TRIST – A murit Majoros Csaba (61 de ani), omul care a înființat prima companie de televiziune prin cablu din Baia Mare: detalii despre viața și moartea unui Om al Cetății

3
7177
Majoros Csaba (1960 - 2021)

DECES. A murit Majoros Andrei Csaba (1960-2021), proprietarul Tele+ și omul care a înființat prima companie de televiziune prin cablu din Baia Mare (Canal 7). Decesul a survenit vineri, 26 noiembrie 2021, în urma complicațiilor cauzate de COVID-19, Majoros fiind intubat de mai multe zile.

 

Antreprenorul Majoros Csaba s-a născut în 1960, în Baia Mare și a absolvit Liceul (acum Colegiul Național) Gheorghe Șincai din municipiu, iar apoi Facultatea de Electrotehnică din Cluj Napoca (1985). După absolvire s-a angajat inginer la IMUAS, iar în 1990 a fondat împreună cu patru colegi o televiziune (incipient, cu un singur canal pe care se difuzau filme de pe casete și programe receptionate prin satelit).

 

În 1991, unul dintre asociați (Cojocaru), se retrage din firmă și fondează CRD, o televiziune prin cablu concurentă (în fază inițială, pseudo-concurentă, în fapt, cei doi împărțindu-și sferele de dezvoltare/extindere, concurența survenind doar din 1996 și doar pentru scurt timp, până când rețelele de cablu ale ambilor au fost înghițite de holdingul de telecomunicații RCS&RDS).

 

În 1995, fondează studioul tv al firmei Canal 7, Tele +. În 2004, gigantul RCS&RDS achiziționează rețele de cablu semnificative din Maramureș (inițial ale CRD, apoi devine asociat al Canal 7). În 2014. RCS&RDS cumpără întreaga rețea de cablu de la Majoros și iese din firmă, iar acesta rămâne unic asociat într-o firmă care mai deținea doar televiziunea. A fost o tranzacție care i-a adus foarte mulți bani.

 

Cu banii rezultați din tranzacție, Majoros dezvoltă două mari afaceri: una în domeniul HoReCa (Complexul hotelier Magus, pe Dura, la ieșirea din Baia Mare spre Tăuții Măgherăuș și Satu Mare) și una în domeniul animalelor de companie (Complexul Gini House, dezvoltat pe o suprafață de 1,3 hectare în satul Lăpușel, cu clinică veterinară, pensiune canină, școală de dresaj etc.), ultima fiind o împlinirii a marii sale pasiuni: creșterea câinilor – Majoros Csaba este proprietarul canisei Von Gini House și președintele clubului național al crescătorilor de câini din rasa dobermann (Dobermann Club România), iar pe propritatea sa din Lăpușel a organizat numeroase concursuri internaționale canine pentru această rasă, în 2020 primind organizarea Campionatului European al rasei Dobermann, competiție pe care a pregătit-o în amănunt însă a fost anulată de forul mondial de specialitate din cauza pandemiei.

 

La un moment dat, familia Majoros deținea 18 câini campioni din rasele Tekel (pasiunea soției sale, Eva) și Dobermann (Majoros Csaba a avut primul Doberman – foto mic dreapta – în anul 1986, de atunci a început o pasiune nesfârșită). O întâmplare pentru a vă da seama de firea/reacțiile acestui om: în 2019, a ars casa unui cunoscut crescător de dobermanni din Serbia, Dejan Malbasa (care deținea canisa Altobello Dobermann), iar Majoros a fost primul care i-a sărit în ajutor și a popularizat necazul, cerându-le celor care pot și vor să doneze, pentru ca sârbul să poată reveni în competiții.

 

Unul dintre puținii care puteau obține foarte ușor popularitate, dar n-a făcut-o niciodată, un dezamăgit public de calitatea clasei politice decidente, un strateg și un negociator dificil până la limita maximă a suportabilității, un generos, un mare iubitor de câini, un băimărean de la naștere și până la moarte, care între aceste două momente obligatorii pentru fiecare a vrut să lase și orașului său ceva care să rămână în urma sa. A venit și a plecat la fel, cu modestia de care puțini din lumea lui dau dovadă.

 

Liniște eternă, Majoros Csaba…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here