16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Bogdan Hodorogea (SOS)

0
729
Bogdan Hodorogea

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 24 mai 2024, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îl veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Bogdan Hodorogea (SOS România).

 

Bogdan Hodorogea (SOS România)

 

Bogdan Hodorogea (41 de ani). S-a născut la 22 noiembrie 1982, în Baia Mare. A absolvit Liceul cu Program Sportiv în 2000 și a obținut diploma de Bacalaureat în același an. În perioada 2000-2003 a urmat cursurile Facultății de Litere, română-teologie a Universității de Nord Baia Mare (nefinalizate), în perioada 2003-2006 a urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universității de Nord Baia Mare (nefinalizate).

 

Ocupația actuală: administrator al firmei sale.

 

A oferit câteva relații despre parcursul său: începând din anul 2010 și până astăzi a manageriat proiecte ale firmelor private Sportting Strategy System, Yotta Soft și Eurosoft System.

 

Parcursul său politic a început în anul 2016, în USR, formațiune din care a făcut parte până în 2023, când a fost exclus din partid (a făcut parte din Comisia de Arbitraj și a fost membru în conducerea politică). În 2024 s-a înscris în SOS România (partid prezidat de senator Diana Șoșoacă) și este președintele SOS Baia Mare.

 

În perioada 2020-2024, Hodorogea a intrat în sistemul deliberativ al administrației locale și din postura de ales al unui partid de opoziție (la majoritatea creată atunci în jurul fostului edil Cherecheș) a reușit să concretizeze propuneri semnificative ca hotărâri ale Consiliului Local (bugetare participativă pentru 3 proiecte considerate de băimăreni ca fiind esențiale; transparența decizională; parcarea temporară a autovehiculelor în fața școlilor etc.). De asemenea, a fost unul dintre cei mai vocali aleși locali oponenți fostului primar, a militat pentru plata burselor școlare, pentru reducerea cheltuielilor publice cu parangheliile organizate din ordinul Executivului (Sărbătoarea Castanelor ș.a.m.d.) și a participat direct la renegocierea unor contracte de închiriere/concesiune păguboase pentru municipalitate (cele cu Petroleum România, Mc Donald’s, Romcim – concesionarul carierei de piatră de la Tăul Roșu).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Factura 0 – Energie Electrică și încălzire GRATUITE pentru toți băimărenii. Subvenționarea de către Consiliul Local cu până la 25.000 de lei pe apartament/casă pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură, într-un parteneriat Municipiul Baia Mare și asociațiile de proprietari.

 

  1. Săli de mese și cantine în școli. Amenajarea și/sau construirea unor spații dedicate pentru săli de mese și cantine în toate unitățile de învățământ.

 

  1. Strategia Energetică Locală. Construirea unui parc fotovoltaic mare, suficient cât să acopere întreg consumul energetic a administrației locale Baia Mare. Achiziționarea de autobuze electrice care să consume curent din producție proprie. Montarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură pe toate clădirile administrației publice astfel încât să se economisească din facturile la energie electrică și gaze peste 60 de milioane de lei anual. Acești bani vor fi redirecționați spre susținerea programelor de investiții.

 

De asemenea, susține proiectele de extindere a numărului locurilor de parcare a autovehiculelor din municipiu și reformarea administrației locale.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Consecvența”.

 

Cel mai mare defect: „Sincer, am mai multe, nu-mi dau seama care-i cel mai mare”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Oponent – a făcut opoziție fățișă la decizii ale Executivului, care dirija majoritatea din Consiliul Local, luate în defavoarea bugetului public (de regulă cheltuieli uriașe, contracte estimate eronat, plăți întârziate nepermis); Sincer – am analizat îndelung dacă astăzi aceasta este o calitate sau un defect, am conchis că rămâne o calitate umană, deși e percepută ca fiind un defect într-un cotidian dominat de minciună și adevăruri fardate; Coechipier – a dovedit public că pune interesele urbei peste cele politice, făcând fără ezitare echipă de opoziție cu lideri ai altor grupuri politice din Consiliul Local Baia Mare.

 

Puncte slabe: Rigid/neîngăduitor – în politică și administrație, intransigența, lipsa de maleabilitate și capacitatea de a face concesii chiar pentru a-ți atinge dezideratul este un defect; Poartă pata unui controversat episod prezentat public sub forma unui trafic de influență prin care se opunea construirii unui bloc într-o zonă de case – în fapt, Hodorogea este cel care a militat pentru aprobarea hotărârii forului deliberativ al orașului care interzice edificarea blocurilor în zonele de case, un demers rațional în orice loc cu pretenții de civilizație, dar unul ignorat în ultimii ani, fapt care a dus, prin corupție, la o dezvoltare haotică, contrară normelor de urbanism – însă această pată rămâne, fiind vehiculată și alimentată de fostul edil, care astfel a pus presiune pe Hodorogea pentru ca acesta să renunțe la procesul pe care i l-a deschis pentru purtare abuzivă și la care actualul candidat nu a renunțat; Este perceput ca un politician lipsit de diplomație (a preferat să piardă decât să negocieze, reacție străină politicienilor cu experiență).

 

Oportunități: Datorită notorietății (oricum ar fi aceasta) dobândite în mandatul de consilier local, poate coaliza majoritatea electoratului antagonic regimului de tristă amintire controlat de fostul edil condamnat pentru corupție – funcționează cu un slogan de campanie optimist, prezumtiv: „Se poate!” (sugerând că orașul poate ieși din captivitatea în care a fost menținut în ultima perioadă).

 

Amenințări/risc: Vulnerabilitățile sale principala constau în modul perdant de gestionare a luptelor politice cu care s-a confruntat (a fost exclus din USR) – iar un edil trebuie să conlucreze cu partidele politice alese ca parte din sistemul deliberativ/decizional – și în apartenența la un partid perceput de majoritatea analiștilor ca fiind antieuropean, prorus.

 

Pronostic: Pornește cu șansa 12-14 dintre cei 16 candidați și, cel mai probabil, va întruni un procent de voturi în jurul marjei de eroare (până la 3%), adunat din opțiunile unor grupuri electorale diversificate, dar din nișe de vot nesemnificative numeric.

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… curând, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Filip, Liviu Marian Pop, Călin Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pîrvănoiu, Sergiu Zainea, Călin Groza, Sever Ciucă, Mircea Dolha), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

• Costel PÎRVĂNOIU (AUR)

• Sergiu ZAINEA (Independent)

• Călin GROZA (POT)

• Sever CIUCĂ (PER)

• Mircea DOLHA (PNCR)



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here