ANTICIPARE – Numire în ultimul post liber din conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș

0
727

CONDUCERE – MAGISTRAȚI. Ultimul post vacant din conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cel de procuror șef al Secției Judiciară va fi ocupat, prin delegare, de procurorul Vasile Adrian Buzan, care de un an are gradul profesional de curte de apel (examen promovat în octombrie 2021 cu media 8,3).

 

Buzan, care a fost avocat al Baroului Maramureș, este procuror din anul 2010 (decretul prezidențial de numire în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șomcuta Mare a fost semnat în 29 iunie 2010), a venit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș la 1 aprilie 2021, din postura de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare (funcție pe care a câștigat-o prin concurs și în care era numit în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2022).

 

Înainte de a fi desemnat prim-procuror adjunct la Satu Mare, Buzan – care este fostul ginere al fostului procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș și apoi avocat Octavian Gheorghe Cioltea, numit de apropiați și Bunicu’ sau nea Tavi (decedat în februarie 2020, la vârsta de 70 de ani) – a fost șeful Secţiei Judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

 

După numirea / delegarea lui Buzan în funcția de procuror șef al Secției Judiciară, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș va fi completă, însă din cei 4 doar unul ocupă funcția de șef prin concurs (ceilalți trei fiind delegați / numiți pe perioadă interimară): prim-procuror (post vacant) Dana Mirela Borcuti (delegată), prim-procuror adjunct (funcția este ocupată de Florin Deac, însă acesta a fost ales membru al CSM din 15 iulie 2016 – își termină mandatul în ianuarie 2023) Bogdan Gabor (delegat), procuror șef Secţie Urmărire Penală Roxana Andreea Couți (numită prin concurs în perioada 22 iulie 2020 – 22 iulie 2023), procuror șef Secţie Judiciară Vasile Adrian Buzan (delegat).

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș are în subordine parchetele de pe lângă cele 5 judecătorii din județ (Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Dragomirești) și are în organigramă 13 procurori (1 prim-procuror, 1 prim-procuror adjunct, 1 procuror șef Secție Urmărire Penală, 1 procuror șef Secție Judiciară și 9 procurori). Conform legii, chiar dacă ocupă funcția de conducere cu titlu interimar (cu delegare), un procuror este salarizat pe perioada delegării cu venitul aferent acelei funcții.

 

Venitul lunar al unui magistrat (procuror, judecător, personal asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi) este compus din salariul de bază / indemnizația de încadrare (stabilită în funcție de vechimea și de gradul profesional și care este actualizat anual cu indexări prevăzute de legislație) și două sporuri (de risc și suprasolicitare neuropsihică și de confidențialitate; pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase). De asemenea, beneficiază, prin legi, de următoarele drepturi: indemnizație de hrană, vouchere de vacanță, gratuitate la asistență medicală, medicamente și proteze (“în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate”) și decontarea a 3 călătorii dus-întors.

 

În plus, dacă nu dețin o locuință în proprietate și nu li s-a acordat o locuință de serviciu (pentru care plătesc o chirie stabilită), primesc bani (în limita unui plafon stabilit anual) pentru a închiria o locuință – acest drept este acordat, prin lege, pe viață, și după pensionare (“În cazul pensionării, titularul contractului de închiriere şi soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii”).

 

De asemenea, dacă este delegat în alt oraș decât cel de domiciliu, primește suplimentar, pe perioada delegării, o diurnă 2% din indemnizația de încadrare și, evident, decontarea cheltuielilor de cazare și transport.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here