TRANZACȚIE – Antreprenorul băimărean Korponay Ferenc, care a fondat compania Maravet, cumpără unul dintre cei mai importanți importatori și distribuitori de produse veterinare din România

0
33463

REVENIREA LA PRIMA DRAGOSTE (ECONOMICĂ). Biovet Distribution SRL, înregistrată în București și care are un punct de lucru și în Baia Mare, firmă controlată de antreprenorul băimărean Korponay „Ferkó” Ferenc Sandor  (56 de ani), va prelua compania Montero Vet, cu sediul în Bragadiru (jud. Ilfov). În acest moment, tranzacția este evaluată de Consiliul Concurenței care urmează să decidă compatibilitatea cu mediul concurențial normal – conform Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, Montero Vet fiind în principal un comerciant de produse farmaceutice și non-farmaceutice pentru animale, iar Biovet Distribution se ocupă cu distribuția engros de produse veterinare și pentru îngrijirea animalelor, în principal hrană pentru câini și pisici și suplimente alimentare.

 

Montero Vet a intrat pe piața economică în anul 1999, având un plan de distribuție locală (un depozit și o farmacie veterinară în București). Este controlată de slovenul Ludvik Nazarij Glavina (acum în vârstă de 77 de ani, care deține 60% din părțile sociale ale societății) și de Cristian Șușma (acum în vârstă de 70 de ani, originar din Nehoiu – jud. Buzău, care deține 40% din părțile sociale ale firmei) și a ajuns unul dintre cei mai importanți importatori și distribuitori de produse veterinare din România, cu 7 depozite și un portofoliu semnificativ de clienți importanți. Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 47,47 milioane de lei și un profit net de 3,16 milioane de lei, realizat cu 52 de angajați.
Biovet Distribution a fost înființată în 2014 și acum este controlată de Korponay Ferkó (deține 73% din părțile sociale, iar soția sa, Korponay Andreea Iudita, alte aproape 8% – asociat minoritar, cu 19%, este Mihai Cristian Huziconschi, originar din Botoșani și cooptat în firmă în anul 2021). Firma este distribuitor autorizat în Romania al gamelor de produse Hill’s (hrană superpremium pentru animale de companie) și al produselor Hipra (vaccinuri și medicamente de uz veterinar), însă are în portofoliu și alte produse ale unor producători de notorietate la nivel global. În 2022, firma Biovet Distribution a raportat o cifră de afaceri de 22,44 milioane de lei și un profit net de 3,42 milioane de lei, realizat cu 19 angajați.

După vânzarea firmei de produse veterinare Maravet (în perioda 2015-2019) către holdingul american Henry Schein (care ulterior a fuzionat cu Vets First Choice formând cel mai mare holding de servicii și tehnologie pentru sănătatea animală, Covetrus), tranzacție desfășurată în două părți și care a totalizat aproximativ 44 de milioane de euro, antreprenorul băimărean Korponay Ferenc și-a axat afacerile pe investiții făcute, de regulă, prin Vetimex Capital (fosta Maravet Real Estate, sereleul pe care și-a mutat unele active la momentul primei vânzări de 50% din Maravet).

 

Acum, în afara sferei de afaceri a Biovet, Korponay și-a axat afacerile pe închirierea de spații de birouri sau depozite, creșterea animalelor, culturi agricole, dezvoltări de afaceri. Korponay Ferkó, prin Vetimex Capital, este unul dintre marii acționari ai ROCA Investments, companie de investiții de capital în firme nelistate la burse (alături de frații Pavăl – Dedeman, Dan Șucu – Mobexpert, Theodora Popa – Transavia, Adolf Bâclea – Cosena, Cristian Ludovic Pop – Animax, BT Investments – firma de investiții de Băncii Transilvania ș.a.a.).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here