A ÎNVINS – Maramureșeanca Narcisa Florea-Pop, campioana Franței la lupte libere

0
1388

CORESPONDENȚĂ. Narcisa Florea-Pop (14 ani), născută în satul maramureșean Slătioara (comuna Strâmtura), a devenit campioană a Franței la lupte libere la categoria ei de vârstă. De patru ori campioană a României (în anii 2013 – la prima participare! -, 2014, 2015 și 2017), tânăra, care acum locuiește în Franța (știți povestea, părinți plecați să-și caute un trai mai bun), fostă elevă a profesorului Valentin Mihăilă (CSȘ 1 Timișoara), a fost legitimată la CMASA, unde este antrenată de Hubert Gaillard.

 

În 2017, la prima sa participare în campionatul național de lupte libere al Franței a câștigat medalia de argint și titlul de vicecampioană a Franței. Au urmat alte medalii câștigate la competiții din Europa, numărul acestora depășind 40, dintre care peste 30 sunt aferente locului 1.

 

Narcisa Mariana Florea-Pop s-a născut în 25 iunie 2003 (tatăl său e din Ieud, mama din Slătioara) și a început practicarea acestui sport din… curiozitate, însoțindu-l pe verișorul ei mai mare la antrenamente, ca să nu rămână singură acasă (părinții ei au plecat în Franța, la muncă, în anul 2005, iar fetița a rămas la bunici).

 

În 2014, a spus că nu mai vrea să stea departe de părinți, iar aceștia au dus-o în Franța. În 3 luni a învățat limba franceză (are calificativ Excelent în ultimii doi ani de studiu) și a continuat să practice sportul pe care îl îndrăgește, în această lună devenind campioană națională a Franței. A fost deja cooptată în echipa regională a Franței (<île de France>) și singurul regret este că nu poate participa la Campionatul European (care se desfășoară în iunie, în Ungaria), pentru că încă nu are naționalitatea franceză.

 

 

 

O lecție de viață, de la o fetiță

 

Narcisa Mariana Florea-Pop: “Adevărul este că îmi este foarte greu cu școala, cu antrenamente și mai fac și ore de canto – îmi place mult sa cânt! -, dar îmi place ceea ce fac și o fac din inimă. Sportul îți disciplinează viața. Văd alți copii de vârsta mea cum nu fac nimic… se plimbă pe străzi, prin parcuri, cu privirea în telefoane… Eu mi-am făcut un orar pentru asta: nu îmi iau telefonul la școală, iar când vin acasă îl folosesc doar 30 de minute pe zi și două ore în weekend – când nu sunt la antrenamente.

 

Obiectivul meu este să ajung cât mai sus și cu sportul și cu studiile, să ajung la Europene, poate și la Mondiale! Cât o să am posibilitate am să merg și în România pentru Naționale. Am noroc cu părinții, care muncesc din greu să poată să-mi ofere banii necesari pentru biletele de avion pentru a fi prezentă la calificări, iar apoi la faza finală. Doar datorită lor pot să mai particip și la campionatul național din țara în carae m-am născut, din partea autorităților de acolo n-am niciun sprijin. În luna mai 2017 mi-au oferit o primă de 300 de lei, dar nu am putut să merg să o ridic decât în august și atunci mi-au spus că nu mai pot să-mi dea banii, pentru că a expirat termenul și au rambursat banii… Păcat, sunt mulți copii talentați în România, doar din câte am văzut eu, dar nu-i spijină nimeni.

 

Eu am noroc cu părinții mei, care mă susțin cum pot. Îi admir, sunt oameni care au plecat de jos. Sunt mândră că sunt fiica lor. Ei m-au învățat co nu e bine să lăsăm pe altcineva să ne facă treaba, trebuie să o ne-o facem noi. Și să nu-mi arăt slăbiciunile, ca să nu profite alții de ele – mă mustrau când plângeam, ca să nu devin vreo alintată care primește tot ceea ce-și dorește… nu înțelegeam pe atunci că lumea poate fi și rea… M-au învăţat să-mi cer iertare, să-mi recunosc greșelile fără să-mi fie rușine, să-nvăț să fac bine pentru a-mi putea cere dreptatea cu demnitate. Le voi fi mereu recunoscătoare pentru munca și truda care se regăsesc în albul atât de frumos de pe tâmplele lor! Dragostea și rezultatele a ceea ce fac sunt tot ceea ce îmi stă în putință să le dau pentru tot ceea ce au făcut cu drag pentru mine. Încerc să nu-i dezamăgesc și să-i fac mândri de mine și să le fiu alături mereu, așa cu mi-au fost și îmi sunt și ei acum.”.

 

(Informații parvenite de la Ioan Pop)

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