SUSȚINERE – Primul bursier din Maramureș al Academiei Române, un elev din satul Lucăcești

1
4809
Raul Sergiu Botișan

BURSELE ACADEMIEI ROMÂNE. Raul Sergiu Botișan (18 ani) din satul Lucăcești (com. Mireșu Mare), care la finalul acestui an școlar a absolvit Liceul Tehnologic Agricol din Seini (pentru care în acest an a câștigat Premiul I la Olimpiada Națională de Agricultură – la domeniul Creșterea Animalelor), este primul bursier din Maramureș al Academiei Române. Din acest an școlar, el este student al Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Bursa Academiei este în cuantum de 1.000 de lei pe lună și se acordă pe parcursul anului şcolar, în perioada septembrie – iunie.

 

Botișan (foto mic dreapta) a fost selecționat de Comisia de evaluare a Academiei Române (formată din acad. Ioan Dumitrache, acad. Nicolae Zamfir, acad. Marius Andruh, acad. Florin Gh. Filip, prof. Radu Gologan, prof. Mihai N. Ducea, prof. Vasile Pârvulescu) în Programul de burse – anul școlar 2023-2024, prin care cel mai înalt for de știință și de cultură din România acordă anual 10 burse elevilor și studenților cu potențial cognitiv deosebit, dar cu posibilități materiale deficitare – în acest an au fost acordate 12 burse, numărul bursierilor fiind suplimentat cu încă doi elevi/studenți, ce vor primi bursă ca donație din partea acad. Marius Andruh și prof.univ. Mihai Ducea.

 

Începând de anul trecut, Academia Română a constituit un fond special destinat burselor pentru tinerii supradotați, format din fonduri proprii, respectiv Fondul Recurent al Donatorilor, și din sponsorizări – fondurile colectate sunt gestionate prin intermediul Fundației Patrimoniu a Academiei Române.

 

Bursele de susținere se acordă pe bază de competiție, organizată la nivel național, fiind luate în considerare rezultatele școlare, premiile obținute la olimpiadele naționale și internaționale, situația materială a părinților/aparținătorilor, motivația și dorința de a acumula cunoștințe și de a evolua profesional și capacitatea creativă și inovativă. Bursele se acordă anual, până la finalizarea studiilor de liceu și/sau de facultate.

 

De asemenea, anual se analizează situația școlară și rezultatele la olimpiade obținute de tinerii bursieri, iar dacă rezultatele nu corespund exigențelor de performanță, bursa este anulată pentru anul imediat următor. Activitatea bursierilor este prezentată în fața Adunării Generale cu ocazia acordării premiilor Academiei Române, în luna decembrie a fiecărui an.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here