16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Mircea Cirț (VN)

1
1130
Mircea Cirț

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 25 mai 2024, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îl veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Mircea Cirț (VN – Partidul Verticala Nouă).

 

Mircea Cirț (VN)

 

Mircea Cirț (50 de ani). S-a născut la 4 iunie 1973, în Baia Mare. A absolvit Liceul Agricol Seini (seral) în 2001, an în care a obținut diploma de Bacalaureat. A absolvit Facultatea de Științe Economice – specializarea Management a Universității Bodgdan Vodă Cluj-Napoca (2005) și programul postuniversitar Mini-MBA (Master in Business Administration – Master în Administrarea Afacerilor) la Zürich International Business School (2018). A absolvit și mai multe cursuri de formare în management.

 

Ocupația actuală: director general al ATP Exodus, ATP Trucks Automobile și ATP Transit, firme ale ATP Group, al cărui fondator este (la alte firme din cadrul grupului – ATP Motors Ro, ATP Smart 4 Us – are calitatea de asociat). Este consilier local neafiliat în Consiliul Local Baia Mare.

 

Parcursul său: în 1992 a abandonat școala (era la Grupul Școlar Fărcașa) și a plecat să lucreze în Austria, de unde s-a întors în 1995 și a pus bazele ATP Exodus, inițial un magazin de piese auto (a fost denumit după un magazin din Austria, ATP Majer, de unde Cirț cumpăra piese auto, le aducea în România împreună cu mașini lovite pe care le cumpăra din Austria, le repara și le revinde în Austria – în 2012, Cirț menționa pentru Ziarul financiar, că acest patron austriac i-a propus să demareze afacerea în România, respectiv să preia comenzi din piaţă şi să vând piese auto aduse din Austria. Totul a început în 1995, cu o investiție de 22.000 de mărci). La reîntoarcerea în țară, începând din 1998, Cirț și-a completat și studiile (în modul precizat mai sus).

 

Parcursul său politic a început în anul 2020, în PNL, formațiune din care a făcut parte până în 2023, când a fost exclus din partid (a fost unul dintre vicepreședinții la nivel județean al partidului). În 2024 s-a înscris în Partidul Verticala Nouă (partid fondat de soția sa și alte două persoane apropiate) și a fost numit președintele VN (Maramureș, partidul având o unică filială județeană, creat cu principalul scop de a-i oferi platforma politică de pe care să candideze).

 

În perioada 2020-2024, Cirț a făcut (face) parte din sistemul deliberativ al administrației locale. Inițial a activat din postura de ales al unui partid de opoziție (PNL și USR, partidele care au dat candidații clasați pe locurile 2 și 3 refuzând să desemneze viceprimari și rămânând în opoziție la majoritatea creată atunci în jurul fostului edil Cherecheș), acum este neafiliat (fiind exclus din PNL).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea (subliniere: sunt citate):

 

  1. Administrație pentru cetățeni – ei, viața și timpul lor contează și tot actul administrativ le va fi subordonat: transparent, asumat, responsabil! Va deveni obligatoriu: fără șpăgi și atenții pentru avize, adeverințe, autorizații sau eliberarea oricărui act (îndreptățit legal!) de către angajații primărie! Fără turismul enervant al cetățenilor de la un ghișeu la altul, de la un birou la altul doar fiindcă funcționarul ține la comoditatea lui. Va digitaliza și eficientiza circuitul actelor în Primărie astfel încât să dispară proastele obiceiuri de până acum. Așadar, fără prelungirea nejustificată a termenului de soluționare la cererile cetățenilor. Pentru asta își pune băimăreanul încrederea, votează și plătește salariu primarului. Ca să facă efectiv ceva în folosul vieții lui, nu ca până acum, slugarnic și hoțește în favoarea veșnicelor grupuri de interese (acoperite politic) care au prins rădăcini puternice și se hrănesc din belșug din bani publici.

 

  1. Asigurarea securității vieții băimărenilor – nu droguri, nu cerșit, nu abandonarea cânilor pe străzile municipiului. Normalitatea de acum a fărădelegii trebuie să dispară! În consecință: Poliția Locală va fi prezentă pe străzile orașului, vor fi puși serios la treabă (orice angajat trebuie să își merite banul cu care este plătit)!

 

  1. Reabilitarea infrastructurii de mobilitate, culturale, sportive și de divertisment – perimetrul Gării, Autogara, Casa de Cultură, ștrand municipal (reconstruit), stadionul, Sala Sporturilor. Va demara de îndată procedurile legale necesare ca printr-un parteneriat public-privat (cel mai probabil) să renoveze împreună cu proprietarii fațadele clădirilor vechi și de patrimoniu din Centrul Vechi și din întreg municipiul Baia Mare (nu poți avea pretenții la turism urban cu țigle și moloz gata să se desprindă din clădirile pe lângă care trecit și să îți cadă în cap).

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Bun gospodar: implicarea responsabilă în rezolvarea problemelor prezentului și o viziune sănătoasă pentru a proiecta viitorul mai bun pentru orașul nostru. Experiența mea antreprenorială acumulată în ultimii 30 de ani susține această afirmație”.

