OPERAȚIUNEA „ADMINISTRAȚIA” – O afacere de 1,3 miliarde de lei: cum cheltuie banii publici cei din vârful administrațiilor din Maramureș

2
1279
Horia Scubli (primarul municipiului Sighetu Marmației), Gabriel Zetea (președintele CJ Maramureș) și Cătălin Cherecheș (primarul municipiului Baia Mare)

DECRIPTARE. O să vorbim despre bani (mulți, peste 1,3 miliarde de lei) și despre motivul pentru care Maramureșul e în situația de față (deplorabilă din punct de vedere economic), dar mai întâi priviți priviți poza asta cu „pokemonii politici” care administrează cea mai mare parte din banii județului…

 

În centru, președintele Consiliului Județean Mureș, Gabriel Valer Zetea (Marele Vistiernic), flancat de primarii celor două municipii ale județului: în stânga sa, Cătălin Cherecheș – primarul municipiului reședință de județ -, în dreapta sa, Horia Scubli – primarul celui de-al doilea municipiu, Sighetu Marmației.

 

N-au încăput în fotografie toți, dar subiectul acestei scrieri sunt președintele CJ Maramureș și toți cei 76 primari din județ (2 de municipii, 11 de orașe și 63 de comune). Câțiva sunt bine intenționați, însă cu câteva flori nu faci primăvară. Total: 103 persoane, toate alese de cetățenii județului Maramureș să-i reprezinte, să dezvolte partea asta de țară-n care își duc viața, merg la muncă, plătesc taxe și impozite și așteaptă să le fie mai bine. Nu le e. Nu le e nu pentru că zice un jurnalist, ci pentru că asta demonstrează cifrele, statistica, concluziile analizei strategiilor lor… Păi de ce nu le e bine? „N-avem bani”, „suntem săraci”, „n-avem nici după ce bea apă”, „greaua moștenire”… Ați auzit poeziile astea frecționate de o mulțime de ori din gurile politicienilor. Mereu e altcineva vinovat, niciodată diriguitorul direct al banilor publici.

 

H. Scubli și G. Zetea

Subliniere: scrierea n-are nicio legătură cu un partid politic, toți implicații la vârf fiind politicieni din toate partidele mari reprezentate în județ (Zetea și Scubli – PSD, Cherecheș – independent „vopsit” după voia sa, când în FDG-rist, când în UNPR-ist, fost pesedist și liberal). Scrierea asta este despre situația reală în care suntem și despre motivele pentru care, în contextul actual, nici nu ne poate fi altfel. Să pornim de la banii pe care îi are la dispoziție în bugetul public fiecare primar (plus președintele CJ Maramureș).

 

Falimentara strategie de cheltuire

 

Conform cheltuielilor bugetelor locale în 2017, la nivel național județul Maramureș este situat pe locul 15 (din 41 de județe + București), cu un total al cheltuielilor administrațiilor publice locale (toate primăriile din județ + Consiliul Județean) de 1,34 miliarde de lei (1.343.000.000 lei). Așadar, la nivel național nu stăm rău. N-avem mulți bani, dar comparativ cu restul județelor e bine, chiar în apropierea top 10.

 

Atunci unde e hiba? – am încercat și, sper!, am reușit să aflăm: banii sunt prost gestionați, după o strategie economică ineficientă (pe vremea comuniștilor, diriguitorii de azi ai banilor publici ai localităților și ai județului ar fi fost acuzați de delapidare). Nu-mi spuneți că știați, pentru că sunt convins de asta. Însă 2mnews tocmai asta a făcut: a adunat date (reale și oficiale, deținute de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale), a analizat și a făcut calcule. Rezultatul e catastrofal.

