16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Cristian Anghel (FD)

2
1394
Cristian Anghel

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar doi candidați nu au răspuns la întrebări, însă și pe aceștia îi veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta are motive să-l ascundă).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Cristian Anghel (FD – Forța Dreptei).

 

Cristian Anghel (FD)

 

Cristian Anghel (73 de ani). S-a născut la 24 august 1950, în Pitești (jud. Argeș). A absolvit Liceul Nicolae Bălcescu din Pitești în 1969 (cu media generală 9,80), an în care a obținut și diploma de Bacalaureat (cu media 10). A absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic București (1974 – când studiile universitare erau de 5 ani) și Facultatea de Drept a Universității ,,Bogdan Vodă” Baia Mare (2000) – ambele finalizate cu 10 -, precum și programul de masterat în Administrație publică la SNSPA București (2004). A obținut două titluri de doctor: în Mecanică Tehnică la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (1990) și în Științe Administrative la SNSPA București (2012).

 

După finalizarea primei facultăți, a lucrat în perioada 1974-1976 ca inginer la Autobuzul București. În 1976 se transferă la Baia Mare, ca inginer proiectant la CEPROM. În perioada 1978-1993 este asistent, șef de lucrări și confențiar la Universitatea de Nord Baia Mare. În 1993 este ales primar al municipiului Baia Mare, funcție pe care avea să o mențină timp de 18 ani, până în 2010.

 

Ocupația actuală: inginer mecanic, cadru universitar, pensionar.

 

De-a lungul timpului a mai activat în partidele politice PNL-AT (1993), PL 93 (1993, a fost președinte județean), PNL (din 1995, a fost președintele județean în perioada 2001-2010 – cel mai longeviv președinte al liberalilor maramureșeni), PER (2016-2019), ALDE (2019-2020), Forța Dreptei (din 2024).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Independența energetică a consumurilor publice prin crearea unui parc fotovoltaic și instalarea pompelor de căldură în clădirile publice;

 

  1. Crearea unor parteneriate public-privat și instituțional: cu deținătorii de terenuri libere de sarcini pentru promovarea și atragerea de investitori în domenii cu valoare adaugată ridicată (vezi Zona Metropolitană) și cu Univestitatea Tehnică – Centrul Universitar Nord, pentru crearea unui parc științific și tehnologic în zona Cuprom;

 

  1. Reabilitarea spațiilor publice relevante pentru creșterea calității vieții (piețele Revoluției, Universității, Gării, Libertății) și reformarea și digitalizarea administrației publice locale pentru creșterea calității serviciilor publice.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Integritatea”.

 

Cel mai mare defect: „Uneori am prea multă încredere în oameni”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Notorietate maximă (mai mult nu se poate, cunoscut de toți pentru că a fost timp de 18 ani primarul municipiului Baia Mare); Promotor al unor proiecte extrem de importante în municipiu: descentralizarea de la sistemul de încălzire (Baia Mare a fost primul oraș din România care a implementat această măsură), reabilitarea (chiar parțială) a Centrului Vechi, inițiatorul Sărbătorii Castanelor, transferarea gestionării unor servicii publice esențiale (apă-canal, transport, salubrizare) de la instituția de administrație publică (Primărie) la firme specializate (unele deținute de Primărie); Are cea mai mare experiență administrativă dintre toți candidații (și pentru că este veteranul competiției – 73 de ani – și pentru că a fost capul administrației timp de 18 ani).

 

Puncte slabe: Pata din CV-ul său (deși a executat pedeapsa, este reabilitat și are cazierul alb): condamnarea la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în 2010, pentru abuz în serviciu în formă calificată; În pofida vivacității arătate de Anghel: vârsta (la momentul prezumtiv al preluării mandatului ar avea 74 de ani și l-ar încheia la 78 de ani – deși discuția pe această tematică pare nedreaptă, problema este una reală, fiind dezbătută și analizată la nivele mult mai mari, vezi cazul președintelui SUA Joseph Robinette „Joe” Biden Jr.); Nu a luat niciodată vreo poziție publică critică împotriva modului în care era devalizat orașul în mandatele fostului edil corupt Cherecheș, dimpotrivă.

