DESPRE UN MECI INTERNAȚIONAL – Campioana României, Știința Baia Mare, a pierdut în Africa de Sud cu puternica Toyota Cheetahs Free State

1
612

RUGBY. Vineri, 26 noiembrie 2021, la Bloemfontein (capitala juridică a Africii de Sud), pe Stadionul Free State cunoscut și sub numele de Vodacom Park (sau Vrystaatstadion, în afrikaans) și, mai recent, Toyota Stadium, după numele firmei care sponsorizează principalul club de rugby local, Toyota Cheetahs Free State a învins categoric, cu 54-5 (12-5), campioana en-titre a României, Știința Baia Mare.

 

Stadionul aparține Mangaung Metro (care eronat a fost tradus/interpretat pe pagina de socializare a clubului băimărean ca fiind “compania de transport sud-africană”, în fapt fiind Mangaung Metropolitan Municipality, similarul unei primării metropolitane de la noi – în dialectul grup etnic bantu Sotho/Basotho, Mangaung înseamnă “Locul/Patria gheparzilor”), fiind dat spre folosință cluburilor locale de rugby și echipei de fotbal Bloemfontein Celtic FC. Deși are o capacitate de 42.000 de locuri, la meci au putut intra doar 2.000 de spectatori (din cauza restricțiilor cauzate de pandemie). Prețul unui bilet pentru adulți a fost echivalentul a 3,3 euro, adică vreo 16 lei.

 

Meciul a avut loc în cadrul unui Toyota Challenge, o competiție amicală în care echipa gazdă a disputat 4 partide cu echipe invitate, în acest an două dintre ele fiind din Europa (Diables Barcelona și Știința Baia Mare).

 

Competiția este un nou tip de turneu, conceput special pentru public, la fiecare victorie echipa câștigătoare fiind premiată cu echivalentul a circa 14.000 euro și în care jucătorii câștigă bonusuri în bani, fiind premiate cele mai multe tack-uri, rupturi de linie și turnover-uri („Jucătorul meciului” este premiat cu circa 565 euro). De asemenea, suporterul care postează cele mai multe postări pe rețelele de socializare în timpul meciului cu hashtag-ul #ToyotaLegendSupport câștigă 500 de euro și este declarat „Suporterul meciului”). Dar să revenim la meci…

 

Antrenorii Eugen Apjok și Paul Rusu au început partida cu următorul 15: Paul Popoaia, Adrian Apostol, Jason Tomane, David Feliuai, Kefentse Mahlo, Helarius Kisting, Vlad Bocăneț, Constantin Pristaviță, Ovidiu Cojocaru (cpt.), Revazi Dugladze, Mate Dardulidze, Ștefan Iancu, Florian Roșu, Dumani Siphosethu Mtya, Alexandru Alexe.

 

Antrenorul principal al gazdelor, Ashwell Rafferty, i-a trimis pe teren pe Cohen Jasper, Evardi Boshoff, David Brits, Howard Mnisi, Craig Barry, Brandon Thompson, Tian Meyer, Schalk Ferreira, Louis Van Der Westhuizen, Hanro Jacobs, Rynier Bernardo, Victor Sekekete, Gideon Van Der Merwe, Lohan Potgieter, Aidon Davis (cpt.).

 

Băimărenii au reușit să deschidă scorul în min. 4, printr-un eseu al lui Kefentse Mahlo (aripă de origine sud-africană, cel mai recent transfer al băimărenilor – din păcate au fost și singurele puncte reușite de campioana României), însă gazdele au revenit puternic și în min. 20 au trecut la conducere după eseul lui Lohan Potgieter, transformat de Brandon Thomson (7-5). În min. 39, Știința cedează încă o dată în fața puternicei formații sud-africane: eseu Gideon van der Merwe (transformare ratată de același Brandon Thomson și cu scorul 12-5 se intră la cabine).

 

În repriza a doua, gazdele reușesc încă 6 eseuri – prin Evardi Boshoff (min. 46, transformat de Brandon Thomson), Chucky van der Westhuizen (min. 53, transformat de Siya Masuku), un eseu de penalitate (min. 61), Marnus van der Merwe (min. 64, transformat de Siya Masuku), Siya Masuku (min. 74, transformat tot de el), Victor Sekekete (min. 80, transformat de Siya Masuku) – și scorul cu care se termină partida este 54-5 (12-5) – 7-1 la eseuri.

 

O prestație bună pentru o echipă europeană din lumea a doua a rugby-ului, în compania unor profesioniști care activează în campionatul țării care este pe locul 1 în Word Rugby Rankings (înaintea Noii Zeelande, Anglia, Irlanda, Franța sau Australia) – România este pe locul 15. Au condus, au jucat bine, bărbătește, și au pierdut onorabil, în contextul în care cealaltă echipă europeană invitată, Barcelona, a pierdut cu 99-15 meciul cu sud-africanii.

 

* Foto: @Toyota Cheetah Free State

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here