 

C. Cherecheș și G. Zetea

Cum să te dezvolți, însă, când strategia de politică economică împarte acești bani pe care îi ai la dispoziție în următorul mod: 43,78% pentru cheltuieli de personal (media națională este de 38%) și 10,50% pentru investiții (media națională este de 15%)? Știu, dacă ai o firmă și îți bugetezi astfel afacerea, dai faliment fără niciun dubiu. Știu și că administrația nu poate fi condusă (economic) ca și o firmă, însă mai știu și că Maramureș este pe locul 6 de la coadă în privința celor mai mici procente din cheltuielile totale repartizate investițiilor.

 

Vă ofer un singur exemplu, pentru a vă convinge că se poate și altfel: în același an 2017, administrațiile locale din județul Giurgiu au repartizat pentru investiții 26,4%, adică peste un sfert din suma avută la dispoziție pentru cheltuieli, în bugetele locale. În Maramureș, repetăm procentul alocat investițiilor: 10,5%. A zecea parte. Comparați acest procent cu 26,4% (Giurgiu)… parcă ceva nu e bine.

 

 

15


(din 41) este locul ocupat de județul Maramureș în topul bugetelor locale la nivel național, cu o sumă totală a bugetelor locale de 1,34 miliarde de lei

10,50%


din totalul bugetului județean este procentul rezervat de autorități investițiilor. Prin comparație, județul Giurgiu investește de aproape 3 ori mai mult

2,7 miliarde euro


a fost PIB-ul județului în anul 2015, cu o valoare adăugată brută de aproape 2,4 miliarde de euro. Cu 1,77% din total contribuie județul Maramureș la PIB-ul național

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O concluzie tristă

 

Vorbind despre Maramureș, un județ al cărui PIB (produs intern brut) a fost de 2,716 miliarde de euro (în 2015, cel mai recent an raportat oficial), iar valoarea adăugată brută (VAB – indicator economic de măsurare a puterii economice) de aproape 2,4 miliarde de euro (în 2015). În contextul în care sectorul bugetar din Maramureș contribuie, procentual, cu 12,3% (293 de milioane de euro) la VAB și cu 10,8% la PIB, asta reprezintă o problemă economică.

 

De altfel, în același an 2015, România figurează în anuarul statistic al Uniunii Europene ca fiind țara cu cele mai mari contribuții relative la formarea valorii adăugate brute (VAB) în economie din partea industriei, agriculturii și construcțiilor, simultan cu cea mai redusă contribuție din partea sectorului public (administrație, apărare, învățământ, sănătate și asistență socială etc.).

 

Să fiu bine înțeles: sectorul bugetar (administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale) este obligatoriu într-o societate normală la cap, problema e că, fiind condus după strategii făcute de politicieni, este prost/ineficient gestionat (aproape eminamente electoral) și din asta pierdem toți. Poți produce oricât de mult  (de pildă PIB-ul Maramureșului în 2018 este estimat la peste 3,5 miliarde de euro) și poți plăti oricât de multe taxe și impozite din sectorul privat, pentru că ceea ce se întâmplă acum în strategia de cheltuieli bugetare sfidează orice logică economică. Investind jumătate din cât ai pentru cheltuieli de personal și doar o zecime pentru investiții nu ai cum să te dezvolți.

 

Mă scuzați, vroiam să reiasă ceva măcar cu urme ușoare de pozitivism, dacă nu chiar optimism, dar calculele arată exact ceea ce am scris. Un adevăr urât mirositor, ca o hazna înfundată în care ne-am băgat singuri și în care am rămas cu toți. Cum ieșim de aici? – asta dacă mai vrem să ieșim…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. In esenta un articol coerent doar ca odata PIB ul judetului este in euro (2015) iar a doua oara in lei (estimare 2018). Va rog sa specificati clar! Nu e totuna euro sau lei.

    • A fost, într-adevăr, vorba de o eroare de redactare. Ambele sume referitoare la PIB-ul județului Maramureș trebuia să aibă valoarea exprimată în euro. Am făcut corecturile necesare, mulțumim pentru observație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here