ANALIZĂ 2MNEWS – 14 maramureșeni pe listele de candidați la alegerile europarlamentare, niciunul pe loc eligibil

1
2989

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. La alegerile pentru Parlamentul European, care în România vor avea loc la 9 iunie 2024 (simultan cu alegerile locale), vor fi aleși 33 de eurodeputați români prin vot direct (de către toți cetățenii UE înregistrați pe listele electorale și având vârsta de peste 18 ani). Locurile în Parlamentul European sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate.

 

La precedentele alegeri europarlamentare, desfășurate în anul 2019, pe locul 1 s-a situat PNL cu 10 europarlamentari, urmat de PSD cu 9 europarlamentari (ulterior, candidatul PNȚCD, care a obținut mandatul pe lista PSD, a trecut în grupul europarlamentar al țărăniștilor) și USR cu 8 europarlamentari (USR a întrunit acest număr după fuziunea cu PLUS, iar ulterior, 5 europarlamentari USR au trecut la REPER și 1 a activat independent în Grupul Verzilor/Alianța Liberală Europeană). Celelalte mandate de europarlamentari le-au obținut PMP și UDMR câte 2 și Pro România și PUSL câte 1.

 

La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 și-au depus liste de candidați 15 partide și 7 candidați independenți. Analizând listele depuse, observăm că pe listele celor 15 partide, 8 au inclus și maramureșeni. Numărul maramureșenilor incluși pe listele de candidați la alegerile europarlamentare este 14 (din Baia Mare, Sighetu Marmației, Borșa, Satulung și Ardusat). Niciunul dintre aceștia nu este pe loc eligibil.

 

Strategia partidelor politice de a include pe lista de candidați (în cele mai multe cazuri aceasta este completă, cuprinzând 43 de candidați) persoane din mai multe județe este argumentată prin maximizarea șanselor, prin adunarea a cât mai multe voturi de la electoratul care votează conform Principiului proximității (simplificat: dacă vrei voturi din Maramureș, pune și un maramureșean pe listă, indiferent pe ce loc).

 

Iată-i pe cei 14: Florian Valeriu Sălăjeanu (locul 29 pe lista Alianța PSD-PNL); Nicolae Iuga (locul 41 pe lista SOS România); Adrian Mihăiță Todoran (locul 26 pe lista Alianței Dreapta Unită – USR / PMP / FD) și Dan Adrian Pop (locul 33 pe lista Alianței Dreapta Unită – USR / PMP / FD); Călin Gheorghe Herțeg (locul 18 pe lista Alternativa Dreaptă) și Călin Teodor Morariu (locul 24 pe lista Alternativa Dreaptă); Liviu Marian Pop (loc 10 pe lista PUSL) și Claudiu Traian Covaciu (loc 30 pe lista PUSL); Florin Gheorghe Barbur (locul 36 pe lista REPER); Pinter Zsolt Istvan (loc 17 pe lista UDMR) și Zahoranszki Brigitta Eva (locul 21 pe lista UDMR); Ionuț Valentin Nagy (loc 19 pe lista Partidul Patrioților) și Gabriel Mihali Timiș (loc 30 pe lista Partidul Patrioților).

 

De ce sunt neeligibile locurile? În principal în baza rezultatelor sondajelor de opinie. Ultimele dintre acestea, efectuate la finalul lunii martie de case de sondare a opiniei publice diferite, acreditează ideea că cele 33 de locuri ale României în Parlamentul European vor fi ocupate de: 17 Alianța PSD-PNL, 5 Alianța Dreapta Unită (USR & PMP & FD), 5 AUR, 2 UDMR, 2 SOS și, probabil, 2 REPER (dacă ultimul partid nu atinge pragul minim, 5%, cele două mandate cu care este acreditat se vor duce probabil spre AUR și Alianța PSD-PNL sau SOS).

 

Aceasta este interpretarea unei aproximări, însă abaterile în care se încadrează sondajele respective converg spre concluzia enunțată mai sus: niciun maramureșean nu este nici măcar aproape de a intra în Parlamentul European, numele lor pe listele de candidați fiind incluse doar pentru ca respectivele partide să își maximizeze numărul de voturi din Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. :-)) ha..ha..ha..!
    citez din articol: niciun maramuresan nu este nici macar aproape , cde aintran in Parlamentul European…numele lor…doar pt a-si maximiza voturile , partidele pe care le reprezinta.

    Adica, in mintea mea …carne de tun? Sa fie acolo…
    Gloata mare sa fie …nu conteaza ca, fara sanse , …ca pe vremuri, la deschiderea unui stabilement comercial cand se imaprteau tigăi, moca ! Multi si…hapsani.
    Incredibil cat de mult pot unii sa se lase terfeliti moral , doar poate poate ajung si ei la un os de ros, de pe jos… Vad in lista oameni,despre care nu as fi crezut ca se pot degrada atat de mult. Si sunt trist…Azi totul e de vanzare, chiar si omenia. Pacat…ca am crezut ca unii pot rezista tentatiei….Pacat ca am crezut ca sunt altfel…Domnilor (cei mentionati in lista din articol) va simtiti comod, cand va vedti locul atribuit la Euro Parlamentare?
    Sau nu pricep, eu, fenomenul?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here