 

Cel mai mare defect: „Sunt incomod pentru politicienii români tradiționali. Spun lucrurilor pe nume! Mulți interpretează aceste trăsături ca fiind defecte. Dacă tot a trebuit să nominalizez un „defect” am nominalizat asta. Mi-au spus destui să o iau „mai pe ocolite, mai ușurel!”. Ce să fac? Nu e stilul meu!”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Este candidatul care a obținut cel mai mare scor electoral într-o confruntare directă cu fostul edil Cherecheș (în 2020: 28,28%, respectiv 11.599 de voturi – e drept, candida atunci din partea celui mai numeros și organizat partid concurent coaliției fostului edil, PNL); Este un antreprenor care a construit un grup de firme semnificativ în economia orașului; Încredere în sine (se descrie ca fiind o persoană “cu foarte bune abilități de comunicare, relaționare, organizare, negociere, gândire strategică și inovatiovă, orientat spre rezolvarea problemelor, succes și dezvoltare continuă, determinare, leadership, vizionar”).

 

Puncte slabe: Surprinzător, după alegerile din 2020 (pentru el și partidul pe care-l reprezenta, bine că doar după alegeri), a arătat public că are uriașe carențe de comunicare directă, lecturând foarte sacadat, cu erori care transformau comunicarea (uneori foarte corectă) într-una lipsită de coerență verbală și rațională, de sinteză, fapt care i-a permis oponentului său (pe atunci Cherecheș) să afirme că repetă, cu greșeli, ce i se transmite prin casca telefonului de o terță persoană –  la CV-ul său ar trebui să aibă capacitatea de a citi coerent, fluid – abilitate pe care o deprinzi cel mult în clasa a II-a – și să vorbești liber, sintetic și rațional (ceea ce nu este o abilitate/calitate, ci o necesitate pentru persoanele publice); Inconstant – în mandatul de consilier local s-a transformat foarte-foarte repede din Vocea nr. 1 a Opoziției într-un alt ales tăcut în fața jafului public al bugetului public al urbei; Lipsit de maleabilitate – în politică și administrație, rigiditatea, intransigența și lipsa capacității de a face concesii este un defect, acestea reducându-ți șansele de a-ți atinge obiectivul/dezideratul.

 

Oportunități: Datorită notorietății dobândite în campania precedentă și în partea incipientă a mandatului de consilier local (după aceea intrând într-un con de tăcere), poate coaliza partea electoratului antagonic regimului de tristă amintire controlat de fostul edil condamnat pentru corupție – funcționează cu un slogan de campanie persuasiv, de tip catch all (slogan bun): „Să ne apucăm de treabă!” (inducând ideea unei iminente victorii – nedeclarată doar din cauza unei chestiuni de timp – și a faptului că e gospodar, își suflecă mânecile și se apucă de treabă – am mai consemnat concluzia analitică privind primarii a căror calitate primordială este aceasta, una facilă, dar care încă mai prinde atât de bine la electoratul volatil). Deși nu mai pleacă de la procentajul din 2020, scăzând foarte mult electoral din cauza modului defectuos/neinspirat în care și-a gestionat activitatea administrativă în acest mandat, are potențial de creștere, datorită organizării (are echipă de campanie, o strategie electorală chiar, bine finanțată, chiar dacă mult sub cea a cel puțin trei candidați: Bogdan, Dăncuș și Dolha).

 

Amenințări/risc: Este un alt candidat care, cel puțin declarativ, induce ideea că se consideră supraumanoidul, cel perfect – vezi răspunsul de la principalul defect, unde nu doar că nu a nominalizat un defect (au recționat similar aproape toți ceilalți 14 candidați prezentați până acum), ci a și subliniat că nu are vreunul (Baia Mare a mai avut un primar care a afirmat public că doar el și maică-sa pot conduce orașul și acum e la închisoare pentru corupție, iar orașul e condus de altul, fără să se prăbușească); Vulnerabilitățile sale principala constau în modul perdant de gestionare a luptelor politice cu care s-a confruntat (a fost exclus din PNL) și administrative (chiar și acum propagă public ideea falsă că o administrație locală nu depinde de partidele mari, poate a New York-ului, a Băii Mari depinde covâșitor de Guvern și de majoritatea parlamentară – contrar opiniei publice majoritare, edilul nu este Dumnezeul unui UAT, ci este executantul care pune în practică deciziile aleșilor locali din Consiliul Local, primarul fiind cel care trebuie să conlucreze cu partidele politice alese ca parte din sistemul deliberativ/decizional.

 

Pronostic: Pornește cu șansa 5-6 dintre cei 16 candidați și, cel mai probabil, va întruni un procent de voturi în jurul a 10%, adunat din opțiunile unor grupuri electorale diversificate (reușește să convingă mai puțin electoratul tânăr, cel feminin, cel volatil, cel liberal, adulatorii fostului edil ș.a.m.d).

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… sâmbătă, 25 mai 2024, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare (ultimul din cei 16 și singurul care a refuzat să răspundă chestionarului care cuprindea 11 întrebări, majoritatea informațiilor fiind incluse clasic în CV).

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Filip, Liviu Marian Pop, Călin Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pîrvănoiu, Sergiu Zainea, Călin Groza, Sever Ciucă, Mircea Dolha, Bogdan Hodorogea), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

• Costel PÎRVĂNOIU (AUR)

• Sergiu ZAINEA (Independent)

• Călin GROZA (POT)

• Sever CIUCĂ (PER)

• Mircea DOLHA (PNCR)

• Bogdan HODOROGEA (SOS)

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ăsta are părul vopsit😂😂😂 De obicei părul alb inspiră experiență și înțelepciune dar se pare că cndidatul acesta nu pune accent pe aceste calități

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here