau, n-au concretizat, evident, NIMIC), avansând ideea “decontaminării terenului și a reconversiei platformei Romplumb prin înființarea unei infrastructuri de sprijinire a activităților high-tech în Baia Mare”.

 

Recitarea reprofilării suna cam așa: „crearea unui parc științific și tehnologic, cu facilități de cercetare fundamentală, aplicativă, dezvoltare experimentală a unor stații-pilot de fabricație, transfer tehnologic, informare tehnologică, cooperare între mediul universitar/preuniversitar, business angels, incubare/accelerare de afaceri cu precădere din domeniul IT&C, servicii de consultanță și dezvoltare pentru start-up-uri și spin-off-uri inovative, formare profesională pentru studenți și forța de muncă, management de proiecte tehnologice, marketing, conferințe, bibliotecă, expoziții, dezbateri și întâlniri între stakeholder etc.”.

 

Acum puteți să râdeți… n-au fost în stare decât să scrie poezia asta, nici măcar să oprească jefuirea a tot ce s-a putut detașa din fosta uzină din care au mai rămas niște ruine și un teren profund contaminat. În fine, atât am vrut să vă informez: că se vinde Romplumb (poate aveți vreo 5,26 de milioane de euro și nu știați în ce să-i investiți).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here