TOTAL NEPERFORMANȚI – Primăria Baia Mare nu a fost în stare să încaseze anul trecut nici jumătate din banii aferenți impozitelor pe proprietate: cum se repercutează asta asupra cetățenilor

5
7328
Cătălin Cherecheș și Ioan Doru Dăncuș

COLECTĂRILE LA BUGETUL BĂII MARI, LA FLACĂRĂ DE VEGHE. În anul 2023, Primăria Baia Mare și-a calculat/programat încasări totale de peste 122 de milioane de lei (exact: 122.478.000 lei) din impozitele pe proprietate. De încasat, însă, a încasat doar 58 de milioane de lei (exact: 58.280.761,94 lei). Procentual, suma reprezintă 47,58% din veniturile programate din această sursă. Practic, n-au reușit să încaseze nici jumătate din ce și-au programat. Suma este dezastruoasă și indică, pe lângă lipsa de performanță administrativă a Primăriei, și o explicație pentru dezastrul financiar în care se află municipalitatea Băii Mari.

 

Dacă vă gândiți că poate exista ceva mai îngrijorător, aflați că există. Mai îngrijorător este faptul că gradul de încasare al impozitelor pe proprietate în Baia Mare este în continuă scădere. În 2022, Primăria Baia Mare a reușit să adune la bugetul local doar 48,49% și credeam că mai rău de atât nu se poate. În anul 2023, executivul care a controlat administrația publică locală – în primele 11 luni ale anului, Cătălin Cherecheș, iar în ultima lună a anului Ioan Doru Dăncuș – a dovedit că se poate și mai rău, scăzând gradul de încasare al impozitelor și așa dezastruos cu încă 1,1%.

 

Impozitele pe clădiri/locuințe, terenuri și mașini reprezintă o componentă semnificativă în obligațiile de plată către un UAT, care sunt vărsate în bugetul local. Gradul de încasare al acestor impozite de Primăria Baia Mare, unul extrem de scăzut, total neperformant, se repercutează direct și negativ asupra bugetului local, administrația locală făcând o proiecție/strategie a modului de cheltuire a banilor și în funcție de încasările prognozate. Când acestea se întâmplă doar la jumătate din suma prognozată, apar disfuncționalități.

 

Cea mai semnificativă disfuncționalitate cauzată de încasarea sub suma programată este reducerea/sistarea/anularea finanțărilor obiectivelor investiționale. Adică se taie de pe lista recitată de edil la început de an proiectele care urmau să fie implementate pentru dezvoltarea urbei. Cam toate. De pildă, anul trecut, din toți banii pe care i-a avut Primăria Baia Mare 74,37% au fost utilizați pentru funcționarea administrației publice locale (salarii, cheltuieli cu utilitățile, consumabile etc.) și doar 25,63% au fost repartizați pentru dezvoltare. Sigur, la începutul anului procentele erau inversate electoral pe considerent că până la finalul anului lumea oricum uită.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Nu stiu de ce vi se par normale aceste taxe.Adica din banii munciti de mine,impozitat salariul meu,sudoarea mea, proprietatea mea,sa va mai dau impozit ptr ce? Ce ati facut voi fratilor ptr mine si familia mea? Va mai mirati ca pleaca tara? Ultimul să stingă lumina!

  2. De la cine sa fie model ?…Primarul mult iubit a falimentat un SRL si nu a platit taxe, facturi, impozite …nimic. Un mare nimic de primar. Doru Ioan Dancus

  3. Era vorba despre impozitul pe clădirii ,sunt cazuri când așteaptă să li se prescrie ce masuri se i-a in aceste cazuri .Sunt care chiar nu i să plătească deoarece nu se i-a nici o măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here