16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Doru Dăncuș (PSD)

1
1376
Ioan Dăncuș

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 25 mai 2024, 2mnews a prezentat în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat (Ioan Doru Dăncuș) nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îl regăsiți în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Ioan Doru Dăncuș (PSD – Partidul Social Democrat).

 

Doru Dăncuș (PSD)

 

Ioan Doru Dăncuș (50 de ani). S-a născut la 26 decembrie 1973, în comuna maramureșeană Ieud. A absolvit Grupul Școlar de Poștă și Telecomunicații  Baia Mare (fostul Liceu Industrial nr. 4, actualul Colegiu Tehnic „George Barițiu”) în 1992, an în care a obținut diploma de Bacalaureat. Este absolvent al Facultății de Litere – specializarea Jurnalism din cadrul Universității de Nord Baia Mare (2003).

 

Ocupația actuală: viceprimar al municipiului Baia Mare (în 2020 a fost ales consilier local pe lista Coaliției pentru Maramureș, din partea PNȚCD). Din decembrie 2023, după suspendarea din funcție a primarului Cherecheș generată de condamnarea la închisoare pentru luare de mită), a preluat cu titlu interimar atribuțiile de primar.

 

Parcursul său: a fost lider de sindicat la Romtelecom. A deținut și controlat firma Art Tradition Production SRL, abonată-publică la contractele de organizare a parangheliilor din județ (în 2017 a intrat în insolvență, raportând datorii de peste 1 milion de euro, iar în 2021 a intrat în faliment). După trecerea pe linie moartă a firmei de casă în organizarea acestui tip de evenimente, contractele au fost virate spre nou creata Art Electric Show SRL, controlată scriptic de prietenul lui Dăncuș, Ilie Ureche (cel care este abonat-public și la contractele de iluminat ornamental din județ, prin firma Ilnic Electric SRL), firmă care a cumpărat

 

Parcursul său politic a început în anul 1995, în PNȚCD, formațiune din care a făcut parte până în 2024 (a fost președinte al PNȚCD Maramureș), când a fost prezentat inițial de AUR drept candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare. După mai puțin de două săptămâni, s-a înscris în PSD, fiind anunțat candidatul social-democraților la funcția de primar în Baia Mare.

 

În 2011 a candidat (fără succes) la funcția de primar al municipiului Baia Mare. Atunci, s-a clasat pe locul 5 din 7 candidați, adunând 3,93% din sufragiile electoratului, respectiv 1.393 voturi. În 2012 a candidat (fără succes) la alegerile paralamentare, pe lista pentru Camera Deputaților a Alianței România Dreapta (a candidat la Colegiul nr. 6 – Sighetu Marmației și s-a clasat pe locul 3 din 5 candidați, cu 11,96% din sufragiile electoratului, respectiv cu 2.338 de voturi). În perioada 2016-2020, Dăncuș a făcut parte din sistemul deliberativ al administrației județene, fiind desemnat vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș (a fost ales pe lista Coaliției pentru Baia Mare, din partea PNȚCD).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Nu le-a nominalizat, Dăncuș fiind singurul din cei 16 candidați care au refuzat să răspundă la chestionarul care a stat la baza documentării ciclului de articole 16 pentru Baia Mare (2mnews a făcut numeroase încercări directe de a primi răspunsurile, Dăncuș a refuzat să le acorde motivând că… nu îl lasă echipa sa de campanie electorală – care este condusă de fiul unui fost ministru… PNL). Pentru echidistanță/imparțialitate, le-am reconstruit, în baza declarațiilor sale publice și vi le prezentăm. Iată care sunt acestea:

 

  1. Îmbunătățirea traficului rutier. Modernizarea bulevardelor (cu benzi prioritare pentru transportul public în comun, dar care vor putea fi folosite și de taximetre), construim pasaje (în această privință proiectele au fost generate și gestionate de administrația județeană, pentru că cea locală nu s-a dovedit capabilă și este doar un partener scriptic), însă ne ocupăm și de lucrările mai mici, de sistematizare a circulației (prin montarea stâlpișorilor de delimitare, pentru a restricționa accesul auto pe trotuar, sensuri giratorii, sporirea vizibilității, limitatoare de viteză, oglinzi rutiere, dispozitive LED de semnalizare la treceri pentru pietoni ș.a.m.d.).

 

  1. Aquapark. Și-a asumat că până în 2028 se va construi și deschide primul aquapark din Baia Mare, în zona Câmpului Tineretului, susținând că „deja avem asigurată o sursă de finanțare” (în fapt, a moștenit proiectul de la Cherecheș, ceea ce are importanță mai mică, relevant fiind că doar în 13 mai s-a deschis axa de finanțare, iar până la câștigarea finanțării mai este cale lungă și deloc sigură – în plus, proiectul a fost făcut cu o valoare de peste 150 de milioane lei, din care doar circa 60 de milioane de lei sunt eligibili, așadar în situația perfectă ar trebui obținută și alte finanțări semnificative, de circa 90 de milioane de lei pentru ca proiectul să poată deveni viabil. Acum nu e).

 

  1. Continuarea modernizării, de la interior la exterior, și dotării tuturor unităților de învățământ (creșe, grădințe, școli, licee) și modernizarea Pieței agroalimentare Izvoarele.

 

Cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Neacordând răspunsuri, opiniile de mai jos sunt cele ale autorului, în baza analizei candidatului.

 

Cea mai mare calitate: „Popular”.

