STUDIU – Ce limbi străine își doresc să învețe tinerii din județul Maramureș

0
282

DORINȚĂ VS. ACCESIBILITATE. Majoritatea covârșitoare a tinerilor români își doresc să învețe o limbă străină, conform unui sondaj Eurostat care ne plasa pe locul 2 în Europa la acest capitol. Dar care sunt limbile străine pe care își doresc cel mai mult să le învețe românii? Și este învățarea acestora accesibilă în sistemul public de învățământ?

 

ClubulCopiilor.ro a făcut o analiză a datelor pe care le oferă Google, cel mai popular motor de căutare din România, pentru a determina cele mai căutate limbi străine în România. Mai precis, ClubulCopiilor.ro a analizat volumul de căutări în Google pentru cuvinte cheie ca „învață engleză”, „învață franceză”, „cursuri engleză” etc. din ultimele 12 luni – Clubulcopiilor.ro este un director web unde părinții pot găsi cu ușurință informații despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii precum și diverse evenimente adresate familiilor din România.

 

Engleza este de departe cea mai căutată limbă străină atât la nivelul județului Maramureș cât și la nivel național, urmată de limba germană. Faptul că România este un important membru al francofoniei nu se vede în interesul pe care-l arată românii pentru învățarea limbii franceze, aceasta fiind doar a 5-a opțiune în țara noastră.

 

Limba germană se situează pe locul 2 în preferințele românilor. Germania este principalul partener economic al României, iar cunoașterea limbii germane reprezintă un real avantaj în găsirea unui loc de muncă bine remunerat. De asemenea, mulți români au emigrat și continuă să emigreze în țările vorbitoare de limba germană și acest lucru se reflectă în numărul de căutări pentru cursuri de limbă germană.

 

Din pacate, foarte puțini elevi care-și doresc învățarea limbilor germană, italiană sau spaniolă au oportunitatea să o facă într-o școală publică. Doar 2% din elevii români studiază germana ca prima limbă străină, iar alții 9% studiază germana ca a doua limbă străină. Italiana și spaniola sunt studiate de doar 1% dintre copii. Unul dintre principalele motive reprezinta numărul redus al profesorilor: sunt doar 982 profesori de limba germană, față de 6.030 de profesori de limba franceză, conform datelor comunicate de Ministerul Educatiei în iunie 2023, la cererea echipei noastre.

 

Studiul complet îl găsiți AICI.

 

Echipa ClubulCopiilor.ro



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here