TOATE DETALIILE – Ce va cuprinde campusul pentru învățământ dual din Maramureș, proiect de 25 de milioane de euro care vizează dezvoltarea învățământului profesional

0
877

CALIFICĂRI PENTRU TINERI. Campusul pentru învățământ dual din Maramureș, un proiect în valoare de 25 de milioane de euro – sumă din care o finanțare nerambursabilă de 21 de milioane de euro a fost deja aprobată pentru a fi alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) -, vizează dezvoltarea învățământului profesional prin pregătirea/calificarea tinerilor în meserii solicitate pe piața muncii autohtone, în contextul clamatei lipse de forță de muncă calificată. În anul școlar 2021-2022 în învățământul profesional din județ s-au înscris doar 2.253 de elevi, adică 12,38% dintre elevii maramureșeni care au absolvit 8 clase.

 

Proiectul, care trebuie finalizat până în septembrie 2025, prevede construirea unei infrastructuri educaționale pentru liceu și universitate, a unor unități de cazare pentru elevi, studenți și cadre didactice, a unui bazin de înot și a unei săli de sport, a două terenuri exterioare de sport și amenajarea în campus a spațiilor exterioare pentru recreere și a infrastructurii de circulație.

Proiectul este deja în fază pre-execuțională, pe lângă aprobarea finanțării, fiind contractată elaborarea studiului de fezabilitate și, în paralel, fiind avansat pe circuitul obținerii de autorizații, avize ș.a.m.d.

 

Ce este învățământul dual

 

Învățământul dual este o formă a învățământului profesional/tehnic, care are la bază un parteneriat între unitatea de învățământ, unitatea administrativă a acesteia (în cazul de față Consiliul Județean Maramureș) și un operator economic interesat de absorbția viitoarei forțe de muncă calificate și care pregătește la nivel practic elevul viitor meseriaș și care acordă tânărului, pe perioada educației profesionale, o bursă financiară de susținere (conform legii, aceasta trebuie să fie minimum în cuantumul bursei acordate din fondurile statului – astăzi, 200 lei/lună -, implicit un elev al învățământului profesional va beneficia de burse care totalizează cel puțin 400 lei/lună).

 

Conform legii, elevii pot beneficia de masă și cazare gratuită (în infrastructura campusului) și de alte forme de susținere din partea firmei-partenere (în Maramureș, autoritatea publică responsabilă – CJ Maramureș – a creat deja un Consorțiu Regional la care au achiesat cei mai mari trei angajatori din județ, Aramis Invest, Eaton Electro Producție și UAC Europe). Durata învățământului dual este de 3 ani. După absolvirea învățământului profesional, elevii dețin un certificat de calificare în meseria aleasă și pot continua studiile liceale (începând din clasa a IX-a).

 

Cătălin VISCHI, Andreea SZABO



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here