 

Cel mai mare defect: „Este compromis (prin faptul că a fost beneficiarul unor contracte publice cu câștigător stabilit dinainte și prin apropierea de persoane condamnate penal și cercetate penal)”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Are simțul umorului – a declarat asta (și am râs, foarte bună gluma, mai ales pe final!): „Când am văzut cu câtă înverșunare și determinare încearcă unii politicieni fără scrupule să pună mâna pe Baia Mare, acela a fost momentul în care am hotărât că trebuie să candidez! Alături de cea mai puternică echipă, formată din profesioniști desăvărșiți din toate domeniile, echipa PSD pentru Consiliul Local Baia Mare, vom transforma Baia Mare în cel mai important pol de dezvoltare a regiunii de nord-vest și, de ce nu, chiar din România.”; Persuasiv – a învățat să joace rolul politicianului popular, apropiat de oameni, inducând ideea (falsă, pentru că în fapt este doar un alt populist) că este un om umil, care se trezește dimineața exclusiv pentru a servi cetățeanul, că este un om simplu, ca și oricare altul; Avantajat – pleacă din postura mai simplă a celui care trebuie să-și apere postul (nu să-l câștige), el fiind primar interimar (în exercițiu, chiar dacă nu a câștigat această funcție prin votul cetățenilor, ci a primit-o de la Cherecheș și a păstrat-o prin negocierile/apropierea cu/de PSD).

 

Puncte slabe: Compromis și dependent – este „locotenentul” autodeclarat și asumat al fostului primar Cătălin Cherecheș, declarat definitiv corupt de instațele de judecată, și este dependent de pariuri (dependențele denotă slăbiciunea rațiunii); Veșnic perdant – nu a câștigat uninominal (în nume propriu) nicio funcție în administrația publică, pierzând de fiecare dată; Oportunist, cu extrem de limitată percepție economică – toate funcțiile publice au fost primite în baza lipirii sale de popularitatea lui Cherecheș (a fost ales mereu pe listele coalițiilor formate de acesta și a primit funcțiile impuse/negociate de acesta: și cea de vicepreședinte al CJ Maramureș și cea de viceprimar și cea de primar interimar) și este lipsit de capacitatea de a concepe direcții strategice de funcționare economico-financiară a unei administrații publice (nu a fost implicat și nici nu a vrut/putut vreodată să se implice la acest nivel).

 

Oportunități: Datorită notorietății dobândite în perioada îndelungată a apropierii de fostul edil corupt și a strategiei electorale (aproape trasă la indigo după cea a fostului șef administrativ: mimarea că îi pasă, că e gospodar ș.a.m.d.) are un foarte bun potențial de creștere electorală, strategia fiind bazată pe câștigarea electoratului volatil și a unei părți semnificative a celui preluat de la fostul edil – funcționează cu un slogan de campanie neutru, de partid (slogan slab, nedefinit, tern): „Încredere în Baia Mare” (a încercat o reactivare a sloganului naiv „Doru de primar”, un remake după sloganul său din 2011, „Doru după Anghel”, prin care a vizat câștigarea electoratului/popularității fostului primar Anghel, dar nu a reușit). Are în spate o organizație semnificativă (echipă de campanie și o strategie electorală printre cele mai bine finanțate), chiar dacă aceasta este a PSD, partid care nu a câștigat niciodată în Baia Mare.

 

Amenințări/risc: Continuitatea unei erori fără să se schimbe nimic. Indiferent de cât încearcă să se desprindă de deciziile, acțiunile, reacțiile, contractele, interesele economice de grup generate, susținute, menținute de fostul edil Cherecheș, Dăncuș rămâne captiv aceleaiși sfere de interese dăunătoare orașului. El este susținut tocmai de camarila edilului condamnat pentru coruție, de susținătorii acestuia și chiar de o parte dintre adulatorii săi (ultimii din naivitate și mai puțin din interese directe personale).

 

Pronostic: Pornește cu șansa a 2-a dintre cei 16 candidați și, cel mai probabil, va întruni un procent de voturi în jurul a 19%, adunat din opțiunile unor grupuri electorale diversificate (părți semnificative din electoratul volatil, al celui captat de fostul edil – majoritar cel de vârsta a 3-a -, dar și a unei părți, nu semnificative, din electoratul social-democrat, el nefiind perceput în noul său partid decât un pesedist de conjunctură/oportunist).

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… aceasta a fost ultima prezentare a celor 16 candidați.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Aveți mai jos toate celelalte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Filip, Liviu Marian Pop, Călin Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pîrvănoiu, Sergiu Zainea, Călin Groza, Sever Ciucă, Mircea Dolha, Bogdan Hodorogea, Mircea Cirț):

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

• Costel PÎRVĂNOIU (AUR)

• Sergiu ZAINEA (Independent)

• Călin GROZA (POT)

• Sever CIUCĂ (PER)

• Mircea DOLHA (PNCR)

• Bogdan HODOROGEA (SOS)

• Mircea CIRȚ (VN)



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Mulțumim domnule Vischi pentru obiectivitatea cu care i-ați prezentat pe toți cei 16 candidați, cu bune şi cu rele.
    Singura mea observație este că, după părerea mea, ați estimat puțin cam mult pentru Ionel Bogdan, nu are cum să ajungă la 21%. Dar ne vom convinge în 9 iunie.
    În rest, felicitări domnule ziarist Cătălin Vischi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here