ÎN SFÂRȘIT – Se pune în valoare patrimoniul cultural al Maramureșului: tururi virtuale în 32 de vechi biserici de lemn, monumente naționale și mondiale

1
666

BISERICI VECHI DIN MARAMUREȘ. Din această lună, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Liviu Borlan” Maramureș demarează un nou proiect de evidențiere a patrimoniul cultural material al județului, „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi Virtuale”, prin care vizează cercetarea și promovarea a 32 de biserici cu statut de monument istoric din Ţara Maramureșului.

 

Elementul esențial al proiectului constă în realizarea de tururi virtuale, care vor putea fi accesate pe portalul web www.culturamm.ro începând din luna noiembrie a acestui an.

 

Zestrea patrimoniului cultural din Maramureș cuprinde 32 biserici de lemn incluse pe lista monumentelor istorice, dintre care 31 din grupa A (monumente istorice de valoare națională sau universală) și 5 incluse în anul 1999 pe lista patrimoniului mondial UNESCO (Bârsana, Budești Josani, Desești, Ieud Deal și Poienile Izei), acestea fiind reperele arhitecturale ale regiunii și reprezentând cele mai importante construcții din satele maramureșene.

 

Până acum, instituţiile de cultură județene au cercetat doar fragmentar acest patrimoniu, rezultatele documentării fiind valorificate doar în lucrări de specialitate, neaccesibile publicului larg. Cu toate că prin cercetările dendrocronologice s-a risipit controversa privind datarea unor biserici maramureșene vechi de lemn, circulă încă, în numeroase medii, informații eronate.

 

Proiectul „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi Virtuale” va pune la dispoziția publicului informații actualizate, obținute pe baza celor mai recente cercetări aparținând instituțiilor abilitate, valorificând informații din arhive și expertiza unor entități din domeniile conservării patrimoniului cultural, arhitecturii, educației, dezvoltării durabile și promovării turistice.

 

 

Pentru fiecare monument istoric inclus în proiect, se vor realiza tururi virtuale (cu diferite „puncte de staţie” – puncte de rotire 360 grade), în scopul promovării acestor obiective culturale într-un mod atractiv și actual.

 

Fotografiile de detaliu şi realizarea tururilor virtuale vor fi mărturii ale stării actuale de conservare, dar şi documente utile în vederea lucrărilor ulterioare de restaurare şi reabilitare.

 

Proiectul va fi realizat de CJCPCT Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Facultatea de Litere Baia Mare, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Asociația Valea Verde, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.

 

În 2018 și 2019, tot prin co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național, au fost derulate alte două proiecte asemănătoare, care s-au concentrat pe bisericile vechi din zonele Lăpuș și Chioar, rezultatele celor două proiecte fiind publicate pe același portal web (www.culturamm.ro).

 

* Informații și fotografii: Biroul conservare-promovare CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Solicit public ca si Biserica Lemn UNESCO din Poienile de Sub Munte sa fie inclusa in acest Proiect.Bogatia culturala in Maramures suntem si noi ucraineni Hutuli de pe Valea Ruscovei,Valea Viseului adica 8% din populatia judetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here