S-A APELAT LA “SOLUȚIA ULTIMĂ” – Ce se întâmplă de luni cu deșeurile menajere din Maramureșul istoric, la o săptămână de la sistarea ridicării gunoiului

1
3067

CRIZA DEȘEURILOR. În urmă cu o săptămână, Herodot Grup SRL, cel mai important operator de salubritate din Maramureșul istoric, care deservește municipiul Sighetu Marmației și alte 18 comune din zonă, a sistat ridicarea gunoiului menajer (inițial decizia s-a impactat asupra localităților rurale deservite, apoi și a celui de-al doilea municipiu al județului). Aveți detalii despre această gravă problemă de mediu AICI.

 

Totuși, luni, 21 decembrie 2020, 6 mașini cu deșeuri colectate din Sighetu Marmației au fost aduse pe rampa de la Satu Nou de Jos (com. Groși), operată de Drusal SA, însă apoi, în lipsa oferirii unei soluții de autoritățile județene, Herodot a mai continuat să ridice doar deșeurile menajere de la blocurile din Sighetu Marmației. Unde a dus Herodot aceste deșeuri? Informația este (deocamdată) secretizată.

 

Cert este că începând de luni, 28 decembrie 2020, soluția oficială și de avarie găsită este transportul deșeurilor din zonele deservite de Herodot la… Oradea, adică la aproape 240 de kilometri distanță. Informația a fost confirmată, pentru 2mnews, de primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, care a mai precizat că în această perioadă gunoiul a fost ridicat doar din cartierele de blocuri și că „se caută soluții pentru identificarea unui teren pentru amenajarea unei noi platforme provizorii”.

 

Nicolae Ghirasin, directorul general al Herdodot, declara, pentru 2mnews, la începutul acestei crize, generată în urma retragerii autorizației de mediu pentru platforma din Teplița (Sighetu Marmației) că firma este doar operatorul acestui serviciu și că beneficiarul (acum Consiliul Județean Maramureș) are obligația contractuală de a pune la dispoziție terenul pe care se depozitează temporar deșeurile (până la punerea în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș, care este prognozată peste încă… 3 ani!).

 

Primarul Moldovan spunea încă de luni, 21 decembrie, că „autoritățile din Sighetu Marmației au prevăzut o situație de acest gen și au constituit un fond financiar care să fie utilizați dacă depozitul de la Teplița este oprit”. Banii respectivi ar fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare cauzate de “soluția ultimă”: transportarea deșeurilor la Oradea – costurile serviciului de depozitare va crește, din cauza distanței, iar autoritățile locale au decis să acopere costurile suplimentare, pentru a nu pune o presiune financiară suplimentară pe operatorul de salubritate sau pe cetățeni, prin majorarea tarifului).

 

Aceasta este a doua sistare a ridicării deșeurilor menajere din Maramureșul istoric în cea de-a doua parte a anului, prima având loc în 6 august 2020, când de asemenea a fost sistată depozitarea deșeurilor pe platforma temporară neconformă din Sighetu Marmației, administrată de Herodot Grup, sereleu controlat de Nicolae Ghirasin și Anton Ernst (asociați în procente egale, 50-50%).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here