VESTE BUNĂ – 25 de milioane de euro: Campusul Profesional Integrat Maramureș a fost aprobat pentru finanțare și va fi construit în Baia Sprie

1
2826

FINANȚARE DE 21 DE MILIOANE DE EURO. Campusul Profesional Integrat Maramureș a fost aprobat spre finanțare. Proiectul, în valoare de peste 25 de milioane de euro, va fi finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, obiectivul urmând să primească aproximativ 21 de milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Acesta este primul campus profesional care va fi construit în județul Maramureș, urmând să fie edificat în Baia Sprie până în septembrie 2025, iar după recepționare va fi pus la dispoziția Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual (din care fac parte Consiliul Județean Maramureș, cele mai mari trei firme din județ – Aramis Invest, Eaton Electro Producție și Universal Alloy Corporation Europe -, și cinci instituții de învățământ – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Liceul Tehnologic „Transilvania”, Colegiul Tehnic „George Barițiu”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Baia Sprie și Școala „Lucian Blaga” din Fărcașa).

 

Proiectul prevede construirea de la zero a unui campus (săli de clasă, laboratoare echipate pentru studii profesionale avansate în robotică și industrie, unități de cazare pentru elevi și studenți, bazin de înot, o sală de sport, două terenuri de sport, parcări ș.a.m.d.), dotat la standarde de calitate europene, menit să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional prin creșterea numărului de domenii, de calificări și de absolvenți.

 

Până în 2030, în acest campus se prognozează că se vor pregăti peste 1.000 de elevi și studenți. Campusul a fost proiectat de arhitectul Ionuț Cășuneanu, designul fiind realizat de Emanuel Șelaru.

 

Ce este învățământul dual

 

Învățământul dual este o formă a învățământului profesional/tehnic, care are la bază un parteneriat între unitatea de învățământ, unitatea administrativă a acesteia (în cazul de față Consiliul Județean Maramureș) și un operator economic interesat de absorbția viitoarei forțe de muncă calificate și care pregătește la nivel practic elevul viitor meseriaș și care acordă tânărului, pe perioada educației profesionale, o bursă financiară de susținere (conform legii, aceasta trebuie să fie minimum în cuantumul bursei acordate din fondurile statului – astăzi, 200 lei/lună -, implicit un elev al învățământului profesional va beneficia de burse care totalizează cel puțin 400 lei/lună).

 

Conform legii, elevii pot beneficia de masă și cazare gratuită (în infrastructura campusului) și de alte forme de susținere din partea firmei-partenere. Durata învățământului dual este de 3 ani. După absolvirea învățământului profesional, elevii dețin un certificat de calificare în meseria aleasă și pot continua studiile liceale (începând din clasa a IX-a).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here