BAIA MARE – Municipalitatea are acceptul creditorilor să cumpere clădirile și terenul fostei fabrici de textile Tricomar: faza 1, raport de evaluare

1
793

DEMERS. Astăzi, 19 aprilie, Consiliul Local (CL) Baia Mare a aprobat, într-o ședință de îndată convocată de primarul municipiului după ce acesta s-a întâlnit cu creditorii fostei societății Tricomar, o expertiză prin care să fie evaluate din punct de vedere financiar clădirile și terenurile firmei situate pe strada Vasile Lucaciu. E vorba despre sediul falimentarei foste fabrici de textile Tricomar Baia Mare, care s-a prăbușit parțial în 22 martie 2018.

 

“Având în vedere că municipiul Baia Mare este creditor al acestei societăți (n.red., care deține clădirea Tricomar) cu o sumă importantă, am avut azi o întâlnire cu comitetul creditorilor și am propus să aduc Consiliului Local  o expertiză a imobilului (clădiri și terenuri) așa cum este el astăzi depreciat și să decidem o ofertă pe care să o facem lichidatorului, Pareto Grup, și AGA creditorilor. Este singura variantă pentru a putea interveni și salva această clădire pe care să o introducem în patrimoniul municipiului, fiind o clădire relevantă din punct de vedere istoric, dar și un teren cu potențial de dezvoltare. Sunt convins că ANAF, creditor majoritar, va aproba oferta noastră”, a declarat primarul Cătălin Cherecheș.

 

Așa cum 2mnews v-a anunțat în exclusivitate, întreg patrimoniul fostei fabrici de textile a fost scos la vânzare pe OLX (cât de serios!) cu doar cu câteva zile înaintea prăbușirii peretelui exterior al clădirii principale, respectiv în 14 martie 2018, cu suma negociabilă de aproximativ 780.000 de euro (3.674.838 de lei). Tranzacția a fost anunțată de societate imobiliară și preciza că se vinde sediu administrativ + teren, în suprafață utilă de 5.500 de metri pătrați, terenul având 5.704 metri pătrați, iar construcțiile având suprafața construită de 2.377 metri pătrați și suprafața desfășurată de 4.603 metri pătrați.

 

Clădirea a fost edificată în perioada 1891-1892 de municipalitate, din bugetul public, și era aproape lipită de Catedrala Greco-Catolică, ridicată în locul primei biserici românești din oraș (aceasta a fost construită în anul 1771). Inițial, clădirea acum prăbușită a fost sediul Școlii Civile de de Stat pentru Fete Baia Mare (cunoscută și sub denumirea Școala medie de fete sau Școala gimnazială de fete), în anii ’30 fiind donată de autoritatea locală cultului religios majoritar (greco-catolic) – Baia Mare devenind în acea perioadă reședință a Episcopiei Greco-Catolice, cu jurisdicție asupra actualelor județe Maramureș, Satu Mare și (parțial) Sălaj. De atunci și până la naționalizarea comuniștilor, clădirea a fost reședința episcopală greco-catolică.

 

În 1966, regimul comunist o întabulează pe statul român și, la scurt timp, o transformă în secție a Întreprinderii de Tricotaje Unitatea din Sighetu Marmaţiei. În 1990, secția din Baia Mare devine unitate aparte și își schimbă denumirea în Tricomar.

 

În 1994 se privatizează prin metoda MEBO (acronim din engleză pentru Management Employee Buyouts, metodă de privatizare ce presupune trecerea mijloacelor de producție ale unității economice care se vrea privatizată din proprietatea statului în proprietatea angajaților). În timp, angajații își vând acțiunile, iar la sfârșitul anilor 2000, acţionarul majoritar devine Textile Group din Oradea.

 

În 19 decembrie 2007 se declară începerea procedurii falimentului, deși creanțele (datoriile) erau cifrate la aproximativ 5 milioane de lei, adică aproape 50% din valoarea bunurilor pe care le deținea. La începutul anului 2008, Pareto scoate la vânzare prin licitaţie bunurile cu suma de 9,6 milioane de lei (din care 2,2 milioane de lei era prețul evaluat al fostului sediu administrativ al Tricomar). Valoarea imobilului a scăzut în 10 ani de la 9,6 milioane de lei (în 2008) până la 3,6 milioane de lei (în 2018).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here