 

Oportunități: Mânat de țelul psihologic al reabilitării și în fața băimărenilor, Anghel poate coaliza în această tentativă de revenire o parte semnificativă a electoratului, atât cel volatil, cu care mereu a avut o relație bună (este unul dintre cei mai atenți și meticuloși politicieni pe care i-am observat în ultimii 30 de ani, chiar și la detalii ignorate de majoritatea celorlați), cât și parțial din mediul de afaceri pe care i-a susținut în timpul mandatelor sale de primar, dar elitiști sau nostalgici. Este unicul candidat care are o plajă electorală de tip mozaic, cu potențial de a obține voturi de la electoratul din toate păturile sociale și toate orientările politice. Funcționează după un slogan de campanie de tip nostagic, updatat după unul mai vechi al său, care a dat rezultate (dar atunci): „Aceasta e calea! Mergem mai departe”. Și el mai are un ușor potențial de creștere electorală în timpul campaniei.

 

Amenințări/risc: Prejudiciul creat orașului, conform deciziei definitive a instanței de judecată, și neachitat decât într-un mic procent. Anghel a fost obligat la plata sumei de 394.500 euro către Primăria Baia Mare, cu titlu de prejudiciu creat prin activitatea infracțională, sumă din care a plătit până acum sub 10% (i se reține o treime din veniturile realizate). Dacă prezumtiv ar redeveni primar, s-ar crea un soi de conflict de moralitate, pentru că aceeași persoană ar avea și calitatea de popritor (ordonator principal de credite al administrației publice locale) și de poprit (persoană de care ordonatorul principal de credite trebuie să recupereze un prejudiciu financiar pentru instituția municipală).

 

Pronostic: Datorită notorietății, cunoștințelor, plajei de alegători care îl apreciază, cel mai probabil va întruni un procent de voturi în apropierea a 15%, clasându-se pe podium sau în imediata apropiere a acestuia. În 2016, deși cu un partid mic, PER, la CJ Maramureș a obținut 11.282 de voturi, din Baia Mare adunând 3.782 de voturi (e drept, nu a candidat uninominal – 2016 a fost ultimul an când alegerea președintelui CJ s-a făcut de către plenul forului deliberativ al județului -, dar a făcut pragul electoral, depășind UDMR chiar, și a intrat cu 2 consilieri județeni în forul deliberativ).

 

… mâine, sâmbătă, 11 mai 2024, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Gheorghe Filip, Liviu Marian Pop și Călin Gheorghe Herțeg), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Pai tocmai, Mihai, ca nu se poate. Ce demnitate cand urla foamea? Mizeaza doar pe faptul ca romanul are memoria unui caras auriu, ca oamenii sunt prosti si uita in ce mizerie si subdezvoltare a fost tinut orasul acesta.

    As mai adauga la lista lui Mihai si mizeriile acelea de garaje, instalate pe vremea dansului, din cauza carora nu putem avea in cartiere parcari moderne (supra sau subterane) sau parcuri cu zone verzi si locuri de joaca

    Eu unul am dubii mari legate de capacitatile sale fizice si intelectuale, nevesare pentru a face fata cerintelor pozitiei. Are 74 ani si este rupt total de ce poate sa faca tehnologia pentru acest oras.
    Dar ma gandesc ca astea nu-s probleme atunci cand esti doar o marioneta si trebuie doar sa stai si sa zambesti frumos.

    Excelenta, lasa-ne!

  2. Cristian Anghel este un exponent al baietilor destepti care s-au capatuit prin sport si socializare. Ajuns primar si cunoscandu-si limitele s-a inconjurat de alti baieti destepti (gen Petre M&co) fiind initiatorul SF-urilor si PT urilor fantasmagorice, unele irealizabile. A fost condamnat pentru cel mai mic pacat al lui, asumandu-si o responsabilitate care era, de fapt, colectiva cu un CL obedient care vota ce voia ”excelenta”. S-a descalificat in fata mea, cand a mentionat INTEGRITATEA ca si calitate majora, uitand ca el a inventat si dezvoltat pe plan local si national (ca pres la municipii) zeciuiala banului public ajuns la executantul corespunzator. Sa ai datorii fata de oras si sa candidezi ca primar pare o gluma proasta, gen” O noapte furtunoasa”, cu un scenarist turmentat si un regizor instalat cu pile. Un pic de demnitate dle Anghel, daca se poate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here